Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μεγάλο κενό σε κοινωνικές δομές στήριξης στην Ξάνθη

Μεγάλο κενό σε κοινωνικές δομές στήριξης στην Ξάνθη

0

 

Έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης: 1 στις 10 γυναίκες το καταγγέλλει και 1 υπόθεση στις 100 πάει στο δικαστήριο

 

Δεν λειτουργεί το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Στήριξη»- Ανακαίνιση από την Π.Ε. Ξάνθης του κτηρίου της  πρώην Μαθητικής Εστίας για χρήση ως χώρου φιλοξενίας

 

Ανατριχιαστικά είναι τα στοιχεία για την έξαρση ενδοοικογενειακής βίας και κακοποιητικών συμπεριφορών στην χώρα μας με θύματα κυρίως γυναίκες και παιδιά. Κακοποιητικές συμπεριφορές που πολλές φορές είναι μοιραίες για τη ζωή των θυμάτων και αυτό αποτελεί πλέον καθημερινό φαινόμενο τα τελευταία τρία χρόνια. Οι επιστήμονες το αποδίδουν σε διάφορες αιτίες που δημιουργήθηκαν από τον εγκλεισμό λόγω της πανδημίας αλλά και γενικότερα σε μια αλλαγή των ρόλων στα φύλα που δεν γίνονται αποδεκτά κατά κύριο λόγο από το ανδρικό.  Στην Ξάνθη είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε πολλά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης που όμως όπως αναφέρουν τα στοιχεία μόλις 1/10 καταγγέλλονται και το 1/100 οδηγείται στα δικαστήρια. Την ίδια στιγμή που η έξαρση της βίας είναι δεδομένη και στον νομό μας και καθίσταται αναγκαιότητα να αναπτυχθούν ισχυρές κοινωνικές δομές που θα στηρίξουν τα θύματα και θα τα προφυλάξουν επικρατεί το πλήρες κενό!

Παντελής έλλειψη κοινωνικών δομών για θύματα ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης στην Ξάνθη  – Δεν λειτουργεί η «Στήριξη»  

Κι ενώ σε πολλές περιφερειακές ενότητες έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν ήδη κοινωνικές δομές που παρέχουν συμβουλευτική, ψυχολογική, ιατρική στήριξη αλλά και φιλοξενία σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης, η Ξάνθη παραμένει ουραγός. Μόνο η Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας της Π.Ε. Ξάνθης λειτουργεί με κύριο έργο την παροχή προνομιακών επιδομάτων στους δικαιούχους. Το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Περιφέρειας ΑΜΘ, η «Στήριξη» που ιδρύθηκε από τον αείμνηστο νομάρχη Ξάνθης Γιώργο Παυλίδη  και στην συνέχεια πέρασε στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας έχει πάψει να λειτουργεί σύμφωνα με έγκυρη πληροφόρηση, εφόσον έχει ολοκληρωθεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που χρηματοδοτούσε την λειτουργία της και δεν είναι γνωστό αν θα επαναλειτουργήσει.

Ουδέν νεώτερο για το συμβουλευτικό κέντρο κακοποιημένων γυναικών με στήριξη του δήμου

Να υπενθυμίσουμε ότι πριν ένα χρόνο ζήτησε την υποστήριξη του δήμου Ξάνθης προκειμένου να δημιουργηθεί συμβουλευτικό κέντρο κακοποιημένων γυναικών στην Ξάνθη, στο πλαίσιο των αντίστοιχων που έχουν ιδρυθεί σε άλλους δήμους της χώρας. Μάλιστα η γραμματέας του δήμου κα Σοφία Ψωμά είχε συνάντηση με την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα δημογραφικής πολιτικής, Μαρία Συρεγγέλα, από την οποία έλαβε κατευθύνσεις ως προς τις απαιτούμενες ενέργειες που πρέπει να γίνουν στην κατεύθυνση αυτή. Μάλιστα η ίδια εξέφρασε την πρόθεση του δήμου να στηρίξει την προσπάθεια. Ωστόσο το εγχείρημα δεν προχώρησε.

