Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ενέργεια Ανόθευτη η βενζίνη στην Ξάνθη

Ανόθευτη η βενζίνη στην Ξάνθη

0

Δεν έχουν εντοπιστεί περιστατικά νοθείας –  Το πετρέλαιο έπεσε αλλά η βενζίνη όχι – Γιγαντώθηκαν τα κέρδη στα διυλιστήρια

 

Συνηθισμένη η κίνηση στα συνεργεία αυτοκινήτων

 

Με την τιμή της βενζίνης να κινείται κοντά στα 2 ευρώ στα Βενζινάδικα της Ξάνθης και τους οδηγούς να έχουν κόψει  τις παραπανίσιες βόλτες πέρασε ένα δύσκολο ενεργειακά καλοκαίρι.

Το πετρέλαιο έπεσε αλλά η βενζίνη όχι – Γιγαντώθηκαν τα κέρδη στα διυλιστήρια

Το ίδιο δύσκολο αναμένεται το φθινόπωρο καθώς παρότι η διεθνής τιμή του πετρελαίου έχει μειωθεί σε 93 δολάρια το βαρέλι και σε ανάλογη περίπτωση η αντίστοιχη τιμή της βενζίνης ήταν χαμηλότερη, τώρα παραμένει στα ίδια επίπεδα. Οι πρατηριούχοι πετούν το γάντι στα διυλιστήρια που τα θεωρούν υπεύθυνα που παραμένει η τιμή της βενζίνης  σε υψηλά επίπεδα: «Αν δει κανείς το περσινό πρώτο τρίμηνο τα διυλιστήρια είχαν κέρδη 7 εκ. ευρώ και το φετινό 350 εκ. ευρώ θα καταλάβει  γιατί δεν πέφτει η τιμή στην βενζίνη!», επισημαίνει με νόημα ο πρόεδρος του σωματείου Πρατηριούχων καυσίμων Ξάνθης κ. Χαραλαμπίδης.

Δεν έχουμε περιστατικά νοθείας καυσίμων στην Ξάνθη

Προβληματισμό έχει  προκαλέσει  η έντονη φημολογία για νοθεία στα καύσιμα μετά από πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε μεγάλα πρατήρια του κέντρου. Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος υποστήριξε πως η νοθεία στα καύσιμα εντοπίζεται εφόσον αυτά νοθεύονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40%: «Καταρχάς στην Ξάνθη δεν έχουμε μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές της βενζίνης. Στα 45 πρατήρια που έχουμε στον νομό η απόκλιση στην τιμή της βενζίνης είναι 5- 10 λεπτά. Η χαμηλότερη είναι κατά 1, 95 έως 2,06 ευρώ το λίτρο, Επίσης οι δεξαμενές  που έχουμε πιάνουν ένα είδος λάσπης από τα υπολείμματα και όταν αδειάζει το βυτίο αυτά ανακινούνται και μπορεί να περάσουν από την αντλία. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρατηριούχος κάνει νοθεία. Γι αυτό  πρέπει να καθαρίζονται  οι δεξαμενές και να υαλοποιούνται. Δεν έχουμε καταγγελίες για νοθεία από πελάτες. Το σωματείο γνωρίζει  τι  γίνεται  στο χώρο μας και δεν έχουμε αντιληφθεί κάτι τέτοιο».

Συνηθισμένη η κίνηση στα συνεργεία αυτοκινήτων

Με αφορμή ρεπορτάζ της εφημερίδας «Παρατηρητής Θράκης», που αναφέρει  ότι  στην Κομοτηνή κάνουν ουρές στα συνεργεία αυτοκίνητα που έχουν υποστεί βλάβες από νοθευμένα καύσιμα, σύμφωνα με καταγγελίες του πρατηριούχου και μέλος της ΠΟΠΕΚ κ. Γιώργου Τζαμπαζλή, απευθυνθήκαμε στον πρόεδρο του σωματείου των συνεργείων αυτοκινήτων κ. Κώστα Ιωαννίδη: «Δεν παρατηρήσαμε αυξημένη κίνηση στα συνεργεία. Έχουμε τη συνήθη δουλειά που έχουμε για καλοκαίρι. Ο κόσμος κινείται περισσότερο και είναι λογικό να έχουμε βλάβες. Αλλά δεν παρατηρήσαμε βλάβες που να μας παραπέμπουν σε νοθευμένα καύσιμα».

Αναμένεται στροφή στο πετρέλαιο θέρμανσης

Όπως εκτιμά ο κ. Χαραλαμπίδης φέτος αναμένεται μια στροφή του  κόσμου προς το πετρέλαιο θέρμανσης. Κι αυτό γιατί τιμή του θα είναι πιο χαμηλή σε σχέση με το ρεύμα,  τα ξύλα και το πέλετ που οι τιμές τους έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με πέρσι. Να σημειώσουμε ότι  η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Ενέργεια
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πάνω από πέντε χιλιάδες φακελάκια με σπόρους μοίρασαν οι «Σπορίτες» στην Ξάνθη

Σε μία προσπάθεια να επεκτείνουν τις δράσεις τους βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης το απόγευμ…