Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

0

Ψιλό γαζί στους συνεπείς
Κι αυτή τη φορά για το σχόλιο στάθηκε αφορμή αναγνώστης που συνταξιούχος πλέον βλέπει τις εξελίξεις στη χώρα από μία απόσταση.
Πετυχημένος ως επαγγελματίας, ψύχραιμος και με άποψη, τηλεφώνησε για να μου επισημάνει πως ο εμπαιγμός προς τους συνεπείς φορολογούμενους συνεχίζεται.
«Τα έγραψες και τα επεσήμανες» μου είπε, «αλλά τίποτε δεν άλλαξε. Συνεχίζεται η τακτική να ευνοούνται όσοι δεν πληρώνουν στην ώρα τις οικονομικές υποχρεώσεις τους».
Όντως το έχω σχολιάσει αυτό, όπως σχολίασα θετικά και τη δήλωση του πρωθυπουργού πως πλέον οι συνεπείς φορολογούμενοι θα τύχουν κάποιων αναγνωρίσεων.
Μεταξύ μας ακόμη αναμένουν οι συνεπείς να δουν την επιβράβευσή τους.
Γ.Δ.


Ζουν δίπλα μας
Πρόσφατα, την Κυριακή, είδα ένα ρεπορτάζ -οδοιπορικό σε χωριά της Ξάνθης που εδώ και πολλές γενιές, βρίσκεται η ρίζα της κοινότητας των Αφροελλήνων Ξανθιωτών.
Το ρεπορτάζ της Ηλιάνας Μάγρα στο Άβατο και στο Εύλαλο και οι συζητήσεις με τους ντόπιους αφροέλληνες, τον δήμαρχο, απλούς ανθρώπους της καθημερινότητας, μας δίνουν πληροφορίες, όσες γνωρίζουν βέβαια για τη ζωή τους, τις σχέσεις με τους υπόλοιπους, ενώ όλοι αγνοούν το πώς βρέθηκαν στην Ξάνθη και το πότε έγινε αυτό.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς η πιθανότερη περίοδος είναι της οθωμανικής περιόδου.
Συνολικά δε υπολογίζουν οι ίδιοι πως ο πληθυσμός των αφροελλήνων πολιτών είναι περίπου 200 άτομα. Και ζουν δίπλα μας.
Γ.Δ.


Για τον Σεπτέμβρη
Καλό μήνα λοιπόν, καλό φθινόπωρο και λογική, αισιοδοξία για το μέλλον.
Έτσι, δε μας φοβίζει που ο Σεπτέμβρης μπήκε με βροχές, καταιγίδες και χαλάζι.
Εμείς εκεί, τον συμπαθούμε κι ετοιμαζόμαστε να τον επισκεφθούμε ψηλά, στα όμορφα βουνά μας. Να περπατήσουμε στο δάσος, ν’ απολαύσουμε την ηρεμία και ησυχία, ν’ ακούσουμε τα πουλιά, ν’ ανιχνεύσουμε το πέρασμα των άγριων ζώων, να γευτούμε τους καρπούς του (κυρίως τα βατόμουρα) και το κυριότερο  και μοναδικό, η επαφή με τη φύση.
Ο αγαπημένος Σεπτέμβριος μας καλεί, μας περιμένει και πάλι.
Γ.Δ.


Χρειάζεται προσοχή ακόμη
Και λίγα λόγια προς βιαστικούς συμπολίτες που τους άκουσα να λένε πως πάει, τελείωσε για φέτος η ιστορία με τις φωτιές, τις πυρκαγιές. Νομίζω πως βιάζονται, πως τα πράγματα δεν είναι έτσι και πως η αντιπυρική περίοδος δεν έχει τελειώσει ακόμη.
Να δεχτώ πως σε ορισμένες ορεινές περιοχές που έχει βρέξει αρκετά πως ο άμεσος κίνδυνος έχει απομακρυνθεί, όμως χρειάζεται ακόμη προσοχή, διότι πεύκα και άλλα δέντρα της ίδιας οικογένειας είναι εύφλεκτα και πάντα επικίνδυνα.
Γι’ αυτό, όχι χαλάρωμα, όχι φωτιές για τα ξερά χόρτα και κλαδιά. Καλά τα πήγαμε φέτος στο θέμα αυτό μέχρι στιγμής, μη το χαλάσουμε τώρα προς το τέλος.
Γ.Δ.


