Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

0

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει υποψήφιους
Το είχαμε σχολιάσει πριν καιρό το θέμα το οποίο επανήλθε εκ νέου πλέον οριστικά.
Νέους υποψήφιους αναζητά ο ΣΥΡΙΖA με στόχο και κεντρική πολιτική να κάνει άνοιγμα προς τις προοδευτικές δυνάμεις.
Βέβαια προτεραιότητα έχουν οι ήδη εκλεγμένοι και πρόθεση να υπάρχουν πολλές γυναίκες υποψήφιες, όπως και νέες δυνάμεις, από κινήματα και γειτονιές.
Όμως όλοι γνωρίζουμε πως η επιθυμία στην πολιτική από την υλοποίηση έχει απόσταση μεγάλη.
Πάντως σε τοπικό επίπεδο μάλλον μικρές αλλαγές θα έχουμε, ενώ ο Χ.Ζεϊμπέκ θα μείνει αμετακίνητος παρότι έχει φυσιολογική φθορά, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ τον χρειάζεται παρά τις ντρίπλες του διότι χρειάζεται τις ψήφους του Προξενείου. Η πιθανή αντικατάστασή του θα είναι έκπληξη, παρότι υπάρχει αντικαταστάτης.
Γ.Δ.


Αυτοδιοικητικό
Στις μικρές πόλεις όπως η δική μας, τα κόμματα αποφεύγουν να δίνουν χρίσματα στους υποψήφιους δημάρχους. Όμως ακριβώς επειδή τα πρόσωπα είναι γνωστά, είναι γνωστή και η πολιτική τους άποψη.
Εντούτοις τα κόμματα θεωρούν πως τα μη κομματικά χρίσματα, δηλαδή οι υπερκομματικές υποψηφιότητες, θα βοηθήσουν, κυρίως την αξιωματική αντιπολίτευση να διεισδύσει ευκολότερα σε δήμους και περιφέρειες, στηρίζοντας κυρίως υποψήφιους που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.
Έτσι, ο Χατζηθεοδώρου του ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετάσχει ως απλός υποψήφιος στο νέο δημοτικό συνδυασμό με νέο όνομα, εκτός εάν διατηρηθεί το «Ξάνθη για Όλους» της πλευράς Μελισσόπουλου.
Γ.Δ.


Κινητικότητα και στο ΠΑΣΟΚ
Το θέμα της κατάρτισης της τελικής λίστας των υποψηφίων βουλευτών, προφανώς απασχολεί και το ΠΑΣΟΚ. Εδώ όμως όπως είναι γνωστό, αναμένονται περισσότερα νέα πρόσωπα τόσο στους άνδρες όπως και στις γυναίκες.
Το ποια θα είναι αυτά είναι άγνωστο προς το παρόν και όσα κυκλοφορούν είναι λόγια χωρίς σοβαρότητα. Μάλιστα δεν αποκλείεται να τα κυκλοφορούν οι ίδιοι οι μνηστήρες για τον εαυτό τους για τη δημιουργία κλίματος.
Τέλος πάντων, οφείλουν τα κόμματα εγκαίρως να κάνουν την γνωστοποίηση των υποψηφιοτήτων ανά νομό, για να υπάρχει αρκετός χρόνος προετοιμασίας στους νέους κυρίως υποψήφιους.
Γ.Δ.


Πληθώρα υποψηφίων στη Ν.Δ. εκτός μειονοτικού
Κι ερχόμαστε στην κυβερνητική πλευρά. Εδώ σε επίπεδο ανδρών υπάρχουν δεδομένες δύο νέες υποψηφιότητες και μια παλαιότερη. Οι νέοι υποψήφιοι είναι ο Μιχάλης Αμοιρίδης, Πολιτικός Μηχανικός και ο Κώστας Τριανταφυλλίδης Οικονομολόγος- Φοροτεχνικός. Παλαιός δε είναι ο Δημήτρης Σαλτούρος.
Εκτίμηση της στήλης είναι πως από του τρεις αυτούς θα επιλεγεί αυτός που θα αντιμετωπίσει τον Τσιλιγγίρη. Ως προς τις γυναίκες υποψήφιες, η κατάσταση είναι ρευστή. Κι εδώ υπάρχουν δύο νέες και δύο παλιές. Νέες είναι η Μαίρη Τσιακίρογλου επιχειρηματίας και η Σοφία Ψωμά, οικονομολόγος-φοροτεχνικός. «Παλιές» φέρονται η Μ.Παυλίδου και η Γεωργ.Ανδρέου.
Εκτίμηση εδώ δύσκολα μπορεί να γίνει ως προς το ποια θα επιλεγεί.
Τέλος, αναφορικά με υποψήφιο από τη μειονότητα, άνετα μπορεί κανείς να υποστηρίξει πως δεν υπάρχει τίποτε το σοβαρό. Ένα κενό υπάρχει…
Γ.Δ.


Ας το διατηρήσουμε έτσι
Πολύ θετικά σχόλια για το κολυμβητήριο γράφονται στα social από όσους το έχουν επισκεφτεί και πολύ περισσότερο από όσους το έχουν χρησιμοποιήσει γιατί  η χρήση του ξεκίνησε και πριν τα επίσημα εγκαίνια που είναι την Κυριακή. Όλα λένε λειτουργούν στην εντέλεια και είναι πεντακάθαρα. Υπάρχει  ζεστό νερό στις ντουζιέρες, είναι σωστή η θερμοκρασία της πισίνας καθαροί οι χώροι. Η δημοτική αρχή παρέδωσε στη κοινωνία της Ξάνθης ένα κολυμβητήριο καινούργιο , χρηστικό , λειτουργικό με σύγχρονες προδιαγραφές.  Απομένει τώρα και η κοινωνία της Ξάνθης να το σεβαστεί, να το φυλάξει ως κόρη οφθαλμού,  να το διατηρήσει έτσι  και να μην δούμε βρωμιές, καταστροφές και βανδαλισμούς.  Το στερηθήκαμε τόσα χρόνια μη κλείσει πάλι για συντήρηση!
Μ.Ξ.   


Νέο ξεκίνημα
Πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συγκέντρωση στο Επιμελητήριο με θέμα την ποδοσφαιρική ομάδα της Ξάνθης, τη διάσωσή της και τη στήριξή της για να συνεχίσει την παρουσία της.
Μετά από διαλογική συζήτηση, προτάσεων, αντιφάσεων, ως προς το νομικό και θεσμικό θέμα, ελήφθη η απόφαση να γίνει μία Γενική Συνέλευση στην οποία επίσημα πλέον θ’ αποφασισθεί η δημιουργία μίας νέας ομάδας, με το όνομα Ξάνθη, με νέο ΑΦΜ, που θα αγωνίζεται στο παλιό γήπεδο της Ασπίδας.
Παράλληλα θα ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια για οικονομική στήριξη της προσπάθειας τόσο από την πλευρά των απλών φιλάθλων όσο και των διάφορων επιχειρήσεων του νομού.
Γ.Δ.


Αγάπη για το ποδόσφαιρο
Βέβαια συνέλευση πολλών ατόμων στην Ελλάδα σημαίνει φωνές, διακοπές ομιλητών, διχογνωμίες, απειλές αποχωρήσεων. Γενικώς, κατάσταση δύσκολη από την οποία δεν ήταν δυνατόν να μην συμβούν αυτά στην αίθουσα του ΕΒΕ η οποία ήταν ασφυκτικά γεμάτη το βράδυ της Τετάρτης.
Το κλίμα οξύνθηκε και από την παρέμβαση του Κωνσταντίνου Ψωμά, νομικού, γιου του Σάκη Ψωμά, ο οποίος ανέπτυξε τη δική του νομική άποψη για το μέλλον της ομάδας και ποιο μπορεί να είναι αυτό.
Δυστυχώς, η αντιπαλότητα μεταξύ των παλαιμάχων Μπάμπη Χατζημεστή και Σάκη Ψωμά (ο οποίος απεβίωσε πριν 1 χρόνο) δεν βοήθησε τη συζήτηση στο σημείο αυτό.
Γενικά, στη συγκέντρωση υπήρχε η επιθυμία των περισσότερων να ξαναστηθεί η ομάδα, με το όνομα Ξάνθη, χωρίς καμία σχέση με την ΠΑΕ και να προχωρήσει και σε λίγα χρόνια να μπει στη Super League 2 και μέχρι εκεί.
Εάν δε στη συνέχεια βρεθεί επενδυτής με επιφάνεια οικονομική και πάρει την ομάδα και τα γήπεδα με στόχο την πρώτη κατηγορία, αυτό θα ήταν το καλύτερο σενάριο μεν, αλλά δύσκολο.
Γ.Δ.


