Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Λαμπρός ο εορτασμός της 103ης επετείου των Ελευθερίων (+φωτο)

Λαμπρός ο εορτασμός της 103ης επετείου των Ελευθερίων (+φωτο)

0

Μαθητές και ένοπλες δυνάμεις παρέλασαν στο κατάμεστο κέντρο της πόλης

 

Σε συνθήκες κανονικότητας πραγματοποιήθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις ανήμερα της 4ης Οκτωβρίου, ενώ ο καλός καιρός ήταν αρωγός στην προσέλευση πλήθος κόσμου στην μαθητική και στρατιωτική παρέλαση που έλαβε χώρα περίπου στις 12 το μεσημέρι.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, ενώ το παρών έδωσαν εκπρόσωποι όλων των τοπικών αρχών της περιοχής.

Δοξολογία τελέστηκε το πρωί και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο δημαρχείο, όπου τιμήθηκαν η Χαρίκλεια Μαργαριτοπούλου, πρώην Πρόεδρος του Παραρτήματος του Ερυθρού Σταυρού με μακρόχρονη προσφορά στον εθελοντισμό και o Μουράτ Σεμπαχεντίνογλου για την εθελοντική του συνδρομή στην προστασία του περιβάλλοντος

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης και οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.

Η κα Σδούκου στις δηλώσεις τόνισε ότι: «όσα χρόνια κι αν περάσουν, αυτή η μέρα θα ξυπνά στη μνήμη μας μια μακρά διαδρομή όσων πολέμησαν για την πρόοδο και την ελευθερία» και πρόσθεσε ότι η περιοχή έχει καταφέρει να διατηρήσει αναλλοίωτη την εθνική της ταυτότητα, να αγκαλιάσει τους γείτονες και να συμβαδίσει με αυτούς με πνεύμα φιλίας και συνεργασίας.

Ο μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, σημείωσε, μεταξύ άλλων: «θυμόμαστε εκείνους οι οποίοι αγωνίστηκαν για να ζήσουμε εμείς ελεύθεροι σήμερα. Θα πρέπει όπως λέει μια ευχή της εκκλησίας, να αναδειχθούμε και άξιοι της ελευθερίας την οποία εκείνοι μας πρόσφεραν (…) Πολλές φορές πολλοί από εμάς κάνουμε πολλές φορές το λάθος να λέμε ότι ελεύθερος είμαι να κάνω ότι θέλω. Η ελευθερία το ενός φτάνει μέχρι εκεί που δε θίγεται η ελευθερία του άλλου. Στους γείτονές μας στέλνουμε ένα μήνυμα, μήνυμα φιλίας, αγάπης, συνεργασίας, απλώνουμε το χέρι, δηλώνουμε όμως ότι, όπως σεβόμαστε  την ελευθερία τους, τα σύνορά τους, την παράδοσή τους, απαιτούμε τον ανάλογο σεβασμό και το αποδεικνύουν τα νιάτα μας ότι, να μην το επιτρέψει ο Θεός, αλλά είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας, την ιστορία μας, τη γλώσσα μας, την παράδοσή μας». «Ειρήνη σε όλους», ευχήθηκε και ο Τοποτηρητής Μουφτή Ξάνθης Νεζντέν Χεμσερή.

Ο διοικητής του Δ’ ΣΣ Ιωάννης Τσιόπλος, από την πλευρά του επεσήμανε: «το μόνο σίγουρο είναι ότι η πρόοδος της Ξάνθης θα συνεχίσει όσο η γη αυτή γυρίζει, όσο μόνο για την Ξάνθη, αλλά και για όλη την ευρύτερη περιοχή».

Με τη σειρά του ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, αναφερόμενος στην αξία της ιστορίας αναφέρθηκε στις στρατιωτικές ενέργειες, αλλά και τις διπλωματικές κινήσεις και τις συμμαχίες που οδήγησαν στην προσάρτηση της Ξάνθης στον εθνικό κορμό. «Σήμερα σε ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον η ιστορία μας δείχνει πως θα προστατέψουμε τα συμφέροντα της πατρίδας μας με σωστές αποφάσεις που πρέπει να παρθούν, με σωστές επιλογές αλλά και με ενότητα και εθνική ομοψυχία», σημείωσε ο ίδιος.

Ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης, ευχόμενος χρόνια πολλά στην Ξάνθη και τους ξανθιώτες τόνισε: «έχω πει πολλές φορές ότι αν εμείς οι μεγάλοι εκπροσωπούμε από διάφορες θέσεις αυτό το κράτος, έχουμε μνήμη αυτές τις γιορτές να τιμούμε με σεβασμό, να είστε σίγουροι ότι οι νέοι μας με πρότυπο που εμείς θα τους μεταφέρουμε, όχι μόνο θα υπηρετήσουν πολύ καλύτερα από μας, αλλά πολύ πιο εύκολα θα δώσουν τη ζωή τους θωρακίσουνε αυτό τον ευλογημένο τόπο».

Από την πλευρά του, έστειλε τις ευχές τους και ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Κουρτίδης, με ειδική μνεία γι’ αυτούς που «αγωνίζονται για να κρατούν την πατρίδα μας ελεύθερη και νικήτρια».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εαρινή σπορά φυτικών ειδών στο Δέλτα Έβρου για τη νανόχηνα

Η δράση περιλάμβανε σπορές συγκεκριμένων φυτικών ειδών σε υποβαθμισμένες αγροτικές εκτάσει…