Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ 664 πελαργάκια «άνοιξαν φτερά» φέτος

664 πελαργάκια «άνοιξαν φτερά» φέτος

0

Έχουν  καταγραφεί 296 φωλιές όπου φιλοξενήθηκαν 220 ζευγάρια πελαργών

 

Δακτυλιώθηκαν 147 πελαργάκια στην Ξάνθη από την Μ.Δ. Εθνικών Πάρκων Νέστου- Βιστoνίδας και Ροδόπης

 

Άδειες είναι οι  φωλιές των πελαργών αφού πέταξαν και οι  τελευταίοι  μέχρι τα μέσα Αυγούστου προς τις  χώρες της Αφρικής και το νότιο ημισφαίριο ακολουθώντας την αέναη μεταναστευτική πορεία που αποτελεί αναγκαιότητα για  την επιβίωσή τους. Άλλο ένα καλοκαίρι τέλειωσε με την αναχώρησή τους, άλλο ένα πρόγραμμα του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής που υλοποιεί δράσεις με στόχο την προστασία τους έχει ολοκληρωθεί. Να σημειώσουμε ότι έχει ολοκληρωθεί η  ενσωμάτωση στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.)  του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστονίδας – Ισμαρίδας και Θάσου και του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης και έχει δημιουργεί η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Νέστου- Βιστονίδας και Ροδόπης που λειτουργεί με έδρα το Πόρτο Λάγος της Π.Ε. Ξάνθης και παράρτημα το Μεσοχώρι Παρανεστίου. Η Μ.Δ. Εθνικών Πάρκων Νέστου- Βιστωνίδας και Ροδόπης έχει υλοποιήσει το πρόγραμμα καταγραφής και δακτυλίωσης νεοσσών σε οικισμούς των τριών περιφερειακών ενοτήτων που αποτελούν το τομέα δράσης της Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης.

664 νεοσσοί πελαργών στην αναπαραγωγική περίοδο του καλοκαιρού

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας διέθεσε η επόπτρια και ξεναγός της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Νέστου- Βιστονίδας και Ροδόπης, υπεύθυνη για την υλοποίηση του προγράμματος των δακτυλιώσεων κα Αναστασία Μιχαηλίδου φέτος έχουν  καταγραφεί 296 φωλιές όπου φιλοξενήθηκαν 220 ζευγάρια πελαργών και γεννήθηκαν 664 νεοσσοί. Οι αριθμοί έχουν μια απόκλιση της τάξης του +20% κι αυτό σημαίνει ότι οι  αριθμοί είναι 350 φωλιές, 250 ζευγάρια και περίπου 700 νεοσσοί. Όπως ανέφερε η κα Μιχαηλίδου έχει παρατηρηθεί μια αύξηση στους αριθμούς των πελαργών ωστόσο παραμένει ένα τρωτό είδος που απειλείται με εξαφάνιση γι αυτό και είναι προστατευόμενο είδος. Όπως επεσήμανε ο πελαργός αντιμετωπίζει κατά την μετανάστευση πολλούς κινδύνους τόσο  από  τις κακές καιρικές συνθήκες όσο και από την κόπωση που θέτουν σε κίνδυνο της ζωή του. Είναι ενδεικτικό πως οι νεοσσοί επιβιώνουν σε ποσοστό 50 – 60% στο πρώτο τους ταξίδι , όπως έχει καταγραφεί.

Πολλοί  νεοσσοί κινδυνεύουν μέσα στην φωλιά πριν πετάξουν

Δεν είναι μόνο το ταξίδι επικίνδυνο για τους νεοσσούς αλλά και τα σκουπίδια και κυρίως σκοινιά ή ίνες, πετονιές και πλαστικά που συλλέγουν  οι γονείς τους στην προσπάθειά τους να κάνουν πιο …μαλακή τη φωλιά τους για  την επώαση των αβγών. Όπως ανέφερε η κα Μιχαηλίδου έχει  παρατηρηθεί ότι ειδικά τα σκοινιά και οι ίνες από διάφορους σάκους τροφίμων που πετιούνται στα σκουπίδια και τις φέρνουν οι πελαργοί στην φωλιά τους έχουν …πνίξει πολλά πελαργάκια ή τα έχουν  τραυματίσει στα φτερά και στα πόδια και έχουν καταλήξει πριν προλάβουν να πετάξουν: «Καλούμε τους κατοίκους των οικισμών όπου έχουν φωλιές να πράξουν το αυτονόητο. Να μην πετάνε σκουπίδια που έτσι και αλλιώς απαγορεύεται αλλά και γι αυτό τον επιπλέον λόγο. Φέτος περιθάλψαμε 25 πελαργούς εκ των οποίων 21 ήταν νεοσσοί και οι περισσότεροι ήταν τραυματισμένοι από τέτοιες αιτίες».

Δακτυλιώθηκαν 147 πελαργάκια στην Ξάνθη

Η δακτυλίωση των νεοσσών είναι μια δράση που υλοποιείται τα τελευταία 11 χρόνια και παρέχει πολλά στοιχεία που βοηθούν στην παρατήρηση του είδους και τις αυξομειώσεις του πληθυσμού του. Υλοποιείται από  προσωπικό του Μ.Δ. με την συμμετοχή και  εθελοντών που έχουν εκπαιδευτεί στην δακτυλίωση, σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά και τους δήμους Αβδήρων και Τοπείρου στην Ξάνθη αλλά και τους άλλους οικείους δήμους που παραχωρούν το καλαθοφόρο ώστε να υπάρξει πρόσβαση στη φωλιά.

Όπως σημείωσε η κα Μιχαηλίδου φέτος έγιναν δακτυλιώσεις σε 147 πελαργάκια της Ξάνθης με παρέμβαση σε 44 φωλιές 9 οικισμών. Οι οικισμοί στην Ξάνθη είναι η Γενισέα όπου υπάρχουν οι περισσότερες φωλιές, τα Μάγγανα, το Μυρωδάτο, το Νέα Εράσμιο και στα Βαφέικα. Να σημειώσουμε ότι  οι πελαργοί  επιλέγουν αυτούς τους οικισμούς για λόγους  αυτοσυντήρησης καθώς βρίσκουν τροφή.

Να σημειώσουμε ότι  ο ΔΕΔΔΗΕ υλοποιεί την ειδική πλατφόρμα της φωλιάς και το ειδικό υλικό για την μόνωση του δικτύου. Επίσης διαθέτει ειδικά ταμπελάκια σήμανσης με κωδικό για  κάθε φωλιά που διευκολύνουν την ΜΔ στην συλλογή δεδομένων. Να σημειώσουμε ότι έχει εκδοθεί ένα φυλλάδιο για τον λευκό πελαργό με πληροφορίες και  στοιχεία το οποίο διατίθεται στο κοινό από το Κέντρο Πληροφόρησης Βιστονίδας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Μια φωλιά …μοναχική
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …