Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

0

Σωματική και Διανοητική Ενίσχυση
Γιορτή των Ζαχαροπλαστών η χθεσινή ημέρα και μας το υπενθύμισε ο αγαπητός φίλος Στέλιος Αρσενίου του «Κάτι Άλλο», συνταξιούχος πλέον ζαχαροπλάστης.
Οι ζαχαροπλάστες τιμούν τον προστάτη τους Χαρίτωνα τον ομολογητή και ο Στέλιος μας πρόσφερε μια δημιουργία του για Σωματική και Διανοητική Ενίσχυση, που αποτελείται από ιπποφαές, καρύδια και κουβερτούρα υγείας.
Την δημιουργία δε αυτή πολύ εύστοχα ονομάζει «Ευεξία».
-Αγαπητέ Στέλιο, ευχές κατ’ αρχάς προς εσένα για υγεία και καλά χρόνια, αλλά και προς όλους τους ζαχαροπλάστες του νομού που γλυκαίνουν τη ζωή μας πολλά χρόνια τώρα.
Γ.Δ.


Ένας φίλος νίκησε
Ο Γιώργος Καββαθάς είναι ένας ιδιαίτερα γνωστός συνδικαλιστής στον χώρο της εστίασης αλλά και με έργο στη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος, τη γνωστή ΓΣΕΒΕΕ. Πρόσφατα λοιπόν έγιναν εκλογές στη Συνομοσπονδία και η παράταξη ΠΑΣΚΜΜΕ – Συνεργαζόμενοι του Καββαθά συγκέντρωσε το 58,22% και 30 έδρες.
Πρώτος σε σταυρούς προτίμησης είναι ο Καββαθάς, ο οποίος δήλωσε ότι «τα αποτελέσματα των εκλογών αποτελούν ηχηρή απάντηση των μικρών και πολύ μικρών επαγγελματιών που αγωνιούν μπροστά στα προβλήματα που ταλανίζουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα».
Η εφημερίδα μας διατηρεί μια παλιά φιλία με τον αγαπητό Γιώργο Καββαθά, στον οποίο και εύχεται επιτυχίες στη νέα θητεία του.
Γ.Δ.


Απλώς το επισημοποίησε
Ουδεμία έκπληξη. Εξάλλου θεωρήθηκε αυτονόητο μετά την κατάθεση της αίτησής του για υποψήφιος βουλευτής εδώ και μήνες. Για τη δήλωση του Βασίλη Τσολακίδη ότι δεν θα είναι υποψήφιος δήμαρχος και πως τον ενδιαφέρει η κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας.
Συνόδευσε δε τη δήλωσή του με σχετικές ευχές προς τον Δημ.Δόντσο που ανέλαβε ως επικεφαλής του νέου δημοτικού συνδυασμού για το δήμο Αβδήρων.
Γνωστά πράγματα θα πει κάποιος και δεν θα έχει άδικο. Απλά ο Τσολακίδης υπενθύμισε την νέα υποψηφιότητά του διότι ο χρόνος των βουλευτικών εκλογών πλησιάζει.
Γ.Δ.


Επιτέλους εγκαίνια του Κολυμβητηρίου
Εγκαινιάζεται την Κυριακή και επίσημα το Κολυμβητήριο της Ξάνθης. Ένα έργο που ήθελε πολύ η κοινωνία της Ξάνθης και  μπόρεσε τελικά αυτή η δημοτική αρχή να της το προσφέρει υλοποιώντας την προεκλογική εξαγγελία. Σίγουρα είναι μια επιτυχία που πιστώνεται  στην θητεία του Μανώλη Τσέπελη αλλά δεν θα πρέπει να παραγνωριστεί ότι και ο προηγούμενος δήμαρχος Χ. Δημαρχόπουλος εργάστηκε μεθοδικά για να γίνουν όλες οι απαραίτητες νομιμοποιήσεις και μελέτες ώστε να φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο. Δεν είναι λοιπόν σωστό να μην αναγνωρίζεται ή να λησμονείται η συμβολή του.
Μ.Ξ.


Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία
Όλα θηλυκά, όπως η Γυναίκα που φέρνει τη Ζωή στον κόσμο και η Ελευθερία ως συστατικό των δύο παραπάνω για να λειτουργήσουν και αναδειχτούν αυτές οι τρεις θηλυκές, όμορφες και μοναδικές έννοιες.
Δωδέκατη ημέρα που οι γυναίκες του Ιράν βγήκαν στους δρόμους διεκδικώντας την ισότητα, τον σεβασμό, την αξιοπρέπεια. Αντιστέκονται έχοντας μαζί τους τους νέους της πατρίδας τους και τη συμπάθεια του πολιτισμένου κόσμου.
Αντιστέκονται στην υποταγή, στον θρησκευτικό φανατισμό, ζητώντας το αναφαίρετο δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής στη ζωή, στην ένδυση, στη συντροφικότητα, στη δημοκρατία τελικά.
Το απέναντι αυτών των γυναικών είναι η υποταγή που θέλει να υπάρχει το καθεστώς παντού, στο σώμα, στην ψυχή. Κι αυτό, γιατί Ισλάμ σημαίνει υποταγή, ας μην το ξεχνάμε αυτό διότι πρόκειται για κομβικό σημείο της κοσμοθεωρίας του Ισλάμ.
Γ.Δ.


8 Οκτωβρίου 2023
Και μια ο λόγος για εκλογές, θυμίζω πως το 2023 θα είναι μια γεμάτη εκλογική χρονιά. Σ’ αυτή τη χρονικά λοιπόν, σίγουρη ημερομηνία έχουμε την 8ης Οκτωβρίου 2023 που θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές α΄ και β΄βαθμού.
Όσον αφορά τις βουλευτικές που επίσης θα γίνουν το 2023, ως πιθανό χρόνο διεξαγωγής αυτών θεωρείται η περίοδος της Άνοιξης. Το πότε ακριβώς θα το καθορίσει η κυβέρνηση, η οποία θα προτιμήσει την Άνοιξη για να μη δημιουργήσει πρόβλημα καλοκαιριάτικα στον τουρισμό.
Επίσης, όπως εκτιμούν οι πολιτικοί παρατηρητές, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα’ θελε να γίνουν ταυτόχρονα βουλευτικές εκλογές και αυτοδιοικητικές.
-Εν αναμονή λοιπόν.
Γ.Δ.


Το θέμα των υποψηφιοτήτων
Ούτως εχόντων των πραγμάτων λοιπόν ως προς τους εκλογικούς χρόνους, τίθεται επί τάπητος (όπως έγραφαν οι παλιοί δημοσιογράφοι) ένα σοβαρό θέμα, αυτό των υποψηφιοτήτων.
Υποψηφιότητες των κομμάτων ως προς το χρίσμα των υποψήφιων βουλευτών. Ο χρόνος που απομένει είναι 6 με 7 μήνες όλο κι όλο και σίγουρα δεν είναι αρκετός.
Μάλιστα το μεγαλύτερο πρόβλημα που είναι τα πρόσωπα που θα επιλεγούν το έχει το ΠΑΣΟΚ που επιθυμεί την ανανέωση όπως δήλωσε ο Ν.Ανδρουλάκης.
Από τη δική τους πλευρά, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, έχουν την παρακαταθήκη των παλιών ως σίγουρη και απλώς θα κάνουν συμπληρώσεις με νέα ονόματα. Γι’ αυτό λοιπόν, ό,τι είναι να γίνει θα πρέπει να κλείσει σύντομα, μέχρι τέλος του χρόνου που διανύουμε.
Γ.Δ.


Παγιώνεται η τριάδα;
Το ερώτημα τέθηκε από φίλο, παλιό αυτοδιοικητικό, που παρακολουθεί τα δρώμενα της Ξάνθης τοπικά και περιφερειακά. Όπως και το περίμενα, δεν άφησε ασχολίαστη την φωτογραφία των τριών επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Σάββα Μελισσόπουλου, Γ. Χατζηθεοδώρου και Πασχάλη Λύρατζη που δόθηκε εκ μέρους τους στη δημοσιότητα. Σ’  αυτήν δεν υπήρχε ο Γιάννης Παπαχρόνης που παραιτήθηκε οριστικά από αυτοδιοικητικός και μάλλον η τριπλέτα θα μείνει ίδια διότι δύσκολα θα γίνει κουαρτέτο πλέον.
Άρα, συμπερασματικά, μου είπε, από 4 έμειναν 3, ενώ συνεχίζω να διατηρώ μεγάλο ποσοστό αμφιβολίας ως προς την τελική στάση του Λύρατζη στη σημερινή τριπλέτα.
-Ο σύντομος χρόνος θα δείξει του είπα και κλείσαμε την πρωινή συζήτηση.
Γ.Δ.


Περί αποχής
Πρέπει να το επισημάνω, να μη το προσπεράσω αδιάφορα διότι είναι ιδιαίτερα σοβαρό. Για το φαινόμενο των τελευταίων εκλογών που είναι το μεγάλο ποσοστό αποχής.
Θα συμφωνήσετε μαζί μου πιστεύω πως όντως υπάρχει αύξηση χρόνο τον χρόνο, αυτών των πολιτών που απέχουν συνειδητά από την εκλογική διαδικασία.
Έτσι, σταδιακά έχουμε φτάσει στη χώρα μας σε διψήφια ποσοστά αποχής, κυρίως στις βουλευτικές εκλογές. Μάλιστα η αποχή παρατηρείται στους νέους και στη μεσαία τάξη που εκδηλώνει έτσι την αντίδρασή της στις υποσχέσεις που δεν τηρούνται.
Βέβαια, οι απέχοντες, ενώ ασκούν κριτική στις κυβερνήσεις, ουσιαστικά εκχωρούν το δικαίωμά τους στους άλλους να τους εκπροσωπούν. Ένα δε δικαίωμα από τα σημαντικότερα, όπως είναι αυτό της συμμετοχής σε μια δημοκρατική διαδικασία για την επιλογή της κυβέρνησης που θα έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας.Από αυτό λοιπόν το δημοκρατικό προσκλητήριο δεν έχει νόημα ν’απουσιάζει το 40% του πληθυσμού. Είναι λάθος σοβαρό.
Γ.Δ.


Άλλα θέλει ο λαός άλλα ο πρόεδρος
Πρόσφατη δημοσκόπηση στην Τουρκία έδειξε ότι σε ποσοστό 64,5% οι Τούρκοι θεωρούν ότι οι Έλληνες δεν είναι εχθροί. Αντίστοιχη δημοσκόπηση στην χώρα μας δείχνει ότι  το 68% θεωρεί ότι  δεν είναι εχθροί μας οι Τούρκοι. Οι δύο λαοί δεν έχουν εχθρικά αισθήματα ο ένας για τον άλλον όμως ο Τούρκος Πρόεδρος κάνει κάθε τι για να στήσει σκηνικό πολέμου.
Αντίθετα ο Έλληνας πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον τουρκικό λαό τον διαβεβαίωσε ότι η χώρα μας δεν αποτελεί απειλή και ότι δεν είμαστε εχθροί αλλά γείτονες. Γείτονες που θα μπορούσε να είμαστε φίλοι και συνεργάτες σε πολλούς τομείς για το καλό όλων.
Όλα αυτά αν σταματούσε η πολεμική ρητορική του κ. Ερντογάν και των αξιωματούχων του, οι απειλές και η προσπάθεια συκοφάντηση της χώρας μας στην διεθνή κοινότητα. Και όπως δείχνουν τα πράγματα δεν θα σταματήσουν μόνο στην ρητορική αλλά είναι πολύ πιθανό να προχωρήσουν στην πράξη. Ο κ. Ερντογάν δεν θέλει επ’ ουδενί να πάει για εκλογές την Άνοιξη γιατί ξέρει ότι `θα τις χάσει. Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης υπερτερεί κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες από τον δικό του. Θα κάνει λοιπόν τα πάντα για να τις αναβάλλει και μόνο αν υπάρχει πόλεμος και έκτακτη ανάγκη αναβάλλονται οι εκλογές σύμφωνα με το σύνταγμα της Τουρκίας. Και θα ρωτούσε κανείς θα σύρει τη χώρα του σ’ ένα πόλεμο για να μη χάσει τις εκλογές; Είναι πολύ πιθανό γιατί έχει πολλά να χάσει…λένε αυτοί που ξέρουν…
Μ.Ξ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…