Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

0

Αλλαγή στο γραφείο εξωτερικών υποθέσεων
Αλλαγή είχαμε καλοκαιριάτικα στο γραφείο του υπουργείου Εξωτερικών στην πόλη μας.
Συγκεκριμένα αποχώρησε ο Συμεών Τέγος από τη διεύθυνση της Περιφέρειας και τέθηκε στη διάθεση των κεντρικών γραφείων.
Ο διπλωμάτης κ.Τέγος παρέμεινε επί 3 χρόνια στη θέση του και η θητεία του υπήρξε ως μια παρουσία χαμηλών τόνων.
Ο αντικαταστάτης του δεν έχει έλθει ακόμη και δεν είναι γνωστό ποιος τελικά θα επιλεγεί για την ευαίσθητη αυτή θέση.
Γ.Δ.


Βόλτα στα Βαλκάνια
Πρώτος σταθμός στη βόλτα του στις χώρες των Βαλκανίων ήταν η Ελλάδα για τον Τούρκο Πρόεδρο της Βουλής Μουσταφά Σεντόπ. Ο οποίος κ.Σεντόπ μας αγάπησε πολύ, γι’ αυτό και μας επισκέφθηκε για δεύτερη φορά σε σύντομο χρόνο.
Προηγήθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι η Κομοτηνή και ακολούθησε η Ξάνθη. Φυσικά επισκέφθηκε τον ψευτομουφτή Τράμπα, την «Τουρκική Νεολαία» και άλλους παράγοντες, συνοδευόμενος από πλήθος δημοσιογράφων, οπερατέρ κλπ. Μαζί του στην Ξάνθη και ο δήμαρχος Μύκης.
Σημειώνουμε πως ο Μουσταφά Σεντόπ μετά την Ξάνθη αναχώρησε για Θεσσαλονίκη και από κει για τη Βόρεια Μακεδονία και άλλες χώρες της περιοχής με μουσουλμανικό πληθυσμό.
Γ.Δ.


Ας είμαστε έτοιμοι…
Μετά την ιδεολογική προετοιμασία του Τουρκικού λαού περί επιθετικότητας της Ελλάδας με την συμβολή και της αντιπολίτευσης, ο Ερντογάν προετοιμάζει τώρα την διεθνή κοινή γνώμη για την «δίκαιη» απόφαση του να εισβάλει στην Ελλάδα.
Τα όσα ανεκδιήγητα είπε από το βήμα του ΟΗΕ περί Ελληνικών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας έχουν ξανά-ειπωθεί από τον ίδιο λίγο πριν την εισβολή στην Συρία, ενώ θυμίζουν έντονα την ρητορική Πούτιν περί Ουκρανών Ναζί πριν την εισβολή του στην Ουκρανία.
Στην δική μας περίπτωση τα λεγόμενα του έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα αφού τα ενστερνίζεται ένα μεγάλο μέρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, των ανθρωπιστικών ΜΚΟ, των οργανικών διανοούμενων, των δημοσιογράφων και σημαντικής μερίδας της κοινής γνώμης. Όλων αυτών που φρόντισαν το προηγούμενο διάστημα να λειάνουν το έδαφος της ρητορικής Ερντογαν διασύροντας διεθνώς την Ελληνική Κυβέρνηση με καταγγελίες περί μη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περίπτωση του Έβρου, αντι-δημοκρατικότητας και παρακράτους με αφορμή τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων.
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να απαντήσει σκληρά στον ΟΗΕ, με ντοκουμέντα, φωτογραφίες, αριθμούς μεταναστών και προσφύγων που έχει σώσει η Ελλάδα, αλλά και για την ύποπτη εμπλοκή τουρκικών αρχών και ΜΚΟ με κυκλώματα διακινητών. Δεν φτάνει. Θα πρέπει να ληφθούν διοικητικά μέτρα κατά των ΜΚΟ, και να διωχθούν ποινικά όσοι με ψευδείς ειδήσεις κατηγορούν (σαμποτάρουν κατ’ ουσίαν) τη χώρα…
Ν.Ν.


Οι γυναίκες στο Ιράν γράφουν ιστορία και χρειάζονται στήριξη
Έχουν βγει στους δρόμους και διαμαρτύρονται για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί από την αστυνομία, επειδή δεν φορούσε σωστά την μαντήλα και φαίνονταν κάποιες τούφες από τα μαλλιά της. Κόβουν τα μαλλιά τους και καίνε τις μαντίλες. Ζητούν το αυτονόητο. Το ανθρώπινο δικαίωμα τους να μην καλύπτονται, να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν να φορούν ή να μην φορούν μαντήλα. Μια μαντήλα που αποτελεί σύμβολο υποταγής σ’ ένα θεοκρατικό κώδικα που τις καταδυναστεύει που τις δημιουργεί ενοχές μόνο και μόνο γιατί γεννήθηκαν γυναίκες. Πρέπει να μην καταπνιγεί αυτή η αντίδραση. Να στηριχθεί από όλα τα κινήματα των γυναικών, των ακτιβιστών όλου του Δυτικού κόσμου.
Μ.Ξ.


Για τον Τουρισμό Ι
Από τα αγαπημένα θέματα της στήλης ο Τουρισμός. Κι αυτό διότι ο τουρισμός αποτελεί σημαντικότατο οικονομικό παράγοντα για μια περιοχή.
Αναγνωρίζοντας την παράμετρο αυτή λοιπόν ως ουσιαστική, μπορούμε οι Ξανθιώτες κυρίως αλλά και οι υπόλοιποι κάτοικοι της περιφέρειας να ελπίζουμε σε καλύτερες ημέρες στον τομέα αυτόν.
Αφορμή για την ελπίδα αυτή μας δίνει το πρόσωπο του νέου ορισθέντος ως προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Τουριστικού Προορισμού Μιχάλη Αμοιρίδη.
Ήδη οι προσδοκίες είναι μεγάλες για το έργο που ελπίζουμε πως θα παραχθεί από αυτόν. Κι αυτό εδράζεται στο προηγούμενο έργο στο ίδιο αντικείμενο και την εμπειρία που απέκτησε.
Γ.Δ.


Για τον Τουρισμό ΙΙ
Υπάρχει όμως και μια άλλη παράμετρος ιδιαίτερα σημαντική, κι αυτή είναι το μεγάλο χρηματικό κεφάλαιο για τον τουρισμό. Ένα κεφάλαιο εκατομμυρίων ευρώ, που αδρανεί στα ταμεία της περιφέρειας αντί ν’ αξιοποιηθεί δημιουργικά και παραγωγικά.
Μάλιστα, η κριτική που ασκείται στην περιφέρεια εντοπίζει ακριβώς την ολιγωρία αυτή για υλοποίηση σοβαρών παρεμβάσεων που έχουν μακροχρόνια απόδοση.
Αντ’ αυτών, προτιμάται τα χρήματα να «επενδύονται»  σε καλλιτέχνες του πενταγράμμου και αμφίβολης απόδοσης ως προς το Πολιτιστικό προϊόν που οφείλει να παράγει η περιφέρεια.
Ήδη δέχεται κριτική για αρνητισμό ως προς την υλοποίηση πολιτιστικών ιδεών που τις κατατίθενται, ιδεών σοβαρών, πρωτότυπων, και για ολόκληρο το εύρος της περιφέρειας.
Γ.Δ.


Για τον Τουρισμό ΙΙΙ
Έτσι, η μόνη ελπίδα για την αξιοποίηση ιδεών, προτάσεων για το μέλλον του τουρισμού είναι ο συμπολίτης μας Μιχάλης Αμοιρίδης.
Ίσως αυτός ξεπεράσει τις ιδεοληψίες, λέμε ίσως, και δει το μέλλον.
Έτσι, ενώ υπάρχει ήδη καταγεγραμμένη μια γνωστή διαδρομή για την Αρχαία Εγνατία Οδό, η Περιφέρεια ενώ δείχνει ενδιαφέρον, αυτό εξαντλείται σε συζητήσεις και φιλοδοξίες για λύση από την Αθήνα. Κι ενώ υπάρχει η ΟΧΕ Εγνατίας οδού, όλα δείχνουν ότι αυτή θα μεταφερθεί για την επόμενη περίοδο αγνοώντας προτάσεις έτοιμες προς υλοποίηση για την Πολιτιστική Διαδρομή της Via Egnatia.
Κι ενώ μιλούν και δήθεν δείχνουν ενδιαφέρουν, στην πράξη δεν γίνεται απολύτως τίποτε. Αυτό το «τίποτε» ελπίζουμε, περιμένουμε κι ευχόμαστε να ξεπεράσει ο δικός μας Μιχάλης Αμοιρίδης.
Όχι τίποτε άλλο, για να δείξουν έργο κατά τη διάρκεια της θητείας τους εκεί στην Περιφέρεια οι του Πολιτισμού.
-Ίδωμεν.
Γ.Δ.


«Θράκη, άγνωστος και μακρινός τόπος»
Θεωρούν κάποιοι γονείς παιδιών από τη Νότια Ελλάδα που τα παιδιά τους πέρασαν σε σχολή της Θράκης, πως τα παιδιά τους πάνε σε έναν άγνωστο και μακρινό τόπο. Κι έχουν έναν φόβο γι’ αυτόν τον άγνωστο χώρο.
Όμως, να έχουν σχεδόν ίδια αντίληψη υπουργοί, βουλευτές, υφυπουργοί και εν γένει υπηρεσιακοί παράγοντες της Αθήνας την ίδια εντύπωση, το λιγότερο είναι ντροπή. Ντροπή γι’ αυτούς φυσικά.
Έτσι, χωμένοι στην άγνοιά τους, όλοι αυτοί, αρνούνται να δουν και ν’ αντιμετωπίσουν τις ιδιαιτερότητες αυτού του Θρακικού χώρου. Αρνούνται να δουν τα δεδομένα που κάνουν ξεχωριστό αυτόν τον τόπο. Τους είναι μακρινός, άγνωστος και χώρος δυσμενών μεταθέσεων.
Τους μιλάς για Θράκη και διαπιστώνεις πως αγνοούν στοιχειώδη πράγματα. Πώς από αυτούς να περιμένεις διάθεση, πρόθεση και έγνοια για στήριξη, βοήθεια, αρωγή στα προβλήματα του τόπου; Πώς;
Γ.Δ.


Να πανικοβληθούμε;
Πριν προλάβουμε να συνέλθουμε από την πανδημία του κορωνοϊού και να πανηγυρίσουμε την νίκη μας επί αυτού του φονικού ιού που άφησε πάνω από 6 εκ. θανάτους παγκοσμίως, νέα απειλή στον ορίζοντα θέτει σε δοκιμασία τις αντοχές μας! Ειδικότερα συναγερμός σήμανε στην επιστημονική κοινότητα από τον «ιό της ρωσικής νυχτερίδας», που μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους και να διαφύγει των αντισωμάτων και των εμβολίων που έχουν αναπτυχθεί για τον κορωνοϊό. O νέος ιός στον οποίο δόθηκε η ονομασία Khosta-2 ανήκει στο υπογένος sarbecovirus, στην υποομάδα, δηλαδή, στην οποία ανήκουν και οι κοροναϊοί όπως ο SARS-CoV-2, όπως αναφέρεται στην μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS Pathogens. Η μελέτη απέδειξε ότι οι sarbecoviruses που κυκλοφορούν στην άγρια φύση της Ασίας – ακόμα και σε περιοχές της δυτικής Ρωσίας όπου εντοπίστηκε ο Khosta-2 – αποτελούν απειλή για την παγκόσμια υγεία και τις εν εξελίξει προσπάθειες εμβολιασμών κατά του SARS-CoV-2.
Ας ελπίσουμε να μην περάσουμε και πάλι τον ίδιο εφιάλτη!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…