Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Ψευδοεκλογές» για την ανάδειξη «ψευτομουφτή»

«Ψευδοεκλογές» για την ανάδειξη «ψευτομουφτή»

0

Την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου στα τεμένη για την διαδοχή του εκλιπόντος Αχμέτ Μετέ. Η διαδικασία προβλέπει  εκλογή δια ανατάσεως των χειρών

 

Υποψήφιοι: Μουσταφά Τράμπα και Μουσταφά Κάμπο

 

 

Την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η διαδικασία για τη διαδοχή του εκλιπόντος Αχμέτ Μετέ, στα τζαμιά της Ξάνθης. Η απόφαση ελήφθη από το επονομαζόμενο «Γνωμοδοτικό συμβούλιο» της μειονότητας πρόεδρος του οποίου είναι ο ψευτομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ.

Δια ανατάσεως των χειρών η εκλογή

Οι υποψήφιοι είναι δύο: Ο Μουσταφά Τράμπα και ο Μουσταφά Κάμπο, δύο πρόσωπα που διατηρούσαν αξιώματα δίπλα στον Αχμέτ Μετέ όσο ήταν εν ζωή. Η διαδικασία προβλέπει ότι οι παρευρισκόμενοι στα τεμένη (και μόνο άνδρες) θα επιλέξουν  δια ανατάσεως των χειρών τον υποψήφιο της αρεσκείας τους. Το αποτέλεσμα θα σημειωθεί από τον Ιμάμη και θα παραδοθεί στο Γνωμοδοτικό συμβούλιο το οποίο και θα προβεί σε ανακήρυξη του νέου ψευτομουφτή Ξάνθης. Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο κύβος ερρίφθη για το ποιος θα διαδεχτεί τον Αχμέτ Μετέ από άλλα κέντρα αποφάσεων και είναι ο Μουσταφά Τράμπα από τον Εχίνο ενώ ο συνυποψήφιος Μουσταφά Κάμπο δέχτηκε να παίξει τον ρόλο του «λαγού» για να ενισχυθεί η ….δημοκρατικότητα της επιλογής! Μια διαδικασία  ωστόσο απόλυτα διαβλητή και χωρίς νομιμοποίηση που εξυπηρετεί συγκεκριμένα πολιτικά συμφέροντα.

Καμιά νομιμοποίηση – Καμιά αναγνώριση

Χωρίς νομιμοποίηση δεν είναι μόνο η διαδικασία αλλά και αυτή καθαυτή η εκλογή αφού η συνθήκη της Λοζάνης δεν αναφέρει σε κανένα άρθρο της ότι εκλέγονται οι Μουφτήδες κάτι που δεν αποδέχεται η τουρκική πλευρά για την μειονότητα της Θράκης, που επιμένει να της προσδίδει εθνική ταυτότητα (τουρκική) και όχι θρησκευτική (μουσουλμανική) παραβιάζοντας την συνθήκη της Λοζάνης. Να σημειώσουμε ότι στην Τουρκία οι Μουφτήδες δεν εκλέγονται αλλά διορίζονται ωστόσο στην Θράκη από το 1991 γίνεται αυτή η διαδικασία με τους ψευτομουφτήδες που δεν αναγνωρίζεται από την ελληνική πολιτεία, και ως εκ τούτου δεν έχουν την νομιμοποίηση να υπογράφουν γάμους, κληρονομιές κ.λ.π. όπως ο νόμιμοι Μουφτήδες που ορίζονται σύμφωνα με όσα προβλέπει η συνθήκη της Λοζάνης. Να σημειώσουμε ότι Τοποτηρητής της Μουφτείας Ξάνθης είναι ο κ. Χεμσερή Νεζντέν.

Έχει ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο για  την επιλογή του μουφτή

Να υπενθυμίσουμε ότι τον Ιούλιο έχει  ψηφιστεί το  νέο νομοθετικό πλαίσιο της επιλογής του Μουφτή για την μειονότητα της Θράκης που προβλέπει την επιλογή του από 33μελή  Συντονιστική επιτροπή που απαρτίζεται  από μέλη της μειονότητας και τον ορισμό του από  το Υπουργείο με προεδρικό Διάταγμα.  Ένας νέος νόμος που έτυχε ευρείας αποδοχής  από τα κόμματα της Βουλής αλλά όχι από το Γνωμοδοτικό συμβούλιο της μειονότητας που σε ανακοίνωσή του ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή της πως:  «απέχει από τις προσδοκίες της μειονότητας και από το πνεύμα της Συνθήκης της Λοζάνης». Επισημαίνει δε πως «Κάθε νόμος που αγνοεί τις δημοκρατικές επιταγές και προσδοκίες και τα δικαιώματα της μειονότητας τα οποία είναι εγγυημένα από διεθνείς συμβάσεις είναι παράνομος  και καταδικασμένος να μην εφαρμοστεί. Καταδικάζουμε τον νόμο και από δημοκρατική άποψη και άποψη ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 15ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ) στην Ξάνθη

Θα πραγματοποιηθεί απο τις 19 έως τις 21 Απριλίου υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστ…