Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Δράσεις για τη βιομηχανική κληρονομιά στην Ξάνθη από τη ΦΕΞ αυτό το σαββατοκύριακο

Δράσεις για τη βιομηχανική κληρονομιά στην Ξάνθη από τη ΦΕΞ αυτό το σαββατοκύριακο

0

Ομιλία από την δρ. Αικατερίνη Ριτζούλη και περίπατος γνωριμίας με την χαμένη βιομηχανική πολιτιστική κληρονομιά της πόλης

 

Δράσεις για τη βιομηχανική κληρονομιά της Ξάνθης διοργανώνει αυτό το σαββατοκύριακο η ΦΕΞ.

Σήμερα Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022 στις 19:22 στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Η άφιξη κι η εγκατάσταση των προσφύγων στο Ν. Ξάνθης» το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης παρουσιάζει μια ιδιαίτερη πτυχή της ιστορίας. Μια ομιλία με τίτλο: «Η ανάπτυξη του κατασκευαστικού τομέα κατά την άφιξη των προσφύγων στην Ξάνθη: η συμβολή των Ασβεστοχωριτών μαστόρων του ασβέστη και η παράλληλη εξέλιξη της βιομηχανίας στην περιοχή».

Την ομιλία παρουσιάζει η Επίκουρη Καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΔΠΘ δρ. Αικατερίνη Ριτζούλη.

Στη συνέχεια την Κυριακή 18/9 στις 11:00 στο «Νησάκι» ετοιμάζεται Περίπατος με τίτλο: «Γνωρίζοντας την χαμένη βιομηχανική κληρονομιά της Ξάνθης». Ειδικότερα, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της ΦΕΞ, σε συνεργασία με το γραφείο της Europe Direct Ανατ. Μακεδονίας Θράκης συμμετέχει χαράσσοντας μια διαφορετική πολιτιστική διαδρομή μέσα στην πόλη.

Ένας ξεχωριστός περίπατος γνωριμίας με την χαμένη βιομηχανική πολιτιστική κληρονομιά της Ξάνθης.

Τα βιομηχανικά κτίρια είναι αυτά που αφηγούνται την ιστορία τους και παράλληλα την ιστορία της πόλης.

Στη διάρκεια του περιπάτου,  θα πραγματοποιηθούν στάσεις σε επιλεγμένα σημεία με σκοπό να αναπτυχθεί ένας διάλογος για την ιστορία, την αρχιτεκτονική, τις ιδιαίτερες κατασκευές αλλά και την εξέλιξη τους στο πέρασμα των χρόνων. Η περιήγηση θα καταλήξει στο κτίριο του Εθνικού Οργανισμού Καπνού όπου η αφήγηση θα ολοκληρωθεί και οι συμμετέχοντες  θα έχουν μια συνολική εικόνα για τα βιομηχανικά κτίρια καθώς και των επιμέρους στοιχείων που διαμόρφωσαν την ιστορία της πόλης μας .

Η δράση συμπληρώνει με βιωματικό τρόπο την ομιλία της προηγούμενης ημέρας με τίτλο «Η ανάπτυξη του κατασκευαστικού τομέα κατά την άφιξη των προσφύγων στην Ξάνθη».

Είσοδος δωρεάν.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα Μωρά στη Φωτιά επιστρέφουν στις 20 Απριλίου στην Ξάνθη

Μαζί τους οι «Λάχνισμα» από την Ξάνθη Ο Στέλιος Σαλβαδόρ και τα Μωρά στη Φωτιά, επιστρέφου…