Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εκδηλώσεις μνήμης για τους σφαγιασθέντες από τα Στρατεύματα Κατοχής το 1944 στο Καρυόφυτο

Εκδηλώσεις μνήμης για τους σφαγιασθέντες από τα Στρατεύματα Κατοχής το 1944 στο Καρυόφυτο

0

Θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή στον οικισμό

Οι φετινές εκδηλώσεις για το Μνημόσυνο του άδικου σφαγιασμού των κατοίκων του Καρυοφύτου από τους Βουλγάρους, που πραγματοποιήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1944, θα πραγματοποιηθούν την 25 Σεπτεμβρίου 2022, ημέρα Κυριακή.

Το χρονικό της σφαγής

Στις 9 Σεπτεμβρίου 1944, Βουλγαρικό Στρατιωτικό Απόσπασμα, έλαβε εντολή να εκτελέσει τους Έλληνες Χριστιανούς κατοίκους του Καρυόφυτου και να κάψει το χωριό. Έτσι κι έγινε και τριάντα οκτώ αθώοι Έλληνες σφαγιάστηκαν και μαζί με αυτούς και ο Βούλγαρος Πρόεδρος του χωριού.

Οι εκδηλώσεις

Για το Μνημόσυνο προγραμματίζονται να γίνουν στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Ώρα 10:15 Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Άνω Καρυοφύτου ιερουργούντος του Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος.

Ώρα 10:30 Τρισάγιο στο Μνημείο Πεσόντων ιερουργούντος του Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος και αμέσως μετά ακολουθεί ομιλία για το χρονικό της ημέρας.

Ώρα 10:45 Κατάθεση στεφάνων με περιορισμένο αριθμό ατόμων για λόγους δημόσιας υγείας, από τους Βουλευτές, το Στρατηγό Διοικητή Δ ́ ΣΣ, το Δήμαρχο Ξάνθης, τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ξάνθης, τον Πρύτανη του ΔΠΘ, τον Αστυνομικό Διευθυντή, το Διοικητή του Λιμεναρχείου Πόρτο Λάγους, το Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών, την Ένωση Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, το Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών, τον Εκπρόσωπο της Τοπικής Κοινότητας Καρυοφύτου, το Σύλλογο Απογόνων Προσφύγων Άνω Καρυοφύτου, το Σύλλογο Καρυοφυτιανών.

Για την πρόληψη τυχόν διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 κρίνεται αναγκαίο να βρίσκεται μόνο ένας εκπρόσωπος από κάθε Φορέα ή Σύλλογο.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Με χτυπήματα στην πλάτη» επέστρεψαν οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ

Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για το «θεαθήναι» – Φωνάζουν για  την αδικία …