Δεν βοηθά η πόλωση
Από την αρχή θα πρέπει να γίνει η απαραίτητη διάκριση για λόγους αρχής. Προφανώς γνωρίζουν οι δημοτικές παρατάξεις στο δήμο Ξάνθης πως άλλο πράγμα είναι η κριτική προς τη δημοτική αρχή και τελείως διαφορετικό η πόλωση. Εξάλλου τρία χρόνια τώρα χρησιμοποίησαν την πόλωση χωρίς να διαπιστώσουν υπαρκτά οφέλη από αυτήν.
Σίγουρα έχουν καταλάβει πως η πόλωση του κλίματος δεν τους βοηθά. Όπως δεν βοηθά την πορεία του δήμου στο όνομα του οποίου δηλώνουν πως λειτουργούν.
Πάντως χρόνος υπάρχει για να εγκαινιαστεί μια ουσιαστική και παραγωγική αντιπολίτευση.
Γ.Δ.


Υπάρχει κι άλλου είδους ανάπτυξη
Κι όμως είναι ανάπτυξη με την ευρύτερη έννοια φυσικά. Για την αντιπυρική ζώνη ο λόγος, για την προστασία της Παλιάς Πόλης και του Συνοικισμού Σαμακώβ.
Να το ξεκαθαρίσουμε το θέμα από την αρχή. Η προστασία από πυρκαγιά της Παλιάς Πόλης δεν αποτελεί αφενός μία υποχρέωση του δήμου; Προφανώς ναι.
Ο δήμος έτσι προστατεύει τον υλικό Πολιτισμό ο οποίος αποτελεί το μεγάλο κεφάλαιο τόσο για την τοπική οικονομία όσο και την ίδια την μοναδική πολιτιστική κληρονομιά σε επίπεδο χώρας.
Σκεφτείτε για λίγο να μην υπήρχε η Παλιά Πόλη. Τι θα έρχονταν να δουν οι επισκέπτες;  Τίποτα!
Ούτε βέβαια θα υπήρχαν Γιορτές που κινούν εκατομμύρια ευρώ.
-Άρα είναι με το παραπάνω αναπτυξιακή η αντιπυρική ζώνη που έφτιαξε ο δήμος με την οικονομική στήριξη της Sunlight Group.
Γ.Δ.


Προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας στην Ρωσία
Μετά το δημοψήφισμα στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας που έβγαλε …σοβιετικά ποσοστά ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν κήρυξε την προσάρτησή τους στην Ρωσία. Τυπικά δηλαδή ο στόχος της «στρατιωτικής επιχείρησης» όπως την αποκαλούν οι Ρώσοι και όχι επίθεση σε ένα κράτος, έχει επιτευχθεί. Υπογραμμίζεται, πάντως, πως η Δύση και το Κίεβο έχουν απορρίψει τα δημοψηφίσματα και έχουν προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν την προσάρτηση των εδαφών αυτών στη Ρωσία. Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Δύσης συνεχίζεται στην Ουκρανία και εκφράζονται φόβοι ότι θα κλιμακωθεί ενώ ειδικοί αναλυτές εκφράζουν ανοιχτά φόβους ότι η ανθρωπότητα απειλείται μ’ ένα Γ’ Παγκόσμιο πόλεμο. Στην γειτονιά μας, ο Τούρκος πρόεδρος …παίρνει μαθήματα από τον Ρώσο ομόλογό του. Έτσι ξεκίνησε κι εκείνος με επιθετική ρητορική στην Ουκρανία και αμφισβήτηση των εδαφών της.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…