Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Λογοτεχνικό ταξίδι στη ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή

Λογοτεχνικό ταξίδι στη ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή

0

Το αποτύπωμα του σπουδαίου μαθηματικού παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στο Μουσείο, με εφαλτήριο το συγγραφικό έργο του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη

Στη σύνδεση που έχει αναπτύξει η Θράκη με την παρακαταθήκη του Κ. Καραθεοδωρή αναφέρθηκε ο Νίκος Ανταμπούφης

Το Βιβλιοπωλείο Πυργελή και η Φ.Ε.Ξ. διοργάνωσαν το απόγευμα του Σαββάτου στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης εκδήλωση γνωριμίας με τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, τον Έλληνα μαθηματικό που διακρίθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο μέσα από το συγγραφικό έργο του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη. Την εκδήλωση πλαισίωσε ο Νικόλαος Ανταμπούφης, μαθηματικός και Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Μαθηματικών.

Το κοινό απαρτίστηκε κυρίως από ανθρώπους του χώρου των θετικών επιστημών, οι οποίοι παρακολούθησαν την εκδήλωση με ενδιαφέρον, γνωρίζοντας συνάμα νέες πτυχές από το απαράμιλλης αξίας έργο του Καραθεοδωρή, ο οποίος αναδεικνύεται σε πρότυπο και για τις επόμενες γενιές.

Αρχικά, τον λόγο πήρε ο κ. Ν. Ανταμπούφης, ο οποίος αναρωτήθηκε: «Το πιο σημαντικό στην παρουσίαση ενός βιβλίου είναι το εξής ερώτημα: σε τι μας αφορά εμάς τους ίδιους αυτό το βιβλίο και τι σημαντικό μας λέει για να αξίζει να αγοραστεί και να διαβαστεί;» και στη συνέχεια εξήγησε: «Για εμένα αφορμή για να συναντηθώ με τον Κ. Καραθεοδωρή ήταν το Συνέδριο της Μαθηματικής Εταιρείας το 2003 στην Κομοτηνή όπου παραβρέθηκε και η κόρη του, Δέσποινα. Η Βύσσα είναι ο γενέθλιος τόπος της οικογένειας Καραθεοδωρή. Μετά το 2003 έχουμε τη δημιουργία ενός πυρήνα μαθηματικών στην περιοχή μας με σκοπό την ανάδειξη της σημαντικής παρουσίας του Καραθεοδωρή στην επιστήμη και στην ιστορία του τόπου και παράλληλα τη διάδοση αυτής της παράδοσης στους νέους. Ένα τελικό αποτέλεσμα είναι ο Όμιλος Φίλων Καραθεοδωρή, το Μουσείο Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή.

Μαθητές και βιβλιόφιλοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μέσα από τον συγγραφέα τον Έλληνα επιστήμονα και την σπουδαία του πορεία

Όπως υπογράμμισε ο κ. Ανταμπούφης: «Μέσα από την δράση του ο Καραθεοδωρή αναντίρρητα προσβλέπει σε μία πολιτιστική παρέμβαση. Αξιοσημείωτο είναι, ωστόσο πως δεν ασχολήθηκε καθόλου με την οργάνωση του προγράμματος σπουδών στις θετικές επιστήμες».

Τέλος, αναφορικά με τη μέθοδο του συγγραφέα Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη , παρατήρησε: «Σοφά ο συγγραφέας επέλεξε να μην κάνει αναλυτική αναφορά στο μαθηματικό έργο του Καραθεοδωρή, εστίασε στις σημαντικές στιγμές της δημόσιας ζωής του, στην προσφορά του στα γράμματα. Προσέφερε ένα σενάριο που συνοδεύτηκε από τη λιτή και μετρημένη εικονογράφηση του Παναγιώτη Πανταζή, είναι κατά την γνώμη μου και μία εκπαιδευτική πρόταση».

Καραθεοδωρής: Ένας μαθηματικός παράδειγμα για τις επόμενες γενιές

Ο συγγραφέας, Ελ. Ιντζέμπελης αποκάλυψε σε αδρές γραμμές το σκεπτικό που τον κατηύθυνε να αναπτύξει το συγγραφικό του έργο για τον Καραθεοδωρή. Επεσήμανε: «Έπρεπε να κάνω ένα βιβλίο που να διαβάζεται σε μία ώρα και να θέτεις στο επίκεντρο μία προσωπικότητα. Απευθύνεται σε παιδιά από 12-18 ετών και στους ενήλικες. Ο Καραθεοδωρή θα έχει στην ψυχή μας μια μεγάλη δεκτικότητα, ανταπόκριση, ότι επιτέλους βγάλαμε έναν μεγάλο μαθηματικό, ο οποίος ήταν σωστός οικογενειάρχης, μαθηματικός και το κυριότερο ήταν παράδειγμα για εμάς!»


Βιογραφικές επισημάνσεις-Επαγγελματική σταδιοδρομία-Επιδράσεις

Γεννήθηκε το 1873 και πέθανε το 1950.Θα τον χαρακτηρίζαμε ως κοσμοπολίτη και αριστοκράτη του πνεύματος. Γεννήθηκε στη Γερμανία, στο Βερολίνο, τα μαθητικά του χρόνια τα ολοκλήρωσε στο Βέλγιο ,σπούδασε μηχανικός. Έπειτα, βρέθηκε στο Λονδίνο και από εκεί στην Αίγυπτο, σε ηλικία 27 χρονών σπούδασε μαθηματικά στη Γερμανία. Δύο φορές τον κάλεσε ο Βενιζέλος στην Ελλάδα για να αναμορφώσει τη λειτουργία των πανεπιστημίων στη χώρα, έκανε τη διαδρομή Μόναχο-Αθήνα και πάλι πίσω, πέρασε το β’ παγκόσμιο πόλεμο στο Μόναχο και εκεί είναι και ο τάφος του. Στο κομμάτι της ζωής του παραμένει ένας άγνωστος…Είναι πάρα πολλά τα θεωρήματα και οι προτάσεις που φέρουν το όνομά του, όπως επίσης συναντάται και σε μεθόδους επίλυσης προβλημάτων. Δεν είναι τόσο πολύ ο μαθηματικός, ο οραματιστής, ο οποίος χαράζει καινούργιους δρόμους στα μαθηματικά, αλλά είναι περισσότερο ο χαρισματικός μαθηματικός που επιλύει με εξαιρετική επιτυχία καίρια–κεντρικά και δύσκολα προβλήματα της εποχής του. Δεν είχε επέμβαση στην ιστορία των ιδεών στα μαθηματικά και περισσότερο επέδρασε στην επίλυση προβλημάτων. Ο λογισμός μεταβλητών ,η θεωρία του μέτρου, η θεωρία αναλυτικής μιγαδικής συνάρτησης και η θερμοδυναμική ήταν οι κλάδοι με τους οποίους ασχολήθηκε εντατικά.

Το 1932 κλήθηκε από τον Βενιζέλο να οργανώσει τα ελληνικά πανεπιστήμια, το τότε πανεπιστήμιο Αθηνών και ακολούθως τέθηκαν τα θεμέλια για το Αριστοτέλειο.

Χρύσα Κιατίπη

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση του Σαββάτου: «Αίμος – Διαδρομές στα Βαλκάνια» του Θοδωρή Νικολάου

Τι είναι τα Βαλκάνια, όμως ; Φυλές, θρησκείες, εθνότητες, συνήθειες και ήθη παράγουν ένα γ…