Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πήρε «φωτιά» η τιμή στα καυσόξυλα

Πήρε «φωτιά» η τιμή στα καυσόξυλα

0

250 – 280 ευρώ ο τόνος– Υπερδιπλάσια τιμή από πέρσι – Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν  τα νοικοκυριά

 

Τριπλάσια η τιμή του πέλετ  – Στα 550 ευρώ ο τόνος – 165.000 ευρώ δόθηκαν φέτος για  υλοτομήσεις στο Δασαρχείο Ξάνθης – Από 3 έως 5 χωρικά οι δικαιούχοι κάτοικοι του δήμου Μύκης

 

 

 

Σε ….ψυχρολουσία υποβάλλονται όσοι χρησιμοποιούν για την θέρμανσή τους ξυλόσομπες ή τζάκια και άρχισαν τις προμήθειες για τα καυσόξυλα ή πέλετ του χειμώνα! Οι τιμές τους είναι υπερδιπλάσιες από πέρσι και για κάποια νοικοκυριά απλησίαστες! Ιδιαίτερα ανήσυχοι και οι έμποροι που είναι αναγκασμένοι να πωλούν σε αυτές τις τιμές με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κύκλος εργασιών τους, χωρίς ωστόσο να έχουν εναλλακτική αφού τα αγοράζουν και οι ίδιοι σε διπλάσιες τιμές από τους υλοτόμους. Σ΄ αυτούς βρίσκεται και η άκρη του νήματος καθώς την ανατίμηση στην ενέργεια που χρησιμοποιούν για την υλοτόμηση χρησιμοποιούν ως αιτία για τον υπερδιπλασιασμό των τιμών που φτάνουν στον καταναλωτή. Παραμένει ζητούμενο όμως αν κοστολογούν σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα ή κατά το δοκούν για να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους. Αν όμως συμβαίνει αυτό είναι αισχροκέρδεια και θα έπρεπε να παρέμβει η πολιτεία. Πρόκειται για  μια πτυχή στην αγορά των καυσόξυλων που  υποπτεύονται και …ψιθυρίζουν οι ξυλέμποροι χωρίς ωστόσο να μπορούν να το αποδείξουν.

250 – 280 ευρώ ο τόνος στα καυσόξυλα – Υπερδιπλάσια από πέρσι

Ειδικότερα για φέτος στην αγορά και την εμπορία του ξύλου έχουν διαμορφωθεί νέα δεδομένα εξαιτίας μιας σειράς συγκυριών που απογείωσαν την τιμή του καυσόξυλου. Όπως αναφέρει στο «Ε» ο κ. Απτουλλάχ Τασήμ, ιδιοκτήτης της εταιρείας πώλησης καυσόξυλων με την επωνυμία «Ξανθιώτικη Φλόγα», φέτος η μέση τιμή στον τόνο ανέρχεται σε 250 – 260 ευρώ ενώ η μέγιστη τιμή που μπορεί να βρει ο πελάτης είναι 280  – 290 ευρώ τον τόνο. Να υπενθυμίσουμε ότι πέρσι η αντίστοιχη μέση τιμή ήταν 120 – 130 ευρώ. Να υπολογίσουμε ότι ένα νοικοκυριό με ένα σπίτι 100 τ.μ. με καλή μόνωση και την ξυλόσομπα σε σωστή θέση ώστε να μπορεί να αποδώσει θέρμανση χρειάζεται τουλάχιστον 6 τόνους ήτοι τουλάχιστον 1.500 ευρώ (με 250 ευρώ τον τόνο) ενώ πέρσι τα μισά.

