Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Άδειες με το …σταγονόμετρο  από την Υπηρεσία Δόμησης Ξάνθης

Άδειες με το …σταγονόμετρο  από την Υπηρεσία Δόμησης Ξάνθης

0

Συνεχίζεται η δυσλειτουργία από την υποστελέχωση. 1,5 – 2 μήνες αναμονή για τον τοπογραφικό έλεγχο που διεκπεραιώνεται από ένα άτομο!

Τι θα κάνουν οι δήμοι Μύκης –  Αβδήρων – Τοπείρου; Θα ιδρύσουν Πολεοδομικά Γραφεία όπως υποχρεούνται μέχρι το τέλος του χρόνου; – Στους δήμους Μύκης και Ξάνθη οι περισσότερες άδειες

 

 

Παραμένει «αγκάθι» για όλο τον νομό,  η δυσλειτουργία της Υπηρεσίας Δόμησης (Πολεοδομία) Ξάνθης, παρά τις σοβαρές προσπάθειες που έχουν γίνει από τον δήμο Ξάνθης το τελευταίο διάστημα για να αντιμετωπιστούν τα διαχρονικά προβλήματα υποστέλεχωσης και να ομαλοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης αδειών. Η υπηρεσία παραμένει υποστελεχωμένη με ένα  μόνο Μηχανικό για  τον τοπογραφικό έλεγχο με αποτέλεσμα οι φάκελοι να συσσωρεύονται και να υπάρχει λίστα αναμονής για έλεγχο από 1,5 – 2 μήνες!

Υπενθυμίζουμε ότι η ΥΔΟΜ Ξάνθης εξυπηρετεί μετά το 2011 όλους τους δήμους της Ξάνθης  αναλαμβάνοντας την αρμοδιότητα αυτή μετά την κατάργηση της Πολεοδομίας της Νομαρχίας και για την μεταβατική περίοδο έως ότου αποκτήσουν και οι περιφερειακοί δήμοι Πολεοδομικά Γραφεία. Μια μεταβατική περίοδος που με τις παρατάσεις διήρκησε 11 χρόνια αλλά λήγει τέλος του 2022. Όπως όμως όλα δείχνουν θα δοθούν νέες παρατάσεις γιατί με τα σημερινά δεδομένα οι  δήμοι όχι μόνο της Ξάνθης αλλά γενικά της χώρας αδυνατούν να συστήσουν Πολεοδομικά γραφεία αφού έχουν έλλειψη μηχανικών στις τεχνικές τους υπηρεσίες …πόσω μάλλον για να τους στελεχώσουν τις ΥΔΟΜ! 

Με ένα Μηχανικό για τον τοπογραφικό έλεγχο λειτουργεί η ΥΔΟΜ Ξάνθης – Λίστα αναμονής 1,5 – 2 μήνες

Στην υφιστάμενη κατάσταση σε θέματα λειτουργίας της ΥΔΟΜ Ξάνθης, αναφέρεται  ο γενικός γραμματέας του ΤΕΕ – Θράκης κ. Βασίλης Αδαμίδης ο οποίος είναι συντονιστής  – πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης της λειτουργίας των ΥΔΟΜ Ξάνθης – Ροδόπης – Έβρου. Όπως επεσήμανε παρά το γεγονός ότι η τροποποίηση του νόμου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι με μια νέα διάταξη προβλέπει  την αυτοματοποιημένη έκδοση άδειας για την τρίτη κατηγορία ωστόσο παραμένει ο έλεγχος του τοπογραφικού με ευθύνη του Μηχανικού για τις δύο άλλες κατηγορίες και για την διεκπεραίωσή της απαιτείται προσωπικό: «Στην ΥΔΟΜ Ξάνθης  υπάρχει μόνο ένα άτομο για τον τοπογραφικό έλεγχο και αυτό δημιουργεί καθυστερήσεις τουλάχιστον 1,5 – 2 μήνες. Έχουμε καταθέσει κάποιες προτάσεις σε κάποια θέματα εισακουστήκαμε αλλά το πρόβλημα της υποστελέχωσης παραμένει».