Στήριξη της Αντιπεριφέρειας με ανακαίνιση του κτηρίου της πρώην Μαθητικής Εστίας για χρήση ως χώρου φιλοξενίας

Την περασμένη Πέμπτη έγινε γνωστό από την πρόεδρο του Συλλόγου Μονογονεϊκών οικογενειών κα Κατερίνα Χατζηβασιλείου η πρωτοβουλία της για  την ίδρυση συμβουλευτικού κέντρου την οποία και συζήτησε σε συνάντηση που είχε με τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Κώστα Κουρτίδη. Όπως ανέφερε ο κ. Κουρτίδης στο  «Ε», στις προθέσεις του είναι να παρέχει στήριξη σε όποιον φορέα αναπτύσσει τέτοια δραστηριότητα. Για το λόγο αυτό ήδη βρίσκεται στην κατάθεση προσφοράς το έργο ανακαίνιση του κτηρίου της πρώην μαθητικής Εστίας που ήταν και το γραφείο της «Στήριξης». Όπως διευκρίνισε ο κ. Κουρτίδης: «Πρόκειται να ανακαινίσουμε 7 δωμάτια που θα τα διαθέσουμε για χρήση ως γραφεία τέτοιων δομών ή συλλόγων αλλά και ως χώρο φιλοξενίας ατόμων που έχουν πέσει θύματα βίας και κακοποίησης. Βούλησή μας είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο συνεργασίας όλων των δομών και να παρέχουμε δωρεάν χώρο και υπηρεσίες εξυπηρετώντας άτομα που το  έχουν ανάγκη».

 

Κ. Χατζηβασιλείου: «Όραμά μου είναι να ιδρύσω είναι συμβουλευτικό κέντρο που θα παρέχει στήριξη ψυχολογική, ιατρική και οικονομική σε γυναίκες»

Αναφορικά με την πρωτοβουλία της κας Χατζηβασιλείου όπως είπε ή ίδια μιλώντας στο «Ε» είναι το όραμά της να ιδρύσει μία δομή που θα παράσχει στήριξη στην κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά: « Όραμά μου είναι να ιδρύσω είναι συμβουλευτικό κέντρο που θα παρέχει στήριξη ψυχολογική, ιατρική και οικονομική σε γυναίκες.  Υπάρχει μεγάλη όξυνση της ενδοοικογενειακής βίας και μεγάλος φόβος από τις γυναίκες. Αυτό που θέλουμε να τους πούμε είναι να μην φοβούνται, να έρθουν στην δομή μας όπου θα βρουν στήριξη και αγάπη. Από τότε που κοινοποιήσαμε τις προθέσεις μας έχουμε δεχτεί πολλή μεγάλη αποδοχή και είναι πολλοί αυτοί που μας λένε ότι θα συμμετάσχουν σ’ αυτό το εγχείρημα».

 

Καλές οι προθέσεις αλλά…χρειάζεται σχεδιασμός οργάνωση και κυρίως χρηματοδότηση

Σ’ ότι αφορά το πρακτικό μέρος και μέσα από ποια χρηματοδοτικά εργαλεία θα εξασφαλιστεί η λειτουργία αυτής της δομής που είναι ιδιωτική, πώς θα στελεχωθεί, ποιο είναι το πλάνο σχεδιασμού και οι υποστηρικτικές δράσεις (π.χ. ενημέρωση) αλλά και ποια είναι η οργανωτική του δομή η κα Χατζηβασιλείου επιφυλάχθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες εν ευθέτω χρόνω…

Αυτό που ωστόσο είναι σημαντικό να ειπωθεί είναι ότι για να στηθεί μια τέτοια δομή χρειάζεται σχεδιασμός, οργάνωση και οικονομική στήριξη. Σε καμία περίπτωση δεν αρκούν οι καλές προθέσεις!.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση στο Δ.Π.Θ. για τον ρόλο της Κίνας στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα

Ο καθηγητής Josef Gregory Mahoney από το Πανεπιστήμιο της Σαγκάης θα μιλήσει στο κοινό της…