Αρχική Χωρίς κατηγορία Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Αυγούστου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Αυγούστου 2022

0

Τουριστικό τρένο Ι
Η ιδέα είναι παλιά με το τρενάκι στο Νέστο. Και είναι μια ιστορία πικρή και απόλυτα ενδεικτική της νοοτροπίας του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού.
Λοιπόν, για την ιστορία. Μετά από προσπάθειες και αγώνες ο ΟΣΕ πείστηκε, πιέστηκε να κάνει πράξη το να μπει το τουριστικό τρενάκι στη διαδρομή Τοξότες-Σταυρούπολη. Το εγχείρημα πέτυχε, σιγά-σιγά ο κόσμος το μάθαινε, πήγαινε και χαιρόταν την πανέμορφη διαδρομή.
Όμως, οι συνδικαλιστές του ΟΣΕ τότε, είχαν άλλη άποψη.
Ζήτησαν, αιτιολόγησαν και κατάφεραν να σταματήσουν το τουριστικό τρενάκι τότε.
Γ.Δ.


Τουριστικό τρένο ΙΙ
Όμως, ο Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης, θεώρησε πως η υπόθεση αυτή μπορεί να ζωντανέψει. Και ξαναπροτείνει και ζητά να λειτουργήσει εκ νέου το τουριστικό τρενάκι.
Συνυπογράφουμε το αίτημα, το υποστηρίζουμε θερμά και θα το στηρίξουμε. Εξάλλου είναι το ελάχιστο που ζητά αυτή η περιοχή, σαν ένα μικρό δείγμα εναλλακτικού τουρισμού.
Βέβαια, δεν θα πρέπει να αγνοηθεί η πανελλήνια διαφήμιση για την ύπαρξη του τουριστικού τρένου που θα διασχίζει την πανέμορφη όντως και μοναδική περιοχή με τους μαιανδρισμούς, το πράσινο, το ποτάμι και τις γαλαρίες.
-Μακάρι να το ξαναδούμε το τρενάκι.
Γ.Δ.


Ποδοσφαιρικό
Απογοήτευσε τους χιλιάδες φίλους του ο Ολυμπιακός στο παιγνίδι με την ομάδα της Κύπρου και την ισοπαλία 1-1.
Δεν είναι η ισοπαλία που έφερε, γιατί στο γήπεδό του στο Γ.Καραϊσκάκης θα προκριθεί. Είναι ότι δεν «παίζει μπάλα», δεν έχει κάποιο σχέδιο στο γήπεδο, ότι δεν μπορούν να εφαρμόσουν κάποιο πλάνο, να δείξουν ότι είναι ομάδα συνόλου με αρχή, μέση, τέλος.
Αποδίδει ένα παιγνίδι ανιαρό που στηρίζεται στις μονάδες κι όχι στο σύνολο.
Και κάτι τελευταίο. Κατά πόσο είναι καλύτεροι οι ξένοι ποδοσφαιριστές, οι ακριβοπληρωμένοι έναντι των Ελλήνων; Και γιατί παραγκωνίζονται οι Έλληνες παίκτες;
Γ.Δ.


Κάνουν διακοπές οι απατεώνες
Κοινή είναι η διαπίστωση πως σταμάτησαν σε μεγάλο ποσοστό οι ηλεκτρονικές απάτες.
Δύο λόγους μπορώ να σκεφτώ. Ή οι απατεώνες πήγαν διακοπές και μάλιστα πολυτελείας ή λιγόστεψαν οι αφελείς θύματά τους.
Δεν σας κρύβω πως πιστεύω περισσότερο το πρώτο, γιατί όπως έλεγε κάποιος γνωστός μου πριν χρόνια, «τους χαζούς με την κόσα να τους κόβεις δε τελειώνουν».
Ούτως εχόντων των πραγμάτων λοιπόν, νέα των απατεώνων αυτών θα έχουμε από Σεπτέμβριο.
Εσείς, ως αναγνώστες αυτής της εφημερίδας είστε ενημερωμένοι και υποψιασμένοι για τα κόλπα των ηλεκτρονικών απατεώνων.
Γ.Δ.


Λευκή νύχτα
Από καρδιάς εύχομαι η νέα προσπάθεια των επαγγελματιών, εμπόρων και λοιπών, να υλοποιήσουν τη Λευκή Νύχτα, να επιτύχει. Να έχει επιτυχία μεγάλη, να συμμετάσχουν όλοι οι επαγγελματίες αλλά και οι Ξανθιώτες. Να κατέβουν στους δρόμους της αγοράς εκείνο το βράδυ, να δουν τα δρώμενα, ν’ ακούσουν μουσική και τραγούδια από τη Νίνα Μαζάνη και τον Αντώνη Μουσαδέ.
Θα υπάρχουν κλόουν, ξυλοπόδαροι για τα παιδιά όπως και άλλες πλούσιες εκδηλώσεις.
Σε όλους που ανέλαβαν την υλοποίηση της Λευκής Νύχτας, Ομποσπονδία, Εμπορικό Σύλλογο, Αντιπεριφέρεια, Δήμο Ξάνθης και όποιον άλλο, συγχαρητήρια και καλή επιτυχία.
-Είμαστε στο πλευρό τους.
Γ.Δ.


Περί Τουρισμού Ι
Επανερχόμαστε στο σημαντικό θέμα του Τουρισμού του νομού και της Θράκης γενικότερα όπως είχαμε υποσχεθεί στο χθεσινό φύλλο.
Έτσι, στην αξιολόγηση των κύριων τουριστικών προϊόντων που υφίστανται ή/ και δύναται να αναπτυχθούν στη Θράκη, η μελέτη διαπιστώνει πως δυνατότητα ανάπτυξης και ανάδειξης σε εδραιωμένο, ιδιαίτερα ανεπτυγμένο προϊόν έχει το Ήλιος και θάλασσα, ο Πολιτιστικός και Θρησκευτικός τουρισμός, αλλά και η ανάπτυξη ως προορισμός City Break.
Όσο για τα συμπληρωματικά τουριστικά προϊόντα, η μελέτη διαπιστώνει πως δυνατότητα ανάπτυξης και ανάδειξης σε εδραιωμένο, ιδιαίτερα αναπτυγμένο προϊόν υπάρχει στον Αγροτουρισμό, τον Οικοτουρισμό, τον Αθλητικό τουρισμό αλλά και τον Γαστρονομικό τουρισμό, ενώ υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης ως υποστηρικτικό-δευτερεύον προϊόν στον Τουρισμό Ευεξίας.
Γ.Δ.


Περί Τουρισμού ΙΙ
Με βάση τη μεθοδολογία της μελέτης, έγινε η Αξιολόγηση της Θράκης ως προορισμού, σύμφωνα με την υφιστάμενη κατάσταση, που δυστυχώς, αλλά όχι απροσδόκητα, είναι ιδιαίτερα χαμηλή, φτάνοντας το 2 με άριστα το 5.
Στην προσβασιμότητα και συνδεσιμότητα, τα πράγματα δεν είναι καλά, μιας και η περιοχή παίρνει κάτω από τη βάση στην Αεροπορική σύνδεση (2/5), την Ακτοπλοϊκή (1/5) και τη Σιδηροδρομική (2/5), με μόνο φωτεινό σημείο την Οδική σύνδεση (4/5), για τους λόγους που είναι ήδη γνωστοί στους περισσότερους.
Ειδικά όμως για τα τουριστικά προϊόντα, διαπιστώνει σημαντικές δυνατότητες σε αυτά που προαναφέρθηκαν, παρόλο που μόνιμη επωδός είναι η αδυναμία αξιοποίησής τους λόγω έλλειψης υποδομών.
Τραγική είναι η αξιολόγηση για τη Διεθνή φήμη και αναγνωρισιμότητα, που είναι πρακτικά ανύπαρκτη, τα σημεία ενδιαφέροντος που είναι πολύ λίγα, και την πλήρη έλλειψη σε μνημεία UNESCO. Εξαιρετικά μικρή όμως είναι η υφιστάμενη ζήτηση, και η υφιστάμενη προσφορά διαμονής, με όλα αυτά να δίνουν ένα πολύ χαμηλό αποτέλεσμα στην περιοχή.
Γ.Δ.


Σωστός προβληματισμός
Επίκαιρο και ουσιαστικό το σχόλιο που ακολουθεί, που έχει άμεση σχέση με τα δύο παραπάνω για τον τουρισμό της Θράκης γενικώς και της Ξάνθης ειδικώς. Λοιπόν, δίπλα μας, στην Κομοτηνή, ο Αντ.Φραντζής, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης, μελετά τη διοργάνωση συνεδρίου για την αναπτυξιακή πορεία της Θράκης.
Ο κ.Φραντζής μελετά την υλοποίηση του συνεδρίου με περιεχόμενο και σκοπό τα ανοιχτά ζητήματα της Θράκης, με επίκεντρο το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής, τη δυνατότητα αλλά και την πορεία υλοποίησης όλων όσων αυτή περιέχει και προτείνει.
Προσωπικά θεωρώ πως σωστά στοχεύει ο κ.Φραντζής. τόσο ως προς την ανάλυση του περιεχομένου του Πορίσματος όσο και την παρακολούθηση της υλοποίησής του.
Θα το παρακολουθήσουμε το θέμα διότι πιστεύω πως δεν θα πρέπει να χαθεί και να μην αξιοποιηθεί το περιεχόμενο του Πορίσματος.
Τη Θράκη αφορά, την ανάπτυξή της, την πρόοδό της.
Γ.Δ.


Οι Έλληνες πιστεύουν στον Θεό και στην εργασία
Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για  την κοσμοθεωρία αλλά και την θρησκευτικότητα των λαών αποκαλύπτει δημοσκόπηση του World Values Survey η οποία ξεκίνησε το 2017 και ολοκληρώθηκε το 2021, και είναι κομμάτι ενός παγκόσμιου πρότζεκτ που υπάρχει από το 1981. Παρότι η Ελλάδα συμμετείχε για πρώτη φορά, αποτέλεσε μία από τις πρώτες χώρες από τις οποίες συλλέχθηκαν δεδομένα και απαντήσεις στις σχεδόν 300 ερωτήσεις της δημοσκόπησης, πολλές εκ των οποίων είχαν να κάνουν με τη θρησκεία. Όσον αφορά το αν πιστεύουν στον Θεό, 91,7% των Ελλήνων απάντησαν θετικά, με το ποσοστό να κυμαίνεται εξίσου ή περισσότερο υψηλά σε χώρες όπως η Αργεντινή (92,4%), η Αρμενία (93,5%), η Τουρκία (94,5%), η Βολιβία (97,4%) και το Μπανγκλαντές (99,8%), μεταξύ πολλών άλλων. Επίσης  το 25,3% των Ελλήνων ερωτηθέντων απάντησε πως η έκτρωση δεν δικαιολογείται ποτέ (σε αντίθεση με 47,6% στην Κύπρο, 54,8% στην Τουρκία, 79,1% στην Ινδονησία, αλλά και 18,7% στη Γερμανία, 11,4% στην Αυστραλία και 8,6% στον Καναδά), με το αντίστοιχο ποσοστό όσον αφορά την ομοφυλοφιλία να είναι στην Ελλάδα 24,5% (68,2% στην Τουρκία, 58,4% στη Ρωσία, 8,6% στην Ιαπωνία).
Το 46,1% των Ελλήνων ερωτηθέντων απάντησαν πως πιστεύουν στον παράδεισο, ποσοστό χαμηλότερο από την πλειονότητα άλλων χωρών, όπως η Αυστραλία (48,4%), το Μεξικό (77,8%) και η Τουρκία (91,2%), ενώ 47,7% δήλωσαν ότι πιστεύουν στη μετά θάνατον ζωή.
Επίσης το 62,6% των Ελλήνων συμμετεχόντων συμφώνησαν πως η δουλειά θα πρέπει να έρχεται πάντα πρώτη, ακόμη κι αν το αποτέλεσμα είναι λιγότερος ελεύθερος χρόνος. Επίσης  το 69,6% θα πολεμούσε για τη χώρα σε περίπτωση πολέμου.
Μ.Ξ.


Ξου Ξου κουνούπια!
Η παιδιάστικη φράση «ξου ξου» έγινε εφαρμογή …απώθησης των κουνουπιών και είναι ελληνική εφεύρεση. Είναι η πρώτη ελληνική δωρεάν εφαρμογή κινητών που απωθεί τα κουνούπια μέσω… του ήχου! Η εφαρμογή την οποία μπορείτε να την βρείτε δωρεάν σε αυτό το link: https://www.christosapostoloudev.eu/ksouksou, είναι εύχρηστη και απλή ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλες τις ηλικίες. Με το πάτημα ενός κουμπιού απλά ενεργοποιείται από το ηχείο σας ένα αρχείο ήχου που δεν μπορεί να το αντιληφθεί το ανθρώπινο αυτί εξαιτίας των ιδιαίτερων συχνοτήτων. Παρόλα αυτά οι συχνότητες του αρχείου που παίζουν είναι ιδιαίτερα εκνευριστικές για το κουνούπι. Οπότε το μόνο που του μένει είναι να το βάλει στα πόδια!
Πάντως η κατάσταση με τα κουνούπια στις παράλιες έχει βελτιωθεί σημαντικά και σ’ αυτό δεν φταίει η εφαρμογή «ξου ξου» αλλά οι αεροψεκασμοί που έκαναν …ξου ξου τα κουνούπια!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Χωρίς κατηγορία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σύγχυση από το νομοσχέδιο «λάστιχο» στην εκτός σχεδίου δόμηση

Νέα δεδομένα από τις αλλεπάλληλες αποφάσεις του ΣτΕ στο νόμο που τέθηκε σε διαβούλευση – Δ…