Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Πετάει» πάνω από  50 ευρώ η σχολική λίστα φέτος

«Πετάει» πάνω από  50 ευρώ η σχολική λίστα φέτος

0

«Φωτιά» τα τετράδια από την αύξηση κατά 40% στο χαρτί – Ακριβότερες οι σχολικές τσάντες ιδιαίτερα οι επώνυμες

 

Έπεσε η κατανάλωση – Αγοράζουν λιγότερα –  Υπάρχει επάρκεια στην αγορά της πόλης και μεγάλη γκάμα με διάφορες τιμές

 

Πιο βαθιά το  χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν φέτος  οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών στα δημοτικά και στα γυμνάσια καθώς τα σχολικά είδη, τετράδια, τσάντες ακόμη και γραφική ύλη, μολύβια, μπογιές στυλό είναι πιο ακριβά από πέρσι τουλάχιστον σε κυμαινόμενα ποσοστά από 10 – 30%. Έτσι η σχολική λίστα του δημοτικού αναμένεται να φτάσει έως και να ξεπεράσει τα 50 ευρώ ενώ αντίστοιχα η περσινή ήταν στα 30 – 40 ευρώ.

Στο 50ευρώ η σχολική λίστα για τους μαθητές δημοτικού – «Φωτιά» τα τετράδια!

Η έρευνα αγοράς που διενήργησε το «Ε» για τις ανάγκες του ρεπορτάζ σε δύο βιβλιοπωλεία της πόλης μας που πωλούν και σχολικά είδη, επιβεβαιώνει τα παραπάνω. Όπως μας πληροφόρησε ο κ. Νίκος Παρασχίδης ιδιοκτήτης του ομώνυμου καταστήματος επί της οδού Ισιδώρου & Ελπίδος: «Έχουμε αυξήσεις τιμών σ’ όλα τα είδη αλλά κυρίως στο χαρτί που έχει αύξηση 30 – 40%. Αυτό είναι αποτέλεσμα των ανατιμήσεων στην ενέργεια και στο κόστος μεταφοράς. Επίσης έχουμε αύξηση 10% στο πλαστικό με αποτέλεσμα να έχουμε ακριβότερες τις τσάντες. Αυτές που πέρσι πωλούνται στα 6,50 φέτος πωλούνται στα 7,95 ευρώ. Αυτές που είναι μάρκας, με δημοφιλείς ήρωες που θέλουν  τα μικρότερα παιδιά,  εννοείται πολύ περισσότερο. Τα γερμανικά μολύβια και οι μπογιές έχουν μόνο 2% άυξηση (5 λεπτά ) αλλά τα κινέζικα που είναι πιο φτηνά 20% αύξηση (50 λεπτά) λόγω του αυξημένου κόστους μεταφοράς. Αυτό σημαίνει ότι η σχολική λίστα θα είναι πιο ακριβή για τα παιδιά του δημοτικού τουλάχιστον κατά 20 ευρώ σε σχέση με πέρσι ενώ για τα μεγαλύτερα παιδιά του γυμνασίου 15 ευρώ».

Έπεσε η κατανάλωση – Αγοράζουν λιγότερα

Στην αύξηση του χαρτιού κατά 30% αλλά και στις τσάντες αναφέρεται και  ο κ. Γαβριήλ Καραογλάνης, ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου «Πυραμίδα» επί της 28ης Οκτωβρίου 240: «Το χαρτί έχει μεγάλη αύξηση της τάξης του 30% και οι τσάντες 20 – 30% . Αυτό αναμένεται να οδηγήσει στην μείωση της κατανάλωσης. Έχουμε κίνηση παρότι δεν δόθηκαν ακόμη οι σχολικές λίστες αλλά αγοράζουν λιγότερα.

Θα μικρύνει η σχολική λίστα;

Η σχολική λίστα με όλα όσα χρειάζεται να αγοράσουν  οι μαθητές παραδίδεται  μόλις ανοίξουν τα σχολεία. Με δεδομένες τις αυξήσεις στα σχολικά είδη αλλά και τις γενικότερες αυξήσεις που καλούνται  να αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά, αναμένεται τα σχολεία να …μικρύνουν τις λίστες και να περιοριστούν  στα απαραίτητα. Ωστόσο ζητούμενο παραμένει κατά πόσο θα πειστούν να …περιορίσουν τα θέλω τους  και οι  μικροί μαθητές και  να αντισταθούν στις επώνυμες τσάντες των αγαπημένων τους ηρώων, στις περίτεχνες κασετίνες και στα λαμπερά μολύβια! Σε κάθε περίπτωση οι  γονείς και κηδεμόνες είναι αυτοί που θα πληρώσουν το μάρμαρο είτε ικανοποιώντας τα θέλω των παιδιών τους και αδειάζοντας τις τσέπες τους είτε είναι διατιθεμένοι να αντιμετωπίσουν οικογενειακά ….δράματα!

Υπάρχει επάρκεια στην αγορά και μεγάλη γκάμα με διάφορες τιμές

Να σημειώσουμε, όπως μας διαβεβαίωσαν από τα βιβλιοπωλεία υπάρχει  επάρκεια σε σχολικά είδη και οι μαθητές και οι γονείς τους μπορούν  να επιλέξουν μέσα από μια γκάμα ειδών και να αγοράσουν αυτό που τους συμφέρει.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Οι επώνυμες είναι πιο ακριβές
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …