Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Γιατί αρχαία ελληνική γλώσσα και γραμματεία;

Γιατί αρχαία ελληνική γλώσσα και γραμματεία;

0

Τα νέα μαθήματα του Θανάση Μουσόπουλου στο Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης

Για τέταρτη χρονιά προγραμματίζεται σειρά μαθημάτων στο Λύκειον Ελληνίδων Ξάνθης με διδάσκοντα τον φιλόλογο – ποιητή – συγγραφέα Θανάση Μουσόπουλου.

Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022 – 2023 το αντικείμενο των μαθημάτων αναφέρεται στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία.

Όπως αναφέρει ο διδάσκων στο ενημερωτικό του σημείωμα: «Θα προσεγγίσουμε πεζά κείμενα της κλασικής περιόδου, που αναφέρονται σε θέματα ιστορικά, πολιτικά, φιλοσοφικά. Θα προηγείται γραμματολογική ενημέρωση και θα ακολουθεί επεξεργασία κειμένων με βάση το πρωτότυπο και δόκιμες μεταφράσεις.

Οι συγγραφείς που θα μας συντροφεύσουν στον γοητευτικό αυτό δρόμο του αρχαίου λόγου είναι Πλάτωνας, Αριστοτέλης, Θουκυδίδης, Δημόκριτος, Πρωταγόρας.

Δύο ξένοι φίλοι της τέχνης του ελληνικού λόγου απαντούν με τον τρόπο τους στο ερώτημα «Γιατί Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία».

Ο Bertrand Russell στην «Ιστορία της Δυτικής Φιλοσοφίας» που τόσο αριστοτεχνικά μετέφρασε στη γλώσσα μας ο Αιμίλιος Χουρμούζιος αφιερώνει στον α΄ τόμο ένα σημαντικό κεφάλαιο με τίτλο ‘Αθήναι και Πολιτισμός’. Παραθέτουμε δύο αποσπάσματα :

« Τα επιτεύγματα των Αθηνών της εποχής του Περικλέους, είναι ίσως το καταπληκτικότερο φαινόμενο της ιστορίας. Έως εκείνη την εποχή αι Αθήναι έμεναν καθυστερημένες απέναντι των άλλων ελληνικών πόλεων. Δεν είχαν αναδείξει ούτε στην τέχνη ούτε στη λογοτεχνία μεγάλες προσωπικότητες (εκτός από τον Σόλωνα, που στην αρχή ήταν νομοθέτης). Ξαφνικά, με κίνητρο τη νίκη, τον πλούτο και την ανάγκη της ανοικοδόμησης, αρχιτέκτονες, γλύπτες και δραματουργοί, που παραμένουν αξεπέραστοι ακόμη και στη σημερινή εποχή, δημιούργησαν αριστουργήματα που εδέσποσαν του μέλλοντος ως τους νεότερους χρόνους. Και είναι τούτο ακόμη πιο πολύ εκπληκτικό, όταν λάβουμε υπ’ όψη πόσο μικρός ήταν ο πληθυσμός απ’ όπου ξεπήδησαν». «Παρά την πολιτική κατάρρευση, το γόητρο των Αθηνών επέζησε και για μια τουλάχιστον χιλιετία υπήρξαν το επίκεντρο της φιλοσοφίας. Η Αλεξάνδρεια επεσκίασε τας Αθήνας στα μαθηματικά και στην επιστήμη, αλλ’ ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης κατέστησαν τας Αθήνας φιλοσοφική πρωτεύουσα ».

Η Jacqeline de Romilly, εξάλλου, μιλώντας στην εκπληκτική «Αρχαία Ελληνική Γραμματολογία» για την αρχαία επιστήμη και λογοτεχνία σημειώνει : «Η Αθηναϊκή λογοτεχνία δείχνει την αναντίρρητη επίδραση που άσκησε η ιατρική σε ορισμένες διάνοιες : το έργο του Θουκυδίδη ιδιαιτέρως εμπνέεται από εκεί – όχι μόνον  όταν ο ιστορικός περιγράφει τον ‘λοιμό’, αλλά όταν αναλύει τα πολιτικά γεγονότα με την αντικειμενικότητα του κλινικού και με τη φροντίδα να αναγνωρίσει τα συμπτώματα των πολιτικών ασθενειών».

Ο διδάσκων θα προμηθεύει τους σπουδαστές / σπουδάστριες με τα ανάλογα βοηθήματα, με εισαγωγικές παρατηρήσεις, αποσπάσματα και μεταφράσεις κλασικών  και ποικίλα  σχόλια.

Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται στους φιλόξενους χώρους του Λυκείου. Η συμμετοχή στα μαθήματα των σπουδαστών – σπουδαστριών είναι δωρεάν και ελεύθερη. Η έναρξη των μαθημάτων θα ανακοινωθεί από το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση του Σαββάτου: «Αίμος – Διαδρομές στα Βαλκάνια» του Θοδωρή Νικολάου

Τι είναι τα Βαλκάνια, όμως ; Φυλές, θρησκείες, εθνότητες, συνήθειες και ήθη παράγουν ένα γ…