Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Κατά της παρέμβασης της Τουρκίας και οποιαδήποτε παράλληλης διαδικασίας εκλογής μουφτή ο Σ. Γιαννακίδης

Κατά της παρέμβασης της Τουρκίας και οποιαδήποτε παράλληλης διαδικασίας εκλογής μουφτή ο Σ. Γιαννακίδης

0

Μεταφέρει την επιχειρηματολογία του Γ. Κατρούγκαλου για τη σημασία της διαβούλευσης με τη μειονότητα, κόντρα στις ενέργειες εργαλειοποίησης το τουρκικό προξενείo

 

Και ενώ οι πολιτικές τοποθετήσεις στο ζήτημα των παράτυπων εκλογών ψευτομουφτή χάθηκαν, στην κόντρα και τις αλληλοκατηγορίες μεταξύ των τοπικών οργανώσεων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, και εν τέλει κανείς δεν εξέφρασε «στέρεα» άποψη για το θέμα, ο πρώην υπουργός Στάθης Γιαννακίδης επέλεξε να εξωτερικεύσει με σαφήνεια την άποψή του, δανειζόμενος σημεία συνέντευξης του Τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργου Κατρούγκαλου. Ειδικότερα τονίζεται ότι: «είμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε παρέμβαση της Τουρκίας στα εσωτερικά της Θράκης και οποιαδήποτε προσπάθεια να οργανώσει μια παράλληλη διαδικασία εκλογής μουφτή. Τέτοιες παρεμβάσεις όμως δεν τις σταματάς ούτε τις απονομιμοποιείς με έναν ανεπαρκή νόμο χωρίς διαβούλευση. Πρέπει να κάνουμε από μεριάς μας ότι μπορούμε για να κερδίσουμε τις καρδιές και τα μυαλά της μειονότητας, όσων τουλάχιστον δεν έχουν εργαλειοποιηθεί από το Προξενείο. Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επί των οποίων υπήρξε σημαντική σύγκλιση στην Επιτροπή είναι ξεκάθαρες: όχι άμεση εκλογή του Μουφτή, καθώς αυτός δεν είναι μόνον θρησκευτικός ηγέτης, αλλά και δημόσιος λειτουργός που ασκεί δικαιοδοτικά καθήκοντα».

Ως προς τη στάση της ΝΔ και το ρόλο που έπαιξε (ή μπορούσε να παίξει) η Διακομματική αναφέρεται: «στην διακομματική Επιτροπή είχαμε προτείνει τη σύσταση ενός ευρύτερου Συμβουλίου, του οποίου η σύνθεση πρέπει να ανταποκρίνεται στα δεδομένα του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, και να εξασφαλίζει την ευρύτατη αποδοχή της μειονότητας. Οι κυβερνητικές ρυθμίσεις, ως προς τη Συμβουλευτική Επιτροπή, εν πολλοίς αναπαράγουν τις υφιστάμενες διατάξεις, που είχαν κριθεί στην Διακομματική ανεπαρκείς και από τη Νέα Δημοκρατία. Η Ν.Δ υπαναχώρησε από τις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί στην διακομματική επιτροπή για τη Θράκη το 2021, όπου υπήρξε συμφωνία για την ανάγκη οποιαδήποτε σχετική ρύθμιση να επιδιωχθεί να έχει την ευρύτερη δυνατή αποδοχή της μειονότητας. Αντίθετα, η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει τις διατάξεις αυτές αιφνιδιαστικά και χωρίς κανένα απολύτως στάδιο διαβούλευσης κατά τους μήνες που ακολούθησαν την κατάθεση του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής. Ο κοινός στόχος έπρεπε να είναι διατάξεις που να εξασφαλίζουν την άσκηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων της μειονότητας με τον καλύτερο τρόπο και ταυτόχρονα να εμποδίζουν την εργαλειοποίηση του θέματος από το τουρκικό προξενείo”.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πολιτική στήριξη από το ΠΑΣΟΚ στον Νικήτα Κακλαμάνη για την Προεδρία της Βουλής

«Παρών» η Νέα Αριστερά στην αυριανή ψηφοφορία Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την απόφασή του να στηρί…