Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Χ. Ζεϊμπέκ: Η μειονότητα είναι ΚΑΙ τουρκική

Χ. Ζεϊμπέκ: Η μειονότητα είναι ΚΑΙ τουρκική

0

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ζητά μετ’ επιτάσεως από το ΝΔ να τοποθετηθεί για τις απειλές εναντίον του μέσω εκπομπής σε τοπικό κανάλι- «Ανησυχώ για τα όρια της δημοκρατίας μας», λέει ο ίδιος

Αυστηρή απάντηση στην Άγκυρα από το ΥΠΕΞ για την ανακοίνωση μετά τις δηλώσεις του βουλευτή σε τουρκικό κανάλι. «Έγινε παρατήρηση για το θέμα της μειονότητας στον κ. Ζεϊμπέκ», αναφέρει ο Γ. Κατρούγκαλος

 

Στα ανώτατα διπλωματικά κλιμάκια έφτασε η υπόθεση που ξεκίνησε με την οργίλη ανακοίνωση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ μετά τις απειλές πολίτη σε βάρος του μέσα από τοπικό κανάλι. Μάλιστα, ο βουλευτής διαμαρτυρήθηκε έντονα γιατί, όπως σημείωσε, δεν υπήρξε προς τον πολίτη αίτημα για ανάκληση, αλλά μία «στην ουσία θέση υπέρ των δηλώσεων του πολίτη».

Για το θέμα τοποθετήθηκε η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κάνοντας λόγο για αγανάκτηση, οργή και αποτροπιασμό για το «κάλεσμα σε λιντσάρισμα» μέσα από την εν λόγω εκπομπή, ενώ ο ίδιος ο βουλευτής αναφέρθηκε στο θέμα και με δηλώσεις του σε τουρκικό κανάλι, όπου τόνισε ότι και στο παρελθόν έχει υποστεί τέτοιες ενέργειες, οι οποίες όμως ποτέ δεν τον παρέκκλιναν από το να διεκδικεί τα δικαιώματα της μειονότητας. Ο κ. Ζεϊμπέκ σε κάποια από τις αναφορές του στη μειονότητα έκανε λόγο για «τουρκική μειονότητα», πράγμα που όπως αναμενόταν, προκάλεσε για άλλη μια φορά αντιδράσεις, με πρώτη από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Σερρών Τάσο Χατζηβασιλείου, ο οποίος αναρωτήθηκε «γιατί κόμματα της αντιπολίτευσης δείχνουν ανοχή σε τέτοιες τοποθετήσεις¨.

 

Ο Χ. Ζεϊμπέκ ρωτά τη Νέα Δημοκρατία αν θα καταδικάσει τις απειλές σε βάρος του

Ο βουλευτής μιλώντας στο «Ε», επεσήμανε ότι το βασικό ζήτημα είναι αν και κατά πόσο η Νέα Δημοκρατία θα καταδικάσει τις απειλές σε βάρος του. «Πηγαίνουμε γύρω γύρω από το θέμα και χάνουμε την ουσία, που είναι αν η Νέα Δημοκρατία συμφωνεί με αυτή τη στάση. Αυτές οι δηλώσεις και οι στάσεις διαμορφώνονται και αναπαράγονται χωρίς αντίδραση. Και ρωτώ: δε θα τις καταδικάσουμε; Και με την ερώτηση απευθύνομαι σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες. Ανησυχώ για τα όρια της δημοκρατίας μας». Ως προς την αναφορά του σε «τουρκική μειονότητα» μέσω της εκπομπής στην τουρκική τηλεόραση, ο ίδιος ανέφερε ότι «η μειονότητα στη Θράκη είναι και πομακική, και Ρομά, είναι και τουρκική».

 

Γ. Κατρούγκαλος: «Έχει πραγματοποιηθεί πολύ ξεκάθαρη σοβαρή παρατήρηση στον Χ. Ζεϊμπέκ»

Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής ότι υπάρχει μια, μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα. Προφανώς σε αυτήν ανήκουν άνθρωποι τουρκικής, Πομακικής και Ρομά καταγωγής και έχουν δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού σύμφωνα με το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο, επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, σημειώνει επίσης ότι είναι απαράδεκτο να ακούγονται απειλές για τη ζωή ενός βουλευτή και ο δημοσιογράφος να μη σχολιάζει όπως έγινε πρόσφατα σε εκπομπή τοπικού καναλιού. «Καταλαβαίνω πάντως ότι ο δημοσιογράφος ανασκεύασε», σημειώνει.

Η θέση μας απέναντι στην εμπλοκή της Τουρκίας στα εσωτερικά της Ελλάδας είναι σαφής, επισημαίνει ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αναφέρει ότι «έχει πραγματοποιηθεί πολύ ξεκάθαρη σοβαρή παρατήρηση για το θέμα της μειονότητας στον κ. Ζεϊμπέκ αλλά και για το γεγονός ότι απευθύνθηκε σε τουρκικό κανάλι για αυτό το θέμα. Η θέση μας απέναντι στην εμπλοκή της Τουρκίας στα εσωτερικά της Ελλάδας είναι σαφής».

 

ΥΠΕΞ σε Άγκυρα: «Δεν δεχόμαστε παραινέσεις από τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, πόσο μάλλον τη στιγμή κατά την οποία αφορούν Έλληνες πολίτες»

Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε η Αθήνα, με αφορμή την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ μετά τις δηλώσεις του βουλευτή στον τουρκικό κανάλι.

«Η Τουρκία, για μία ακόμα φορά, προσπαθεί να εμπλακεί στις εσωτερικές υποθέσεις άλλου κράτους, κατά παράβαση θεμελιωδών κανόνων διεθνούς συμπεριφοράς», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του.

«Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και εφαρμόζει πλήρως τις διεθνείς υποχρεώσεις της που απορρέουν από Διεθνείς Συμβάσεις, όπως η Συνθήκη της Λωζάννης, σε αντίθεση με την Τουρκία», προσθέτει.

«Δεν δεχόμαστε παραινέσεις από τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, πόσο μάλλον τη στιγμή κατά την οποία αφορούν Έλληνες πολίτες», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την καταγγελία του Χουσεΐν Ζεϊμπέκ ζητώντας από τις ελληνικές Αρχές την τιμωρία των δραστών, και μιλώντας για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη.

«Στεκόμαστε δίπλα στην Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης, η οποία δεν εγκαταλείπει τον αγώνα της για ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερία παρά όλες τις απειλές και πιέσεις. Αναμένουμε από τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν αυτό το σοβαρό γεγονός και να τιμωρήσουν τους δράστες», ανέφερε αναλυτικά το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το στοίχημα της κυβέρνησης μετά την πρόταση δυσπιστίας και το όριο του 30%

Κρίσιμο πλέον για την κυβέρνηση το κοντέρ των ευρωεκλογών, το οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητ…