Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ 49 «Προσωπικοί γιατροί» στην Ξάνθη

49 «Προσωπικοί γιατροί» στην Ξάνθη

0

14 στο Κ.Υ. Αβδήρων – 13 στο Κ.Υ. Εχίνου – 7 ιδιώτες

 

Πως θα εγγραφείτε –  Όσοι δεν έχουν προσωπικό γιατρό θα πληρώνουν 10% παραπάνω συμμετοχή στα φάρμακα και στις εξετάσεις

 

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται  η διαδικασία εξεύρεσης και εγγραφής στη λίστα ώστε κάθε πολίτης να αποκτήσει «προσωπικό γιατρό» που θα του παράσχει δωρεάν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας συνταγογραφώντας φάρμακα και παραπεμπτικά για διαγνωστικές εξετάσεις αλλά και για εξειδικευμένους γιατρούς. Η πλατφόρμα https://ehealth.gov.gr/p-rv/p είναι ανοιχτή και από  την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022 όλοι οι πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 16 έτος της ηλικίας τους μπορούν να εγγραφούν σε Προσωπικό Ιατρό.

Ποια είναι η  λίστα των Προσωπικών Γιατρών της Ξάνθης

Όλοι οι πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν τον Προσωπικό τους γιατρό από μια λίστα 49 συνολικά γιατρών που έχουν συμβληθεί. Συμμετέχουν γιατροί από τα Κέντρα Υγείας, τις ΤΟΜΥ αλλά και ιδιώτες.

Ειδικότερα η  λίστα των γιατρών για την Ξάνθη είναι η ακόλουθη: 4 από τις ΤΟΜΥ Ξάνθης , 3 από  το Κ.Υ. Ξάνθης, 8 από  το Κ.Υ. Σταυρούπολης, 14 από το Κ.Υ. Αβδήρων , 13 από το Κ.Υ. Εχίνου και 7 ιδιώτες.

Πως γίνεται η εγγραφή

Ο πολίτης εγγράφεται με ελεύθερη επιλογή σε Προσωπικό Ιατρό με τους εξής τρόπους:

1) μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό ιατρό

https://ehealth.gov.gr/p-rv/p

όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη.

2) αυτοπροσώπως σε δομή υγείας Π.Φ.Υ. ή σε προσωπικό ιατρό, φέροντας μαζί του, τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.

3) εγγραφή των πολιτών σε προσωπικό ιατρό και μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων

Ο πολίτης προσέρχεται αυτοπροσώπως στο φαρμακείο φέροντας μαζί του, προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο αυτού. Στην περίπτωση που ο πολίτης έχει συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας του την εγγραφή πραγματοποιεί όποιος ασκεί τη γονική μέριμνα. Για αίτηση δια νόμιμου αντιπροσώπου απαιτείται επιπλέον έγγραφο/ φωτοαντίγραφο εγγράφου δικαστικής απόφασης ορισμού δικαστικού συμπαραστάτη, ή του πληρεξουσίου/ της εξουσιοδότησης προς ενέργεια τρίτου προσώπου.

Για το σκοπό της εγγραφής του ενδιαφερόμενου πολίτη σε προσωπικό ιατρό ο φαρμακοποιός εισέρχεται στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης ως διαπιστευμένος χρήστης, με τους προσωπικούς του κωδικούς ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, και καταχωρεί τον ΑΜΚΑ του πολίτη. Τα ταυτοποιητικά στοιχεία του πολίτη αντλούνται αυτόματα από το Μητρώο του ΑΜΚΑ, με δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων αυτών. Σε περίπτωση εγγραφής σε προσωπικό ιατρό από δικαστικό συμπαραστάτη για λογαριασμό προσώπου που τελεί υπό δικαστική συμπαράσταση καταχωρούνται και τα απαραίτητα στοιχεία του δικαστικού συμπαραστάτη.

Εμφανίζεται λίστα όλων των εγγεγραμμένων στο πρόγραμμα προσωπικών ιατρών. Οι προσωπικοί ιατροί που έχουν συμπληρώσει το όριο εγγραφών τους εμφανίζονται με την ένδειξη –μη διαθέσιμος–

O φαρμακοποιός επιλέγει προσωπικό ιατρό με βάση την επιθυμία του πολίτη, και ολοκληρώνει την εγγραφή του σε αυτόν.

Με την ολοκλήρωση της εγγραφής ο πολίτης λαμβάνει ενημερωτικό SMS ή / και email για την ολοκλήρωση της εγγραφής του στο συγκεκριμένο προσωπικό ιατρό, καθώς και τους προσωπικούς κωδικούς του για την ηλεκτρονική πρόσβαση στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας.

Να σημειώσουμε ότι όλες οι αιτήσεις των πολιτών γίνονται αποδεκτές, μέχρι τη συμπλήρωση του νόμιμου ορίου των 2.000 εγγεγραμμένων πολιτών ανά γιατρό. Στην περίπτωση των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών γιατρών γίνονται αποδεκτές οι αιτήσεις των πολιτών για εγγραφή αναλόγως του καθορισμένου ορίου που ο κάθε ιατρός έχει επιλέξει κατά τη σύμβασή του.

Όσοι δεν έχουν προσωπικό γιατρό θα πληρώνουν 10% παραπάνω συμμετοχή στα φάρμακα και στις εξετάσεις

Όσοι εγγραφούν θα έχουν προτεραιότητα από 1/1/2023, κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Οι μη εγγεγραμμένοι σε προσωπικό ιατρό, από την 1/10/2022 θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους. Επίσης, θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους .

Παράλληλα από την 1/1/2023 τα ανωτέρω προβλεπόμενα προσαυξάνονται κατά ποσοστό 10%, επιπλέον της άνω πρόσθετης συμμετοχής, ανερχόμενα σε ποσοστό 20% επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εξαφανίστηκε 34χρονος στην Καβάλα

Καβάλα: Άφησε τα δίδυμα κοριτσάκια του στο σχολείο και έφυγε- Κτηνοτρόφος είπε ότι είδε το…