Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μύδροι κατά των «εκλογών» ψευτομουφτή από το σύλλογο Πομάκων Ξάνθης

Μύδροι κατά των «εκλογών» ψευτομουφτή από το σύλλογο Πομάκων Ξάνθης

0

Κριτική για τη διαβλητότητα της διαδικασίας εκλογής και τη σκοπιμότητα πίσω από την επιμονή, παρά την αντίθεση πρακτική ανάδειξης μουφτήδων στην Τουρκία

Κατά της διαδικασίας ανάδειξης ψευτομουφτή τάσσεται ο σύλλογος Πομάκων Ξάνθης, στηλιτεύοντας τα κενά νομιμότητας της διαδικασίας, αλλά και την πρακτική που ακολουθείται αντίθετα σε ό,τι προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης, αλλά και ό,τι εφαρμόζεται στη γειτονική Τουρκία. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος Ιμάμ Αχμέτ, «η συντριπτική πλειοψηφία των μουσουλμάνων της Ξάνθης απέφυγε να λάβει μέρος στην ιερή προσευχή της Παρασκευής», προκειμένου, όπως εννοεί, να αποφύγει τη διαδικασία. Περιγράφοντας περιπτώσεις που συνδέονται με το διαβλητό της διαδικασίας εκλογής μέσω ανάτασης χειρός, σημειώνει ότι ψήφισαν ακόμη και ανήλικοι, παρουσιάζοντας και τη σχετική φωτογραφία. Ακόμη, για να καταδείξει πόσο καθοδηγούμενη ήταν η διαδικασία, τονίζει ότι «Σεδάτ Καραδαή υπέβαλε αίτηση για να είναι υποψήφιος, αλλά η … Συμβουλευτική Επιτροπή αγνόησε προκλητικά την αίτησή του, διότι ήταν απόφοιτος Αραβικών Πανεπιστημίων και όχι Τουρκικών».

Τέλος, αναρωτιέται πού προβλέπεται η διαδικασία της Συνθήκης της Λωζάνης και γιατί δεν ακολουθείται διαδικασία όμοια με αυτή στην Τουρκία, όπου, όπως περιγράφει: «απαιτούνται αυστηρές εξετάσεις και τουλάχιστον πενταετής πρακτική εξάσκηση σε υπηρεσίες της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων. Στη συνέχεια συμμετοχή σε διαγωνισμό με 99 ερωτήσεις θρησκευτικού περιεχομένου (για την Ισλαμική Θρησκεία) και μία ελεύθερη ερώτησή προφορικά, για να διοριστεί Μουφτής οποιουδήποτε Νομού».

Κάνοντας για άλλη μια φορά αναφορά σε «ξενοκίνητες παρακρατικές δραστηριότητες», αναφέρει ότι: «δεν τήρησαν κανένα πρόσχημα λογικής. Δεν τους νοιάζει» και ότι θα συνεχίσει να εκφράζει τις αντιρρήσεις του γι’ αυτές τις πρακτικές.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…