Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Πληρώματα ασθενοφόρων ζητούν επιτακτικά τα σωματεία εργαζομένων Νοσοκομείου και ΕΚΑΒ

Πληρώματα ασθενοφόρων ζητούν επιτακτικά τα σωματεία εργαζομένων Νοσοκομείου και ΕΚΑΒ

0

Κοινή δημόσια έκκληση τριών σωματείων. Παρουσιάζουν τις ελλείψεις και τα προβλήματα που δημιουργούνται για τη ζωή και την υποστήριξη των πολιτών

 

Το Σωματείο Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ Θράκης και ο Σύλλογος Εργαζομένων στην ΠΦΥ Θράκης, με κοινή δήλωσή τους απευθύνουν δημόσια έκκληση προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα έλλειψης πληρωμάτων ασθενοφόρου στην Ξάνθη. Όπως αναφέρουν: «ενώνουμε τις προσπάθειές μας, στοχεύουμε στην ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση των πολιτών. Όσο και αν φαντάζει οξύμωρο, προσδοκούμε την κάλυψη του νομού και ευχόμαστε να είναι αχρείαστη, αλλά δεδομένη, ώστε κανένας συμπολίτης μας, να μην υποστεί τις  συνέπειες».

Ακόμη, επισημαίνουν: «με την παρούσα επιστολή σας εφιστούμε για πολλοστή φορά την προσοχή, για την κάλυψη του Νομού Ξάνθης με πληρώματα ασθενοφόρων. Σήμερα, ως προσωπικό στο ΕΚΑΒ Ξάνθης υπάρχουν 18 μόνιμοι εργαζόμενοι και 2 σε αναστολή, με πρόσφατη προσθήκη 5 επικουρικών συναδέλφων. Οι εργαζόμενοι καλύπτουν καθημερινά τρείς βάρδιες με δύο ασθενοφόρα. Περιφερειακά υπάρχει ένα ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Εχίνου με 4 οδηγούς, δύο οδηγοί στο Κέντρο Υγείας Σταυρούπολης (ο ένας σε αναρρωτική) και το Κέντρο Υγείας Αβδήρων δεν διαθέτει ασθενοφόρο εδώ και 6 χρόνια. Σας παρουσιάζουμε σε αδρές και ουσιαστικές γραμμές την υπάρχουσα κατάσταση στο νομό.

Τα κέντρα υγείας του ορεινού άξονα, αλληλοκαλύπτονται στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει βάρδια σε κάποιο από αυτά. Να τονίσουμε ότι αναφερόμαστε σε διαδρομές στον ορεινό όγκο του νομού Ξάνθης, με παλαιό οδικό δίκτυο. Το Κέντρο Υγείας Αβδήρων δεν διαθέτει πλήρωμα ασθενοφόρου και κάλυψη υπάρχει μόνο από τον σταθμό της Ξάνθης. Η μετακίνηση μεταξύ των δομών ανέρχεται σε 35 περίπου λεπτά, με καλές καιρικές συνθήκες, ενώ η μετάβαση στο νοσοκομείο της Ξάνθης προσθέτει άλλα 30 λεπτά. Σε αυτό το χρονικό διάστημα φυσικά προστίθεται και ο χρόνος επιστροφής του ασθενοφόρου στην αρχική του βάση και τυχόν καθυστερήσεις. Συνεπώς στις κενές βάρδιες των κέντρων υγείας, οι κλήσεις καλύπτονται αναγκαστικά από τον σταθμό του ΕΚΑΒ της Ξάνθης, δεσμεύοντας ένα πλήρωμα. Τους χειμερινούς μήνες ή με δύσκολες καιρικές συνθήκες η προαναφερθείσα κατάσταση επιτείνεται.

