Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα ‘’Η ΝΕΑ ΕΛΛΑΣ’’: Η γλυκιά παράδοση Αρβανιτών που μετρά 126 χρόνια!

‘’Η ΝΕΑ ΕΛΛΑΣ’’: Η γλυκιά παράδοση Αρβανιτών που μετρά 126 χρόνια!

2

Η ταυτότητα του γνωστού και αγαπημένου ξανθιώτικου ζαχαροπλαστείου, η εμπορική δραστηριότητά, όπως και οι καταναλωτικές επιλογές από το «χθες» στη σύγχρονη εποχή

Αλτάν Τζεμήλογλου: «Προσπαθούμε να είμαστε επίκαιροι στην ζήτηση των καταναλωτών και να ανταποκρινόμαστε στις γευστικές συνήθειες και προτιμήσεις». Προγραμματίζεται να εκτεθεί ο παραδοσιακός πετρόμυλος των πρώτων ιδιοκτητών

‘’Η ΝΕΑ ΕΛΛΑΣ’’ αποτελεί ένα από τα παλαιότερα και πιο γνωστά ζαχαροπλαστεία της Ξάνθης με παράδοση στα σιροπιαστά γλυκά από το 1896. Η μυρωδιά του φρέσκου βούτυρου «ταυτοποιεί» το ζαχαροπλαστείο ακόμη κι αν περάσει κανείς με κλειστά μάτια! Οι κρέμες και τα ρυζόγαλά του αποτελούν για πολλές γενιές τώρα, ίσως την πρώτη γλυκιά γευστική ανάμνηση των παιδικών χρόνων. ‘’Η ΝΕΑ ΕΛΛΑΣ’’ έχει καταφέρει να αφήνει τη σφραγίδα του στην ζαχαροπλαστική παράδοση της Ξάνθης, με το πέρασμα των χρόνων, αφήνοντας ένα δυναμικό αποτύπωμα και συνδυάζοντας τις συνταγές των προγόνων μας και τις νέες προτάσεις στη ζαχαροπλαστική. Με γευστικές επιλογές που καλύπτουν όλα τα γούστα προσελκύει μικρούς και μεγάλους και συνάμα εκσυγχρονίζεται με την προσφορά νέων γλυκισμάτων ανταποκρινόμενη στην επιθυμία ακόμη και του πιο απαιτητικού γευσιγνώστη.

Το ’’Ε’’ , ξεκινώντας ένα οδοιπορικό στις επιχειρήσεις του τόπου μας με μεγάλη ιστορία, συνάντησε τον ιδιοκτήτη, κ. Αλτάν Τζεμήλογλου στον χώρο του εργαστηρίου και του ζήτησε να περιγράψει την ιστορία του ζαχαροπλαστείου .Εκείνος με τη σειρά του επιφύλαξε μία «ζεστή» φιλοξενία και στη συνέχεια μία «γόνιμη» συζήτηση. Στο πλαίσιο μίας νοσταλγικής συνέντευξης ο κ.Τζεμήλογλου «ξεδίπλωσε» την ιστορία του ζαχαροπλαστείου φτάνοντας στο «σήμερα», μίλησε γενικά για τον κλάδο και ειδικότερα για την καταναλωτική συμπεριφορά στη σύγχρονη εποχή.

Μια «γλυκιά» ξανθιώτικη ιστορία

‘’Ε’’: Σκιαγραφήστε τον κλάδο της ζαχαροπλαστικής, ξεκινώντας από το παρελθόν και φτάνοντας στο «σήμερα».

Τ.Α.:Ο κλάδος της ζαχαροπλαστικής έχει σημαντική παρουσία εδώ πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Συχνά οι καταναλωτές επισκέπτονται τέτοιου είδους καταστήματα τα οποία πουλούν γλυκίσματα και έχουν ποικίλες προτιμήσεις. Δηλαδή, είτε επισκέπτονται ζαχαροπλαστεία προκειμένου να αγοράσουν παγωτά ,είτε ζαχαροπλαστεία που πουλούν κεράσματα, όπως επίσης και άλλα που διαθέτουν γλυκά ταψιού και τέλος και τα υπόλοιπα με διάφορα κεράσματα. Τα ζαχαροπλαστεία χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες. Η ταυτότητα του δικού μας μαρτυρά πως παράγουμε προϊόντα σιροπιαστά, ταψιού και γαλακτοκομικά.

‘’Ε’’: Στο σημείο αυτό ας επιχειρήσουμε μέσω ενός ιστορικού ταξιδιού να βρούμε τα πρώτα στάδια αυτής της παράδοσης, από ποιους ξεκίνησε, με λίγα λόγια ποιοι είναι οι πρωτεργάτες.

