Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Περνάει στα χέρια της ΔΙΑΑΜΑΘ το έργο επέκτασης του ΧΥΤΑ Ξάνθης

Περνάει στα χέρια της ΔΙΑΑΜΑΘ το έργο επέκτασης του ΧΥΤΑ Ξάνθης

0

Μέσω προγραμματικής σύμβασης με 4,5 εκ. ευρώ προσδοκώμενο κόστος.  2η προγραμματική ΣΔΑΝ Ξάνθης – ΔΙΑΑΜΑΘ για μεταφορά υπολειμμάτων στην ΜΕΑ Καβάλας

 

«Παζάρι» για τα τέλη χρήσης με τον δήμο Αβδήρων  – Προσπάθεια σύγκλισης – Νέα σύσκεψη την επόμενη εβδομάδα

 

 

Επανέρχεται αλλά με διαφορετικό φορέα υλοποίησης το μεγάλο έργο επέκτασης του ΧΥΤΑ Ξάνθης με την κατασκευή της 4ης λεκάνης. Ένα έργο που είχε φτάσει στον διαγωνισμό το 2017 – 2018 αλλά σταμάτησε και ακυρώθηκε από τις ενστάσεις των εταιρειών που συμμετείχαν. Υπενθυμίζουμε ότι το έργο είχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 5 εκ. ευρώ περίπου από τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου περιβάλλοντος και στην συνέχεια απεντάχθηκε. Αποτέλεσε δε ένα μεγάλο «αγκάθι» για την προηγούμενη δημοτική αρχή η οποία και θεωρήθηκε υπεύθυνη για αστοχίες που έφεραν αυτό το δυσμενές αποτέλεσμα.

Προγραμματική μεταξύ ΣΔΑΝ και ΔΙΑΑΜΑΘ για το έργο επέκτασης του ΧΥΤΑ Ξάνθης

Στην χθεσινή συνεδρίαση του, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΔΑΝ Ξάνθης ενέκρινε προγραμματική με την ΔΙΑΑΜΑΘ ώστε να αναλάβει το έργο επέκτασης του ΧΥΤΑ Ξάνθης. Πρόκειται για το ίδιο έργο, με την διαφορά ότι η υλοποίησή του περνάει στα χέρια της ΔΙΑΑΜΑΘ καθώς είναι ο μοναδικός εξουσιοδοτημένος ΦΟΣΔΑ στην περιφέρειά μας και ο είναι αυτός που έχει την κύρια ευθύνη του ΧΥΤΑ Ξάνθης και έχει την δυνατότητα να εντάσσει έργα σε προγράμματα. Το προσδοκώμενο ύψος του έργου ανέρχεται  σε 4,5 εκ. ευρώ.

2η Προγραμματική για μεταφορά υπολειμμάτων στην ΜΕΑ Καβάλας

Η δεύτερη προγραμματική που ήταν στην ημερήσια διάταξη αφορούσε την μεταφορά υπολειμμάτων από ουσίες στου ΧΥΤΑ  με ειδικά βυτία στην ΜΕΑ Καβάλας για επεξεργασία. Με την σύμβαση αυτή το κόστος της μεταφορά το αναλαμβάνει ο ΣΔΑΝ και την επεξεργασία η ΔΙΑΑΜΑΘ

Παζάρι ΣΔΑΝ με Δήμο Αβδήρων

Στη σύσκεψη συζητήθηκε επίσης και το θέμα της αποχώρησης από τον ΣΔΑΝ που είχε θέσει ο δήμαρχος Αβδήρων στην προηγουμένη συνεδρίαση. Προηγήθηκε συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Αβδήρων που όμως δεν κοινοποιήθηκε στον ΣΔΑΝ. Για το λόγο αυτό δόθηκε χρόνος μέχρι την επόμενη συνεδρίαση που θα είναι αρχές Νοεμβρίου να ληφθεί κάποια απόφαση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης που προφανώς έχει την εξουσιοδότηση από το Δημοτικό συμβούλιο έχει υποβάλλει αίτημα μείωση; των τελών χρήσης στα 300.000 ευρώ από 500.000 ευρώ που πληρώνει ο δήμος με τη δέσμευση σε μία δημοτική ενότητα του δήμου να κάνουν την αποκομιδή οι υπάλληλοι της υπηρεσίας καθαριότητας  του δήμου με 5 απορριμματοφόρα που θα παραχωρήσει ο ΣΔΑΝ. Το θέμα είναι οικονομοτεχνικό και θα εξεταστεί, ήταν η απάντηση που δόθηκε ωστόσο εξαιτίας αυτή της εκκρεμότητα αναβλήθηκε και το πρώτο θέμα που αφορούσε τον προϋπολογισμό του νέου έτους.

Προσπάθεια σύγκλισης

Να σημειώσουμε ότι ο δήμαρχος Τοπείρου που αρχικά διατύπωσε την ίδια πρόθεση με τον δήμαρχο Αβδήρων τελικά υποχώρησε.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τους δήμους που συμμετέχουν στον ΣΔΑΝ δεσμεύει ένα καταστατικό που όποιος δεν το τηρεί αναλαμβάνει και το κόστος της ευθύνης. Αυτός είναι και ο λόγος που επιχειρείται μια …σύγκλιση απόψεων και με τον δήμο Αβδήρων που εμφανίζεται πιο διαλλακτικός σε σχέση με την αρχική άποψη.

Σε τελική φάση ο διαγωνισμός για την ελεγχόμενη στάθμευση

Στην οικονομική επιτροπή του δήμου Ξάνθης που συνεδρίασε επίσης χθες Τετάρτη εγκρίθηκαν τα πρακτικά της τελικής φάσης του διαγωνισμού για την ελεγχόμενη στάθμευση αφού έγινε ο έλεγχος δικαιολογητικών συμμετοχής και τεχνικών προσφορών και άνοιξαν οι οικονομικές προσφορές του ηλεκτρονικού διαγωνισμού. Όπως αναφέρθηκε εκτιμάται ότι μέσα στον Νοέμβριο θα υπογραφεί σύμβαση με τον μειοδότη.

Ανακαίνιση και αναβάθμιση των ΚΕΠ του δήμου Ξάνθης

Με απόφαση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακαινίζονται και αναβαθμίζονται όλα τα ΚΕΠ των δήμων. Τόσο στην εξωτερική τους όψη όσο και στον εξοπλισμό τους και θα είναι πανομοιότυπα όλα. Έτσι η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Ξάνθης έκανε αποδεκτή την ανάληψη της υλοποίησης της δράσης για την ανακαίνιση & αναβάθμιση των ΚΕΠ δήμου Ξάνθης, στο πλαίσιο του έργου: «Εκσυγχρονισμός των ΚΕΠ» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και αποδοχή σχετικής χρηματοδότησης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@emrpos.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το στοίχημα της κυβέρνησης μετά την πρόταση δυσπιστίας και το όριο του 30%

Κρίσιμο πλέον για την κυβέρνηση το κοντέρ των ευρωεκλογών, το οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητ…