Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Σχέδια επέκτασης του φράχτη σε όλο το μήκος του Έβρου

Σχέδια επέκτασης του φράχτη σε όλο το μήκος του Έβρου

0

Με επέκταση του φράχτη σε βάθος χρόνου και ενίσχυση των μέσων επιτήρησης αντιμετωπίζονται οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές

Το πρόβλημα της αυξανόμενης πίεσης για παράνομη είσοδο στην χώρα μας τόσο από τα χερσαία όσο και από τα θαλάσσια σύνορά μας, απασχόλησε τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την Τρίτη, όπου προήδρευσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αποφασίστηκε η σταδιακή επέκταση του φράχτη σε όλο το μήκος του Έβρου, κατά προτεραιότητα σε επίμαχα σημεία όπως αυτά προσδιορίζονται από τα συναρμόδια Υπουργεία και το ΓΕΕΘΑ. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι ο διαγωνισμός για συμφωνία- πλαίσιο. Αποφασίστηκε επίσης η αναβάθμιση και η ενίσχυση των μέσων επιτήρησης.

Ειδικότερα αποφασίστηκε:

  • Πρώτον, η επέκταση σε βάθος χρόνου του φράχτη στον Έβρο σε όλη την έκταση των συνόρων, που είναι περίπου 220 χλμ. Σήμερα ο φράχτης εκτείνεται περίπου στα 40 χλμ. και σχεδιάζεται άμεσα η επέκτασή του για άλλα 80 χλμ. Ο στόχος τα επόμενα χρόνια είναι να καλυφθεί όλος ο Έβρος με φράχτη. Το έργο θα γίνει με εθνικούς πόρους, αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, κάτι που δεν φαίνεται στον ορίζοντα καθώς η κυβέρνηση έχει κάνει αίτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά ακόμα εκκρεμεί.
  • Δεύτερον, αποφασίστηκε η αναβάθμιση του ηλεκτρονικού υλικού για την αυξημένη επιτήρηση και ως εκ τούτου την αποτροπή εισόδου στη χώρα μεταναστών. Drones, κάμερες και άλλο ηλεκτρονικό υλικό θα προστεθεί στην ελληνική φαρέτρα.
  • Τρίτον, από θαλάσσης που έχουν τετραπλασιαστεί τελευταία οι ημερήσιες ροές, που μπορούν να φτάνουν μέχρι και τα 700 άτομα, υπάρχει γενικό σχέδιο αναβάθμισης του Λιμενικού Σώματος με ένα πρόγραμμα που φτάνει τα 800 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει την αναβάθμιση του εξοπλισμού σε σκάφη, χερσαία και εναέρια μέσα.

Στη τακτική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ έλαβαν μέρος ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης (ο οποίος με απόφαση του Πρωθυπουργού θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ), ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ζητείται ελπίς» για τη Δημοτική Αγορά Ξάνθης

Οι επαγγελματίες αποτυπώνουν μία εικόνα εγκατάλειψης που αποθαρρύνει τους νέους επαγγελματ…