Τ.Α: Το 1896 φτάνουν στην περιοχή τρεις Αρβανίτες, οι οποίοι  ήταν τεχνίτες, αρτοποιοί, ζαχαροπλάστες. Τα πρωινά πρόσφεραν ψωμί με καϊμάκι και βούτυρο με μέλι. Βέβαια, έκαναν και γλυκίσματα. Αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν με έναν εξοπλισμό, με έναν χειροκίνητο πετρόμυλο, τον οποίο σκοπεύουμε στο άμεσο μέλλον να τον εκθέσουμε. Λοιπόν, τρεις τεχνίτες φτάνουν στην περιοχή με κοινή δουλειά, είναι αρτοποιοί-ζαχαροπλάστες και με ένα εργαλείο καταφέρνουν να φτιάξουν αυτό το μαγαζί. Κάπως έτσι, λοιπόν ξεκινούν την εμπορική τους δραστηριότητα.

Ο κ. Αλτάν Τζεμήλογλου ξενάγησε το ‘’Ε’’ στο εργαστήριο παρασκευής του ζαχαροπλαστείου

‘’Ε’’: Μιλήστε μας για τις προτιμήσεις των καταναλωτών από παλιά μέχρι και σήμερα. Κατά πόσο έχουν διαφοροποιηθεί;

Τ.Α: Παλιά η μία καταναλωτική συνήθεια ήταν να μαζεύονται παρέες στο μαγαζί και να απολαμβάνουν επί τόπου το γλυκό. Τώρα, ωστόσο, ιδίως και με τον κορωνοϊό βλέπουμε ότι υπάρχουν τα λεγόμενα ‘’home parties’’,μαζώξεις σε σπίτια φίλων ,όπου και καταναλώνονται εκεί τα γλυκά. Παλιά ερχόντουσαν πελάτες για να καταναλώσουν στο μαγαζί τα γλυκά, όμως τώρα τα  μεταφέρουν στον χώρο τους .Οι προτιμήσεις γενικά στα γλυκά αλλάζουν κατά εποχές. Τους θερινούς μήνες για παράδειγμα συνδυάζουν πιο πολύ τα σιροπιαστά με παγωτό, ενώ  τους χειμερινούς μήνες βλέπουμε πως η προτίμηση σε γαλακτοκομικά προϊόντα είναι αυξημένη. Γι’ αυτό, άλλωστε γνωρίζοντας την ανάλογη ζήτηση ρυθμίζουμε και την προσφορά. Διατηρώντας το χαρακτήρα μιας οικογενειακής επιχείρησης συνεχίζουμε να ακολουθούμε τις προτιμήσεις και τις συνήθειες των καταναλωτών μας.

‘’Ε’’: Ποια γλυκά μπορεί να απολαύσει ο καταναλωτής σε μία επίσκεψή του στο κατάστημα;

Τ.Α: Παράγουμε σιροπιαστά ,τα οποία είναι φυλλοειδή συνήθως, δηλαδή, ανοίγουμε δικό μας φύλλο και μετά το επεξεργαζόμαστε .Συγκεκριμένα, είτε το απλώνουμε σε ταψιά, βάζουμε διαφορετικές γεμίσεις (καρύδι, φιστίκι αιγίνης) ή τα τυλίγουμε και φτιάχνουμε σαραγλάκια. Επίσης, μερικά τα στολίζουμε από πάνω. Γενικότερα συνέχεια αναπτύσσουμε διαφορετικές τεχνικές.

‘’Ε’’: Τι σας βοηθάει να κρατάτε «ζωντανή» αυτή τη δυναμική παρουσία τόσων χρόνων.

Τ.Α: Προσπαθούμε να μη λείπουμε από σεμινάρια, διότι εκεί οι σεφ δείχνουν καινούργιους τρόπους εκτέλεσης προϊόντων ή νέες προτιμήσεις καταναλωτών. Στην ουσία γίνεται ένα «πάντρεμα». Γενικά, προσπαθούμε να είμαστε επίκαιροι στην ζήτηση των καταναλωτών.

‘’Ε’’: Καταληκτικά, αποτυπώστε μας σε αδρές γραμμές το χρόνο που απαιτείται για την παρασκευή των προϊόντων σας.

Τ.Α: Αρχικά ,τα σιροπιαστά γλυκά πάνω από όλα θέλουν υπομονή, γιατί θέλουν χρόνο, ψησίματος, «ξεκούρασης» ,χρόνο για το σιρόπιασμα. Η παραγωγή ξεκινά καθημερινά 5:30 με 6 παρά. Η πρώτη παρτίδα των γλυκών είναι έτοιμη γύρω στις 11 παρά.

‘’Ε’’: Σας ευχαριστούμε και ευχόμαστε να έχετε μία δημιουργική συνέχεια!

Χρύσα Κιατίπη

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Από ‘δώ ως το φεγγάρι»: Ένα εργαστήριο για παιδιά από το Residui Teatro της Ισπανίας

Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 και ώρες 11:00-13:30  στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ Η Φιλοπρόο…