Δύο ενέργειες
Δύο νεοελληνικές ενέργειες που σας τις μεταφέρω για να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα.
Πρόκειται για αυθαιρεσίες και τσαμπουκαλίδικες ενέργειες που βέβαια χαρακτηρίζουν τα άτομα που τις διαπράττουν.
Έγινε σε περιοχή παραλιακή σε γειτονικό νομό. Ο δήμος εκεί τοποθέτησε πινακίδες που ενημερώνουν που υπάρχουν ελεύθερες παραλίες για κολύμβηση. Κάποιος λοιπόν ή κάποιοι που έχουν τα σπίτια τους εκεί, άρχισαν το ξήλωμα των πινακίδων. Για να μη τους ενοχλούν οι καθόλα νόμιμοι κολυμβητές. Το δεύτερο είναι παρόμοιο. Κάποιοι γείτονες λοιπόν στην ίδια περιοχή, ξήλωσαν και πέταξαν τα…παγκάκια που τοποθέτησε ο δήμος.
Αιτία; Δεν θέλουν άλλους, αυτοί είναι οι νταήδες και οι μάγκες που δεν θέλουν να βλέπουν τον απλό κολυμβητή, συμπολίτη.
-Ντροπή.
Γ.Δ.


Ένας υπέροχος γάμος
Να κι ένα ευχάριστο γεγονός που έρχεται να μας δείξει ότι  η ζωή είναι ωραία και όταν υπάρχει έρωτας και αγάπη πολύ πολύ ωραία! Γάμος έγινε τo απόγευμα της Πέμπτης. Ο δημοφιλής τραγουδιστής Ηλίας Βρεττός παντρεύτηκε την αγαπημένη του Αναστασία Δεληγιάννη στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στην Κύμη Εύβοιας, τόπο καταγωγής της μητέρας του. Όπως είναι γνωστό η Αναστασία κατάγεται από  τα Άβδηρα για τα οποία ο Ηλίας Βρεττός όπως είπε σε πρόσφατη συναυλία του στα Δημοκρίτεια ότι είναι η δεύτερη πατρίδα του. Ήταν ένα υπέροχος γάμος! Η πανέμορφη Αναστασία έλαμπε στο εξαιρετικής καλαισθησίας νυφικό της και εντυπωσίασε με την ομορφιά και την χάρη της.
Τους ευχόμαστε να έχουν μια όμορφη, ευτυχισμένη ζωή!!!
Μ.Ξ.


Στα όρια
Οι δήμοι όλης της χώρας εδώ και λίγους μήνες περνούν ένα γολγοθά. Μια σοβαρή οικονομική δοκιμασία που χωρίς τη στήριξη της Πολιτείας δύσκολα θα μπορέσουν ν’ αντιμετωπίσουν τις υποχρεώσεις τους. Υποχρεώσεις τόσο των δήμων όσο και των ΔΕΥΑ, των οποίων η αύξηση στα ποσά ενέργειας είναι πλέον πάνω από τις δυνατότητές τους, φθάνοντας στα όρια.
Αρκεί να σκεφθεί κανείς τη λειτουργία των σχολείων, κολυμβητηρίων, αντλιοστασίων, βιολογικών και πάει λέγοντας και τελειωμό δεν έχουν.
Πραγματικά, χωρίς κρατική βοήθεια, θα σηκώσουν τα χέρια ψηλά μεν, τους διακόπτες όμως χαμηλά, δηλαδή κλειστούς.
Γ.Δ.


Νέα γέφυρα στους Κήπους
Να λοιπόν που συμφώνησαν σε κάτι Ελλάδα και Τουρκία. Οι δύο χώρες λοιπόν υπέγραψαν συμφωνία μεταξύ τους για την οριστική μελέτη κατασκευής μιας νέας γέφυρας στους Κήπους Έβρου που θα ενώνει τις χώρες μεταξύ τους.
Έτσι, έγινε ένα απαραίτητο και αποφασιστικό βήμα για τη βελτίωση των οδικών μεταφορών.
Παράλληλα, οικοδομείται κι ένα κλίμα συνεργασίας που είναι απαραίτητο.
Έτσι λοιπόν υπογράφτηκε η σύμβαση μεταξύ της Εγνατίας Οδού και της εργολαβικής εταιρείας για τη μελέτη μιας καλωδιωτής γέφυρας.
Τη μελέτη ανέλαβε ελληνική τεχνική εταιρεία και η νέα υπό ανέγερση γέφυρα θ’ αποκαλείται «γέφυρα φιλίας».
Γ.Δ.


