Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Ελ. Ζαρδαλίδου: «Η φωτογραφία δεν είναι απλά ένα κλικ!-Είναι η αποτύπωση μίας στιγμής που ‘’ξυπνά ’’μνήμες-συναισθήματα»

Ελ. Ζαρδαλίδου: «Η φωτογραφία δεν είναι απλά ένα κλικ!-Είναι η αποτύπωση μίας στιγμής που ‘’ξυπνά ’’μνήμες-συναισθήματα»

0

Την φωτογραφική της Έκθεση «Στις Πόλεις» θα παρουσιάσει η κα Ζαρδαλίδου την Κυριακή στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης στο πλαίσιο των Γιορτών Παλιάς Πόλης

Μιλά στο ‘’Ε’’ για τον «έρωτα» με την φωτογραφία, την αποτύπωση της μοναδικής στιγμής και  τις «περιπλανήσεις» της σε μέρη και συναισθήματα

Την έκθεση φωτογραφίας της με τίτλο «Στις πόλεις» ετοιμάζεται να «συστήσει» στο κοινό η κα Ελένη Ζαρδαλίδου την Κυριακή 4/9 στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. Πρόκειται για  μία μεγάλη γκάμα φωτογραφιών από περιπλανήσεις της κας Ζαρδαλίδου σε δρόμους και γειτονιές. Έχοντας κατά νου το αίσθημα της μοναδικότητας αποτύπωσε στο φακό διάφορες στιγμές στις οποίες έτυχε («πέτυχε») να είναι θεατής. Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια συγκέντρωσε φωτογραφικό υλικό από δρόμους της Ξάνθης, από μέρη της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού.

Η πρώτη ατομική έκθεση της Ελένης Ζαρδαλίδου στο Μουσείο της Ξάνθης

Η κα Ζαρδαλίδου σε συνέντευξή της στο ‘’Ε’’ «ξεκλειδώνει» τις σκέψεις της, μιλά για τον «έρωτά» της με την φωτογραφία, τα πρώτα βήματά της στον χώρο αφήνοντας ως μια «γλυκιά» απόληξη την έκθεσή της 4ης Σεπτεμβρίου που οργανώνει σε συνεργασία με την Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης.

‘’Ε’’: Ας ξεκινήσουμε από μία γενική ερώτηση αναφορικά με τα πρώιμα στάδια της ενασχόλησής σας με τη φωτογραφία. Πότε ξεκίνησε η πρώτη σας επαφή;

Ελ. Ζαρδαλίδου: Με τη φωτογραφία άρχισα να ασχολούμαι πριν μερικά χρόνια, συγκεκριμένα το 2015 παρακολούθησα μαθήματα στη φωτογραφική Λέσχη της ΦΕΞ. Πιο πριν δεν είχα καμία επαφή ή γνώση φωτογραφίας. Με συνεπήρε η διαπίστωση ότι η φωτογραφία δεν είναι απλά ένα κλικ . Έτσι, άρχισα να ψάχνω ,να μαθαίνω και να πειραματίζομαι. Από το  διαδίκτυο πήρα πολλές πληροφορίες και από φίλους , έμπειρους φωτογράφους, συμβουλές.

‘’Ε’’: Περιγράψτε μας σε αδρές γραμμές τη θεματική των φωτογραφιών που θα δούμε στην έκθεση.

Ελ. Ζαρδαλίδου: Πρόκειται για φωτογραφίες που έχω βγάλει κι εδώ, στην Ξάνθη, όπως επίσης και σε άλλες πόλεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ,έγχρωμες, αλλά και ασπρόμαυρες. Είναι στην ουσία αποτυπώσεις κάποιας στιγμής που μου κίνησε το ενδιαφέρον και μου «ξύπνησε» κάποιο συναίσθημα, μία μνήμη.

‘’Ε’’: Πόσες φωτογραφίες θα δούμε στην έκθεσή σας;

Ελ. Ζαρδαλίδου: Αυτές που εκτίθενται είναι γύρω στις τριάντα, αλλά προέρχονται από συλλογές που είναι πάρα πολλές. Δηλαδή, έγινε μία επιλογή από συλλογές. Φωτογραφίες από διάφορα ταξίδια, εδώ στην Ξάνθη, από το Σαμακώβ και το Πούρναλικ, γειτονιές παλιές ,που παίζαμε παιδιά. Μου δημιούργησαν συναισθήματα, αναμνήσεις και ήταν ένας λόγος να ‘’κινήσουν’’ το ενδιαφέρον μου».

‘’Ε’’: Ποια η θέση του ανθρώπινου παράγοντα στις αναπαραστάσεις σας;

Ελ. Ζαρδαλίδου: Φωτογραφίες από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, εξωτερικό! Επιδιώκω να υπάρχει η ανθρώπινη παρουσία, εικόνες περαστικών που έχουν να ’’ πουν’’ κάτι από την ζωή της πόλης.

‘’Ε’’: Ποια η ιδιαιτερότητα της παρούσας έκθεσης;

Ελ. Ζαρδαλίδου: Ατομική έκθεση δεν είχα ξανακάνει, αν και είχα πάρει μέρος σε άλλες εκθέσεις, ομαδικές σε Κύπρο, Αθήνα, Κρήτη και Θεσσαλονίκη. Συνεπώς, αυτή είναι η πρώτη μου ατομική!

‘’Ε’’: Ποιος ο ρόλος της ΦΕΞ στο οργανωτικό κομμάτι της έκθεσης που θα «συστηθεί» την Κυριακή;

Ελ. Ζαρδαλίδου: Η έκθεση θα παρουσιαστεί την Κυριακή 4/9. Τα άτομα στη ΦΕΞ έχουν κάνει ήδη την προετοιμασία, ανέλαβαν εξ ολοκλήρου την οργάνωση. Βέβαια, ήταν μεγάλη μου τιμή να παρουσιάσουν φωτογραφίες μου και τους ευχαριστώ πάρα πολύ!

‘’Ε’’: Σας ευχαριστούμε! Καλή συνέχεια!



Πληροφορίες Έκθεσης

 Εγκαίνια: Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου

Τοποθεσία :Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Διάρκεια: Από 4 έως 10 Σεπτεμβρίου

Οργάνωση: ΦΕΞ-Φωτογραφική Λέσχη ΦΕΞ

 

Χρύσα Κιατίπη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση της Παρασκευής: «Η χαμένη άνοιξη» του Στρατή Τσίρκα

Ιούλιος 1965. Ο Αντρέας, δεκαοχτώ χρόνια πολιτικός πρόσφυγας, επιστρέφει επιτέλους στην πα…