Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Εφορία: Αναβάλλεται για 6 μήνες η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS

Εφορία: Αναβάλλεται για 6 μήνες η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS

0

Από τον Ιούνιο του 2023 και όχι από τον Ιανουάριο

Για τον Ιούνιο του 2023 αντί για τον Ιανουάριο προγραμματίζεται τώρα η πρεμιέρα της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS που θα μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο στην ΑΑΔΕ πληροφορίες για τις αποδείξεις που κόβουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες με δυνατότητα άμεσης διασταύρωσης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Η εφαρμογή του μέτρου το οποίο εκτιμάται ότι θα κλείσει παράθυρα φοροδιαφυγής και θα περιορίσει τις απώλειες στον ΦΠΑ πάει πίσω τουλάχιστον πέντε μήνες κυρίως λόγω των καθυστερήσεων που καταγράφονται στον καθορισμό των νέων τεχνικών προδιαγραφών λειτουργίας των φορολογικών μηχανισμών και της χορήγησης των vouchers στους επαγγελματίες για την αναβάθμιση των ταμειακών και τη σύνδεσή τους με τα POS.

Αν και εκπρόσωποι των κατασκευαστών και εισαγωγέων ταμειακών μηχανών εκτίμησαν χθες σε συνέντευξη Τύπου ότι το σχέδιο της διασύνδεσης θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του επομένου έτους πηγές της ΑΑΔΕ διαβεβαιώνουν πως ταμειακές και POS θα γίνουν ένα από την 1η Ιουνίου 2023.

Με το νέο σύστημα η απόδειξη λιανικής πώλησης θα εκδίδεται ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS βάζοντας έτσι τέλος στα «κόλπα» που χρησιμοποιούν επιτήδειοι στις συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες οι οποίοι είτε δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής ή εμφανίζουν μικρότερο ποσό από αυτό που εισέπραξαν.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Προέδρου του Συνδέσμου Εισαγωγέων και Κατασκευαστών Ταμειακών Συστημάτων, Δημήτρη Κατράδη και του Αντιπροέδρου Γρηγόρη Γιαννούκο:

Εντός του έτους θα εκδοθεί απόφαση με νέες προδιαγραφές λειτουργίας των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών ώστε να μην είναι δυνατή καμία παρέμβαση παραποίησης των δεδομένων των αποδείξεων, να κλείσει δηλαδή το παράθυρο αλλοίωσης των δεδομένων των αποδείξεων πριν την αποστολή τους στην ΑΑΔΕ με την αποτύπωση μειωμένων ποσών συναλλαγής.

-Το πρώτο τρίμηνο του 2023 οι επιχειρήσεις θα υποβάλλουν αιτήσεις για να λάβουν Voucher χρηματοδότησης για αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών ώστε να συνδέονται με τα POS.

-Από την 1η Απριλίου έως τις 31 Ιουλίου θα τρέξει η διασύνδεση των νέων αναβαθμισμένων ταμειακών 380.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τα POS.

-Σε δεύτερη φάση από την 1η Ιουνίου έως το τέλος Αυγούστου οι μικρομεσαίες που διαθέτουν λοιπούς φορολογικούς μηχανισμούς (Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ.) θα υποβάλλουν τις αιτήσεις για να λάβουν τα voucher για αντικατάστασή τους με νέου τύπου που θα μπορούν να διασυνδεθούν με τα POS…

-Από την 1η Σεπτεμβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2023 θα ολοκληρωθεί η διασύνδεση όλων των υπόλοιπων μηχανισμών.

Πάντως το χρονοδιάγραμμα της ΑΑΔΕ προβλέπει ολοκλήρωση όλων των παραπάνω διαδικασιών έως το τέλος Μαΐου.

Οι εκπρόσωποι των Εισαγωγέων και Κατασκευαστών Ταμειακών Συστημάτων διαβεβαίωσαν ότι οι ταμειακές μηχανές δεν μπορούν να παραβιαστούν και να αλλοιωθούν τα δεδομένα της φορολογικής μνήμης επισημαίνοντας ότι οι μόνες δυνατότητες παρεμβάσεων είναι στους λοιπούς φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς. Διευκρίνισαν ότι οι παρεμβάσεις στις αποδείξεις για την αποστολή ψευδών στοιχείων στην ΑΑΔΕ γίνονται με προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών που λειτουργούν ανεξάρτητα από τους μηχανισμούς και τους παρακάμπτουν.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Μάρτιο

Πού καταγράφηκαν μειώσεις και αυξήσεις Με ρυθμό 0,28% «έτρεξε» ο πληθωρισμός στα προϊόντα …