«Φέτος οι  τιμές είναι διπλάσιες από πέρσι. Ο κόσμος αγοράζει αλλά πιο μικρές ποσότητες. Είναι προβληματισμένοι γιατί έχουν να αντιμετωπίσουν και άλλες αυξήσεις δεν είναι μόνο στα καυσόξυλα. Η αύξηση στα ξύλα είναι γιατί αυξήθηκαν στην πηγή. Δηλαδή αυξήθηκαν οι τιμές στην υλοτόμηση, λόγω της αύξησης των καυσίμων που χρησιμοποιούνται. Αλλά είναι σωστό να κοστολογούν σε διπλάσιες τιμές; Θεωρώ ότι θα έπρεπε να έχει παρέμβει η πολιτεία να βάλει  πλαφόν για να σταματήσουν φαινόμενα αισχροκέρδειας. Ήδη θα έπρεπε να το έχει  κάνει», επισημαίνει ο κ. Τασήμ.

 

Τριπλάσια η τιμή του πέλετ

Αναφορικά με  το πέλετ η τιμή του έχει τριπλασιαστεί καθώς κυμαίνεται από 550 – 650 ευρώ τον τόνο ενώ ο  κ. Τασήμ εκτιμά πως θα υπάρξουν ελλείψεις σε πέλετ. Αντίθετα είπε πως υπάρχει επάρκεια σε καυσόξυλα και πως δεν γίνονται εισαγωγές από την Βουλγαρία γιατί δεν συμφέρει καθόσον η επιβάρυνση από το κόστος μεταφοράς θα εκτοξεύσει σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές.: «Παρότι είμαι ξυλέμπορος εύχομαι ο χειμώνας να’ ναι σαν καλοκαίρι για να αντέξουν τα νοικοκυριά και να έχουμε απόθεμα γιατί μόνο αν έχουμε  απόθεμα θα έχουμε σταθερές τιμές», ήταν η ευχή του κ. Τασήμ.

165.000 ευρώ δόθηκαν φέτος για  υλοτομήσεις στο Δασαρχείο Ξάνθης – Από 3 – 5 χωρικά οι δικαιούχοι κάτοικοι του δήμου Μύκης

Σ’ ότι αφορά το πρόγραμμα  διάθεσης ξύλων σε κατοίκους των ορεινών χωριών (άρθρο 138 Ν.Δ. 86/1989 – Δασικός Κώδικας) που υλοποιούν το Δασαρχείο Ξάνθης για τον δήμο Μύκης και το Δασαρχείο Σταυρούπολης για την Δημοτική κοινότητα Σταυρούπολης, όπως μας ενημέρωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης, αρμόδιος για το πρόγραμμα ο κ. Τσάκαλος, χθες Τρίτη έλαβαν τα 165.000 ευρώ για τις υλοτομήσεις που έχουν αναθέσει από την Άνοιξη! Ένα ποσό που κάθε χρόνο μειώνεται και αποδίδεται  με καθυστέρηση κι αυτό έχει  σαν αποτέλεσμα να μειώνονται και οι υλοτομήσεις και ως εκ τούτου και τα διαθέσιμα ξύλα στους 2.000 δικαιούχους. Όπως ανέφερε ο κ. Τσάκαλος και φέτος θα διατεθούν  από 3  χωρικά και από 5 χωρικά σε κατοίκους των χωριών με υψόμετρο άνω των 700 μέτρων.

«Οι υλοτομήσεις που κάνουμε είναι συνάρτηση των χρημάτων που μας χορηγούνται. Συνήθως συγκεντρώνουμε 7.000 – 8.000 χωρικά. Τα κατανέμουμε ανάλογα με τον αριθμό των αιτήσεων που έχουμε», εξηγεί ο κ. Τσάκαλος.

Να διευκρινίσουμε ότι ένα χωρικό είναι περίπου 550 κιλά δηλαδή περίπου 1, και 2, 5 τόνοι αντίστοιχα που βεβαίως για τα ορεινά χωριά επαρκούν μόνο για …προσάναμμα!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνάντηση της Ένωσης Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. Α.Μ.Θ. με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη

Αναφορά σε θεσμικά και αστυνομικά ζητήματα της περιοχής, με έμφαση στην αντιμετώπιση της δ…