Στη συνολική εικόνα προστίθεται και η κατάσταση του Νοσοκομείου της Ξάνθης, που οδηγεί σε μία άκρως επικίνδυνη πραγματικότητα για την Δημόσια υγεία στο Νομό.  Από το 2014 που έγινε η μετακίνηση των οδηγών του στο ΕΚΑΒ, δεν έχει προσλάβει προσωπικό για να εξυπηρετήσει τις δικές του ανάγκες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τα  αναλαμβάνουν οι ασθενείς ή οι συνοδοί τους με την μίσθωση ιδιωτικών ασθενοφόρων ή  με τα ΙΧ τους, κάτι που ενέχει κινδύνους  για την ασφαλή μετάβαση του ασθενούς και οικονομική επιβάρυνση.  Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται σε πολίτες που προσέρχονται στα ΤΕΠ, σε χειρουργικούς καθαρισμούς, εξετάσεις, ορθοπεδικά περιστατικά, των οποίων η μεταφορά και η μετάβαση στο σπίτι τους διεξάγεται με ιδιαίτερη δυσχέρεια και μεγάλες καθυστερήσεις. Η  ανάγκη διενέργειας  μαγνητικής τομογραφίας σε νοσηλευόμενους ασθενείς  είναι ένας επιπλέον λόγος για να κληθεί το ΕΚΑΒ για  την μεταφορά τους, καθώς το νοσοκομείο δεν διαθέτει μαγνητικό τομογράφο. Το μεγαλύτερο  και πιο κρίσιμο πρόβλημα, το οποίο  χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, είναι οι ανάγκες διακομιδών που προκύπτουν από την κλειστή εδώ και ένα χρόνο ΜΕΘ και την έλλειψη βασικών ειδικοτήτων αναισθησιολογίας, πνευμονολογίας και εντατικολογίας σε συνδυασμό με την υποστελέχωση και υπολειτουργία των κλινικών. Οι διακομιδές πλέον αφορούν σχεδόν όλα τα τμήματα του Γ.Ν.Ξ. Ακόμα και στην περίοδο της πανδημίας, που τα προβλήματα αναδείχθηκαν σε όλο τους το εύρος, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα επείγοντα περιστατικά, τροχαία, βαριά περιστατικά, να διακομίζονται σε όποιο νοσοκομείο (Καβάλας, Θεσσαλονίκης,  Αλεξανδρούπολης)  υπάρχει διαθέσιμη ΜΕΘ ή κλίνη, καθώς το νοσοκομείο αδυνατεί να τα αντιμετωπίσει. Λόγω της υποβάθμισης των υπηρεσιών, οι διακομιδές αυξάνουν συνεχώς, ενώ τα περιστατικά λιμνάζουν στις κλινικές. Αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο για την υγεία και για την ζωή των ασθενών. Να τονίσουμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που το EKAB της Ξάνθης λόγω των συνθηκών δεν διαθέτει διαθέσιμο ασθενοφόρο, αφήνοντας όλο τον νομό ακάλυπτο.

Συνοψίζοντας, κατά την δική μας άποψη, η κάλυψη των περιφερειακών κέντρων υγείας του νομού είναι ελλιπής. Είναι αναγκαία η στελέχωση του ΕΚΑΒ Ξάνθης, των περιφερειακών Κ.Υ. και του Γενικού νοσοκομείου Ξάνθης.  Επισημαίνουμε ότι το ΕΚΑΒ της Ξάνθης λειτουργεί καθημερνά με προσωπικό ασφαλείας, το ελάχιστο προσωπικό βάση νόμου. Οι γενεσιουργές αιτίες πρέπει να αντιμετωπισθούν ουσιαστικά και άμεσα. Τα στατιστικά δεδομένα επιβεβαιώνουν τα άνωθι, καθώς ο νομός κατέχει την πρώτη θέση σε αναλογία διακομιδών και περιστατικών ανά πληθυσμό και προσωπικό, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.   Η εξάρτηση από το υποστελεχωμένο κέντρο του ΕΚΑΒ της Ξάνθης, είναι πιθανό να θέσει σε κίνδυνο ζωές, τόσο στην περιφέρεια, όσο και στον αστικό ιστό. Η έλλειψη πληρωμάτων, έχει ως αποτέλεσμα πολύωρες αναμονές, διακομιδές εκτός ωραρίου και κόπωση του γερασμένου προσωπικού, καθώς ο τελευταίος υπάλληλος προσλήφθηκε το 2007.

Ως εργαζόμενοι αλλά και ως πολίτες , με γνώμονα την ευαισθησία, την αξία της ανθρώπινης ζωής και την εξυπηρέτηση του τοπικού πληθυσμού, έχουμε επισημάνει το μείζον αυτό θέμα, πολλοστές φορές σε τοπικούς και κυβερνητικούς φορείς. Ώριμα και τεκμηριωμένα στα πλαίσια του διαλόγου και της εξεύρεσης λύσης έχει προταθεί η δημιουργία ΙΕΚ-ΕΚΑΒ στην Ξάνθη, για την δημιουργία μιας τοπικής δεξαμενής καταρτισμένων υπαλλήλων. Προτείναμε την πρόσληψη και εκπαίδευση πληρωμάτων που θα στελεχώσουν τα πληρώματα του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας. Επισημαίνουμε την διαρκή υποβάθμιση της δυναμικότητας του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, των Κέντρων Υγείας και του ΕΚΑΒ, τα οποία δέχθηκαν καίριο πλήγμα με την αναστολή εργασίας συναδέρφων μας. Τονίζουμε τις ελλείψεις, αναδεικνύουμε και κοινοποιούμε την σοβαρότητα της κατάστασης σε κάθε ευκαιρία με κάθε πρόσφορο μέσο εδώ και πολύ καιρό, χωρίς όμως καμία ουσιαστική δράση».

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…