Συμπληρωματικά ο κ. Ασημίδης ανέφερε πως τέλος του χρόνου λήγει η παράταση για την σύσταση Πολεοδομικών γραφείων στους περιφερειακούς δήμους. Αν αυτό υλοποιούνταν θα αποσυμφόριζε σε μεγάλο βαθμό την Υπηρεσία Δόμησης Ξάνθης. Το ερώτημα όμως είναι κατά πόσο είναι εφικτό.

Τι θα κάνουν οι δήμοι Μύκης –  Αβδήρων – Τοπείρου; Θα ιδρύσουν Πολεοδομικά Γραφεία;

Απαντώντας στο ερώτημα που έθεσε τον «Ε» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου Μύκης  κ. Σαχινλή Ριτβάν τόνισε την πρόθεση του δήμουνα  συστήσει Πολεοδομικό γραφείο από πέρσι τον Απρίλιο αλλά δεν προχώρησε χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει για ποιο λόγο. Αρκέστηκε μόνο να πει ότι είναι στις προθέσεις του δήμου Μύκης. Να σημειώσουμε ότι ο δήμος Μύκης μαζί με τον δήμο Ξάνθης έχουν την μεγαλύτερη οικοδομική δραστηριότητα στον νομό και κατά συνέπεια αυτοί οι δήμοι έχουν τις περισσότερες οικοδομικές άδειες. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε ο κ. Σαχινλή επισημαίνοντας ότι  οι κάτοικοι του δήμου Μύκης οι περισσότεροι δουλεύουν στο εξωτερικό και ανακαινίζουν τα σπίτια τους ή κτίζουν καινούργια.

 

Δήμαρχος Αβδήρων, Γ. Τσιτιρίδης: «Ναι εφόσον προσλάβουμε προσωπικό»

Στις προθέσεις και του Δήμου Αβδήρων είναι να ιδρύσει Πολεοδομικό Γραφείο. Ωστόσο  ο δήμαρχος κ. Γιώργος Τσιτιρίδης θέτει μια βασική προϋπόθεση: «Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία των προσλήψεων προσωπικού τότε θα μπορέσουμε. Τώρα έχουμε 13 άτομα στην Τεχνική υπηρεσία και για να στελεχώσουμε ένα γραφείο για το οποίο χρειαζόμαστε τουλάχιστον 4 – 5 άτομα. Δεν μπορούμε να αποδυναμώσουμε την τεχνική υπηρεσία για να ιδρύσουμε πολεοδομία. Αν προσλάβουμε προσωπικό τότε ναι. Νομίζω όμως ότι  θα δοθεί νέα παράταση».

Να  σημειώσουμε ότι στον Δήμο Τοπείρου υπάρχουν μόνο 2 άτομα προσωπικό στην τεχνική υπηρεσία οπότε η κατάσταση είναι δυσχερέστερη.

 

Πίεση στην ΥΔΟΜ και από τις άδειες για τα κατά παρέκκλιση άρτια οικόπεδα – Αναμένεται νέα παράταση της προθεσμίας

Αξιοσημείωτο είναι ότι η «πίεση» που δέχεται η ΥΔΟΜ αναμένεται να αυξηθεί έτι  περισσότερο και από την εκπνοή της προθεσμίας για την  έκδοση αδειών στα κατά παρέκκλιση άρτια ακίνητα 700 – 2000 τ.μ. εκτός σχεδίου. Σύμφωνα με τον νέο νόμο που καταργεί την αρτιότητα σε οικόπεδά κάτω των 4 στρεμμάτων και με 25 μέτρα πρόσοψη σε δρόμο και κατά συνέπεια οι ιδιοκτήτες για να μην χάσουν την αξία των μικρών οικοπέδων τους σπεύδουν να εκδώσουν οικοδομική άδεια. Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι θα δοθεί νέα παράταση.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης για έγκριση Προϋπολογισμού 2025

Κλήση σε ειδική συνεδρίαση για την έγκριση του προϋπολογισμού και του Ολοκληρωμένου Πλαισί…