Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Βγαίνει διαγωνισμός για παροχή υπηρεσιών ασθενοφόρου στο Νοσοκομείο Ξάνθης

Βγαίνει διαγωνισμός για παροχή υπηρεσιών ασθενοφόρου στο Νοσοκομείο Ξάνθης

0

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη πληρωμάτων στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ

Συνέντευξη Τύπου με τον Γ.Γ. Υπηρεσιών Υγείας Ιω. Κωτσιόπουλο, παρουσία της Ελ. Ροφαέλα. Υπό επεξεργασία πλέγμα κινήτρων για νέους γιατρούς στο Ε.Σ.Υ.

Το νοσοκομείο Ξάνθης ενέκρινε τους όρους και βγάζει σε διαγωνισμό τις δευτερογενείς διακομιδές, προκειμένου να αντιμετωπιστεί με ιδιώτη το πρόβλημα της έλλειψης διασωστών-οδηγών στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Αυτό έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλο στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ξάνθη. Παρούσα ήταν και η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Ξάνθης Έλενα Ροφαέλα.

Ο Γ.Γ. αναγνώρισε εξαρχής το πρόβλημα της έλλειψης ιατρικού προσωπικού στα Νοσοκομεία, επισημαίνοντας ότι ειδικά στα περιφερειακά νοσοκομεία το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Ωστόσο, εξήγησε ότι η έλλειψη αναισθησιολόγων πλήττει όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα και γι’ αυτό διαμορφώνεται και πλαίσιο για συνεργασία με ιδιώτες. Ενημέρωσε ότι στο Υπουργείο Υγείας είναι υπό επεξεργασία νομοσχέδιο για τη θέσπιση κινήτρων, προκειμένου να στελεχωθούν με ιατρικό προσωπικό τα νοσοκομεία. Σε αυτό, όπως είπε, θα συμπεριληφθούν μια σειρά από προτάσεις, με βάση μελέτη που έχει εκπονηθεί για νησιωτικές περιοχές, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τις προθέσεις που έχουν εκφράσει δήμοι (πχ για συνεισφορά στην κάλυψη του κόστους ενοικίου κλπ).

Όπως ενημέρωσε με τη Διοικήτρια του ΓΝΞ, 131 άτομα προσλήφθηκαν συνολικά στο Νοσοκομείο Ξάνθης, όταν το ίδιο χρονικό διάστημα οι αποχωρήσεις ήταν 23 (12 ήταν γιατροί), φτάνοντας συνολικά σήμερα σε δυναμικό 540 ατόμων. Τέθηκε εκ νέου το θέμα της μη κάλυψης των θέσεων γιατρών που προκηρύσσονται και μάλιστα, όπως έγινε γνωστό και οι μισές θέσεις νοσηλευτών έμειναν ανακάλυπτες (περίπου 25), αφού δεν υπήρξε επαρκές ενδιαφέρον.

Απαντώντας πάντως, σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι δεν υπάρχει σχέδιο για συρρίκνωση των περιφερειακών νοσοκομείων.

Ως προς το εντεινόμενο πρόβλημα της έλλειψης πληρωμάτων ασθενοφόρων στην Ξάνθη, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς παρότι μπορούν να πάρουν εξιτήριο να παραμένουν στο νοσοκομείο ελλείψει ασθενοφόρου, ή στις ακόμη πιο κρίσιμες περιπτώσεις όπου τα δύο ασθενοφόρα της βάρδιας δεν επαρκούν για να καλύψουν έκτακτες ανάγκες, ο κ. Κωτσιόπουλος σημείωσε ότι ναι μεν υπάρχουν επαρκή οχήματα, αλλά δεν επαρκούν οι διασώστες-οδηγοί.

Μάλιστα, η κα Ροφαέλα γνωστοποίησε ότι στο Νοσοκομείο Ξάνθης έχουν καταρτιστεί οι όροι και επίκειται διαγωνισμός για παροχή υπηρεσιών ασθενοφόρου, προκειμένου ιδιώτης να μπορεί να εκτελεί τις δευτερογενείς διακομιδές. Όπως μάλιστα επεσήμανε η ίδια, είναι σημαντικό οι ασθενείς να μπορούν να απομακρύνονται άμεσα από το Νοσοκομείο, όταν τελειώνει η νοσηλεία τους και γι’ αυτό ελλείψει ενδιαφερόμενων διασωστών-οδηγών το Νοσοκομείο αποφάσισε τη διενέργεια του διαγωνισμού.

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η «Κομοτηνή στο πιάτο» θα βρεθεί στην Οικοτεχνία Meligeysis στα Κομνηνά της Ξάνθης

Την Κυριακή 12 Μαΐου στις 11:00 – Θα μιλήσει για το βιβλίο ο δημοσιογράφος Τηλέμαχος Αρναο…