Το ατόπημα του Μπαράν Μπουρχάν και η …δήλωση μετανοίας
Σε ατόπημα υπέπεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Μπαράν Μπουρχάν. Σε ανάρτησή του δηλώνει μέλος της «Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης» (BTTA Danışma Kurulu), επικροτώντας τη διαδικασία των «εκλογών» για την ανάδειξη του ψευτομουφτή ενώ  καλεί τους Έλληνες μουσουλμάνους να προσέλθουν στις «εκλογές» στις 9/9. Επιπλέον, δηλώνει ευθαρσώς ότι θα σταθεί στο πλευρό εκείνου που θα εκλεγεί! Η ανάρτηση αυτή προκάλεσε σάλο κυρίως γιατί ένας μειονοτικός βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου δηλώνει μέλος μιας επιτροπής που αυτοχαρακτηρίζεται  ως «τουρκική» αλλά και επικροτεί διαδικασίες που δεν έχουν την νομιμοποίηση της πολιτείας ενώ πριν ένα μήνα το κόμμα του ψήφισε ένα νόμο για την εκλογή του Μουφτή. Λίγο αργότερα ο κ. Μπουρχάν ανασκεύασε πλήρως και δηλώνοντας ότι: «σέβομαι απολύτως και ανεπιφύλακτα το Σύνταγμα της Ελλάδας και την ελληνική νομοθεσία, που ρυθμίζει ειδικά τον θεσμό της Μουφτείας, μετά και την πρόσφατη τροποποίηση, την οποία ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στήριξα και δημόσια μέσα στη Βουλή” και ότι δεν θα συμμετέχει στην διαδικασία των «εκλογών».
Να σημειώσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που μειονοτικοί βουλευτές κρατούν αυτή τη στάση με τον ψευτομουφτή. Κι όχι μόνο  βέβαια βουλευτές αλλά και άλλοι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες!
Το θέμα πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις ίσως και εξαιτίας των τεταμένων σχέσεων του ΚΙΝΑΛ με την ΝΔ λόγω των υποκλοπών. Δεν είναι τυχαίο ότι η  ΝΔ ήταν αυτή που αντέδρασε πρώτη ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ…μιλιά!
Για να βλέπουμε λίγο και πίσω από τα γεγονότα!
Μ.Ξ.


Συμπέρασμα
Συζητώντας με φίλο έμπειρο ως προς την πολιτική ζωή της χώρας, τα τερτίπια της κεντρικής εξουσίας, τα παιγνίδια που γίνονται άλλοτε φανερά και συχνότατα κρυφά, καταλήξαμε σ’ ένα συμπέρασμα.
Για να λυθεί ένα σοβαρό θέμα αναγκαία η διαρκής πίεση προς την πολιτεία και τα υπουργεία.
Είναι μονόδρομος μου είπε, έτσι ώστε να δουν το δίκαιο του αιτήματος για να προχωρήσουν στην επίλυσή του. Το ίδιο συμβαίνει και με τη Θράκη. Πίεση παντού ώστε να μας βάλουν στον χάρτη για να υλοποιηθούν κάποια πράγματα γιατί πραγματικά πρέπει να γίνουν και γιατί η Θράκη αξίζει αυτά να γίνουν.
Το βασικότερο μάλιστα, μου είπε, «πρέπει να καταλάβουν ότι χωρίς Θράκη Ελλάδα δεν γίνεται και δεν μπορούν να σέρνουν μια Θράκη από πίσω. Αυτό νομίζω ότι το έχουν κατανοήσει, ωστόσο πρέπει αυτά που λένε να τα υλοποιήσουν», κατέληξε.
-Πόσο δίκιο έχει ο φίλος…
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …