Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Με πέντε χωρικά ξεκίνησε η διανομή καυσόξυλων στους δικαιούχους της Σταυρούπολης

Με πέντε χωρικά ξεκίνησε η διανομή καυσόξυλων στους δικαιούχους της Σταυρούπολης

0

Πρώτα οι  ευπαθείς ομάδες και στην συνέχεια οι μόνιμοι κάτοικοι – 450 συνολικά οι δικαιούχοι. Θα επιτρέπεται η καυσοξύλευση – Επανέρχεται σε ισχύ η καταργηθείσα διάταξη

 

Όλα στον αέρα για το πρόγραμμα διανομής από το Δασαρχείο Ξάνθης – 2500 οικογένειες του δήμου Μύκης δεν πήραν ούτε …ξύλο

 

Από τις ευπαθείς ομάδες της Δημοτικής κοινότητας Σταυρούπολης ξεκίνησε το Δασαρχείο Σταυρούπολης την διανομή καυσόξυλων σε χαμηλότερες τιμές. Αν και υπήρξε καθυστέρηση λόγω των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν με την υλοτόμηση αφού οι υλοτομικοί συνεταιρισμοί δεν συμφωνούσαν να αναλάβουν το έργο ζητώντας υψηλότερες τιμές, τα προβλήματα τελικά ξεπεράστηκαν και ξεκίνησε στα σταδιακά η διανομή.

Με δόσεις η διανομή καυσόξυλων στους 450 δικαιούχους της Σταυρούπολης – Από 5 χωρικά στους ευπαθείς

Όπως και τα τελευταία τρία χρόνια όπως μας ανέφερε η υπεύθυνη του τμήματα εκτέλεσης Δασοτεχνικών Έργων του Δασαρχείου Σταυρούπολης κα Καψάλη Σταυρούλα, στους δικαιούχους θα διανεμηθούν από 5 χωρικά που ισούνται με 2,5 τόνους. Η τιμή διάθεσης ανέρχεται για τις ευπαθείς ομάδες σε 17,65 ευρώ το χωρικό και για τους μόνιμους κατοίκους των ορίων ευθύνης του Δασαρχείου Σταυρούπολης σε 21,41 ευρώ. Έτσι οι ευπαθείς θα λάβουν τα 5 χωρικά με συμμετοχή 44,12 και οι μόνιμοι κάτοικοι με 53,52 ευρώ. Και μπορεί τα 5 χωρικά να μην φτάνουν βέβαια για να βγάλουν τον χειμώνα καθώς θέλουν τριπλάσια ωστόσο είναι μια σημαντική βοήθεια αν σκεφτεί κανείς ότι  φέτος η μέση τιμή στον τόνο που ισούται με δύο χωρικά ανέρχεται σε 250 – 260 ευρώ ενώ η μέγιστη τιμή που είναι 280  – 290 ευρώ και κατά συνέπεια τα αγοράζει  στην μισή τιμή απ’ ότι  στην αγορά. Να υπενθυμίσουμε ότι πέρσι η αντίστοιχη μέση τιμή ήταν 120 – 130 ευρώ.

Να σημειώσουμε ότι οι δικαιούχοι καυσόξυλων από το Δασαρχείο Σταυρούπολης ανέρχονται  σε 450.

Θα επιτρέπεται η καυσοξύλευση – Επανέρχεται σε ισχύ η καταργηθείσα διάταξη

Επανέρχεται η διάταξη στην Ρυθμιστική που επιτρέπει την συλλογή χλωρών από κατοίκους για καυσοξύλευση σε συγκεκριμένες περιοχές με υπόδειξη και επίβλεψη των δασικών αρχών. Μια διάταξη που ίσχυε και πέρσι καταργήθηκε. Μετά όμως από παρεμβάσεις προς το υπουργείο περιβάλλοντος όπως πρόσφατα ανακοίνωσε ο βουλευτής ΝΔ Ξάνθης κ. Σπύρος Τσιλιγγίρης επανέρχεται σε ισχύ η διάταξη που επέτρεπε την καυσοξύλευση αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα για τους κατοίκους.

Όλα στον αέρα για το πρόγραμμα διανομής από το Δασαρχείο Ξάνθης – 2500 οικογένειες δεν πήραν ούτε …ξύλο

Κι  ενώ η διαδικασία διανομής εξελίσσεται ομαλά στο Δασαρχείο Σταυρούπολης παράλληλα με τις υλοτομήσεις στο Δασαρχείο Ξάνθης δεν έχει ξεκινήσει τίποτε ακόμη. Αρμόδιες πηγές μας ανέφεραν ότι όλα είναι στον αέρα με το θέμα της διανομής σε  κατοίκους του δήμου Μύκης. Να σημειώσουμε ότι οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 2.500 και ήδη τα πρώτα κρύα έχουν κάνει την εμφάνιση τους ιδιαίτερα στους ορεινούς οικισμούς όπως ο Κένταυρος και το Δημάριο. Υπενθυμίζουμε ότι η πίστωση που έλαβε φέτος το Δασαρχειο Ξάνθης για την υλοποίηση του προγράμματος διάθεσης ξύλων σε κατοίκους των ορεινών χωριών (άρθρο 138 Ν.Δ. 86/1989 – Δασικός Κώδικας) ανήλθε σε 165.000 ευρώ για τις υλοτομήσεις που έχουν αναθέσει από την Άνοιξη! Ένα ποσό που κάθε χρόνο μειώνεται και αποδίδεται  με καθυστέρηση κι αυτό έχει  σαν αποτέλεσμα να μειώνονται και οι υλοτομήσεις και ως εκ τούτου και τα διαθέσιμα ξύλα στους 2.500 δικαιούχους. Υπολογίζεται ότι και φέτος θα διατεθούν (όποτε) από 3  χωρικά και από 5 χωρικά σε κατοίκους των χωριών με υψόμετρο άνω των 700 μέτρων.

Οι υλοτομήσεις που κάνει το Δασαρχείο είναι συνάρτηση των χρημάτων που χορηγούνται. Συνήθως συγκεντρώνουν 7.000 – 8.000 χωρικά και τα κατανέμουν ανάλογα με τον αριθμό των αιτήσεων.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ακριβότερα κατά 33% τα διόδια στην Εγνατία

Περίπου 5 ευρώ επιπλέον η διαδρομή Ξάνθη -Θεσσαλονίκη με επιστροφή – Στο τέλος της ε…