Η επίσημη τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου
Μεταφέρθηκε στο μοναστήρι κάτω από συνθήκες απόλυτης μυστικότητας πριν από μερικές μέρες, από το Μουσείο της Βίβλου στην Ουάσινγκτον
Επέστρεψε το «ορφανό» Ευαγγέλιο που χρονολογείται στο τέλος του 10ου αιώνα και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα ελληνικά χειρόγραφα στον κόσμο, στον φυσικό του χώρο, την Μονή Εικοσιφοίνισσας στο Παγγαίο. Το χειρόγραφο κλάπηκε το 1917 από τους Βούλγαρους κατακτητές, , μαζί με άλλα 430 χειρόγραφα και 470 εκκλησιαστικά κειμήλια.
Μετά από μια μακρά διαδρομή από την Ελλάδα, στην Τσεχία, στη Γερμανία κι από εκεί στο Σικάγο, στο Πρίνστον και στην Ουάσινγκτον, το Ευαγγέλιο βρίσκεται πλέον στο μοναστήρι, όπου και μεταφέρθηκε κάτω από συνθήκες απόλυτης μυστικότητας πριν από μερικές μέρες, από το Μουσείο της Βίβλου στην Ουάσινγκτον , στην ιδιωτική συλλογή του οποίου ανήκε από το 2014.
Η επίσημη τελετή του επαναπατρισμού πραγματοποιήθηκε στις 29 σεπτεμβρίου παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, ως εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ η εκδήλωση θα είναι αφιερωμένη στον μακαριστό Μητροπολίτη Δράμας Παύλο, που είχε ως όραμα ζωής την επιστροφή των κλεμμένων χειρογράφων.
«Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά απηύθυνα χαιρετισμό στην επίσημη τελετή υποδοχής στην ιστορική Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσας του ιερού Ευαγγελιστάριου του 10ου αιώνα, ενός από τα παλαιότερα στον κόσμο σωσμένα χειρόγραφα Ευαγγέλια και ενός από τα 900 κλαπέντα κειμήλια της περιόδου του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου από το βουλγαρικό στρατό», ανέφερε σχετικά ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, ευχαριστώντας εκ μέρους της Περιφέρειας μας τον ιδρυτή του Μουσείου της Βίβλου, Στιβ Γκριν, στην ιδιωτική συλλογή του οποίου βρισκόταν το ιερό Ευαγγέλιο, τον Οικουμενικό Πατριάρχη.κ. Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο, χάρη στους οποίους επαναπατρίστηκε ο βυζαντινός θησαυρός μετά από μια μακρά διαδρομή σε Ευρώπη και Αμερική.
«Η επιστροφή του συγκεκριμένου χειρογράφου στην Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή είναι ένα θαύμα που εξηγείται μόνο πνευματικά», επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Ο τοποτηρητής της Μητρόπολης Δράμας, μητροπολίτης Ξάνθης Παντελέημονας, τόνισε πως η 29η Σεπτεμβρίου είναι ημέρα μνήμης των θυμάτων της βουλγαρικής κατοχής, αλλά και μια ημέρα σημαντική για την Ι. Μονή, αφού σήμερα επιστρέφει, όπως είπε, στον φυσικό του χώρο το ιστορικό κειμήλιο. Εξάλλου, αναφέρθηκε στις βουλγαρικές κατοχές στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, οι οποίες, υπογράμμισε, ερήμωσαν την περιοχή. Αυτές τις περιόδους εκλάπησαν εικόνες από την Ι. Μονή και συγκεκριμένα 530 χειρόγραφα και 470 κειμήλια, τα οποία χρονολογούνταν, πολλά, από τον 10ο αι. Τα κειμήλια, τόνισε, τα περιέφεραν σε δημοπρασίες και κατέληξαν σε ιδιωτικές συλλογές, όπως αυτή του Μουσείου της Βίβλου, το οποίο συνεργάζεται με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. «Ευτυχώς υπάρχουν και σήμερα ευσυνείδητοι άνθρωποι και είναι προς τιμήν των υπευθύνων του μουσείου, οι οποίοι το επιστρέφουν στον φυσικό του χώρο», τόνισε ο μητροπολίτης Ξάνθης.