Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Οι «Έντιμοι Απατεώνες» γιορτάζουν τα 10α γενέθλιά τους με τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη

Οι «Έντιμοι Απατεώνες» γιορτάζουν τα 10α γενέθλιά τους με τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη

0

Η ομάδα των 65 ατόμων με κέφι και μόνο θετική διάθεση ανυπομονεί για την παράσταση της 25ης Αυγούστου στο Θερινό Αμφιθέατρο της πόλης

Η Μ. Παπαδοπούλου και η Ελ. Πάγγου μιλούν στο «Ε» για τη σύνθεση της ομάδας, για τον εθελοντικό της χαρακτήρα ,αλλά και για τα μηνύματα που επιδιώκει να «περάσει» μέσα από αστείρευτο γέλιο με την επετειακή παράσταση

Τα 10α  επετειακά τους γενέθλια γιορτάζουν φέτος οι «Έντιμοι Απατεώνες» με τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη. Μετά από δύο δύσκολα χρόνια λόγω του κορωνοϊού κάνουν δυναμικό ‘’come back’’ στο θεατρικό σανίδι για να επικοινωνήσουν με το αγαπημένο τους κοινό στο Θερινό Αμφιθέατρο το βράδυ της 25ης Αυγούστου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του «Ε» σε μία από τις τελικές πρόβες φάνηκε ευθύς αμέσως πως όντως πρόκειται για μία ομάδα-«οικογένεια» που εργάζεται με μεράκι, στόχους και δημιουργικότητα αποβλέποντας στο να «κερδίσει» το κοινό. Ποιος θα το περίμενε πως μία ομάδα 10 ατόμων από τα λύκεια της πόλης θα γινόταν τελικά μία «οικογένεια»! Όπως λένε και οι συμμετέχοντες, Αύγουστος σημαίνει «Έντιμοι», είναι αφιερωμένος σε αυτούς, αφού μέσα σε μόνο ένα μήνα εργάζονται πυρετωδώς, με πολύωρες πρόβες, αλλά χωρίς να χάσουν ούτε στιγμή την «τέχνη» της μεταξύ τους αλληλεπίδρασης, κάτι φυσικά που τους δικαιώνει στην σκηνή!

Δύο από τα μέλη της ομάδας, η Μαρία Παπαδοπούλου και η Ελένη Πάγγου μιλούν στο «Ε» για την απαρχή της ομάδας, τη «θερμή» αποδοχή της από το ξανθιώτικο κοινό κι έπειτα για την φετινή παράσταση, εξηγούν τι σημαίνουν για εκείνους οι «Εκκλησιάζουσες» και τα μηνύματα του έργου.Τέλος, δεν παραλείπουν να τονίσουν τον βαρυσήμαντο ρόλο των χορηγών και την στήριξη που λαμβάνουν εδώ και δέκα χρόνια από την τοπική κοινωνία. Τα σχέδια για το μέλλον προχωρούν δυναμικά όσο υπάρχει αστείρευτο μεράκι!

Φώτο αρχείου του 2018 με τους πρωτεργάτες της ομάδας

Η ταυτότητα της ομάδας-Τα πρώτα της «βήματα» στο σανίδι…

Αρχικά, αναφορικά με τα πρώτα βήματα της ομάδας δήλωσαν: «Η ομάδα ξεκίνησε το 2013 από μία παρέα δέκα ατόμων με τον Μιχάλη Σαμαρά. Στη συνέχεια, μαζί με τον Σταύρο Μπακόλα άρχισαν να ‘’χτίζουν’’ μία ομάδα. Φέτος κλείνουμε τα δέκα χρόνια! Κάθε χρόνο βάζουμε καινούργια μέλη στην ομάδα. Φέτος με χαρά έχουμε φτάσει 65 άτομα μαζί και με τους μουσικούς μας. Θέλουμε η ομάδα να ανανεώνεται συνεχώς, να υπάρχει συνέχεια! Δέκα χρόνια τώρα η Ξάνθη μας έχει αγαπήσει! Ο Αύγουστος είναι ‘’Έντιμοι’’. Το κάνουμε εθελοντικά. Βοηθάμε τους συμπολίτες μας που μας χρειάζονται με είσοδο ελεύθερη. Όλα τα παιδιά είναι εδώ εθελοντικά. Ξεκίνησε μία παρέα ατόμων και καταλήξαμε μία ‘’οικογένεια’’!»

«Εκκλησιάζουσες»:Ένα έργο «πλούσιο» σε μηνύματα σε μία ταραχώδη εποχή

Έπειτα, επιχειρώντας να διασαφηνίσουν την ταυτότητα του έργου του Αριστοφανή και τα μηνύματα που θέλουν να στείλουν μέσω αυτού ,υπογράμμισαν: «Θεωρήσαμε πως πρόκειται για ένα έργο που έχει να μας προσφέρει ποικίλα μηνύματα, διότι ουσιαστικά πραγματεύεται μία εποχή που ήταν το απόλυτο χάος και πολιτικά και πολιτισμικά σε μία Αθήνα του ‘’τότε’’ με τους άντρες να κυβερνούν. Η Πραξαγόρα αποφασίζει να μαζέψει τις γυναίκες από όλα τα μήκη και πλάτη του τότε γνωστού κόσμου, να μεταμφιεστούν σε άντρες και να πάρουν την εξουσία από τα αρσενικά πάνω σε ένα δικό της σχέδιο–πλάνο κοινοκτημοσύνης. Όλα φαντάζαν ουτοπικά και φοβερά, ιδανικά, αλλά τελικά ήταν λόγια μονάχα που δεν κατάφεραν να γίνουν πράξεις, στις οποίες φάνηκε πως δεν υπήρχε αποτέλεσμα. Τελικά ο λαός λέει πως θέλει όλα αυτά που ζήτησε και που του υποσχέθηκαν. Έπειτα, περιπλέκονται τα πράγματα… Από τότε μέχρι και σήμερα τα πράγματα στην πολιτική είναι περίπλοκα. Υπάρχουν δημοκρατία, ισότητα ;Θα μπορέσει ποτέ αυτός που έχει την εξουσία να συνεχίσει χωρίς να φθαρούν τα «πιστεύω» κι ο χαρακτήρας του; Αυτά τα ερωτήματα επιθυμούμε να θέσουμε στο κοινό και να το βάλουμε να σκεφτεί καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης, μιας και θέλουμε να κάνουμε ένα διάλογο. Γενικά επιλέγουμε παραστάσεις που προσφέρουν γέλιο ,αλλά και σπέρνουν συνάμα τον προβληματισμό. Άλλωστε, δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το να προβληματιστεί το κοινό μέσα από το γέλιο!»

Οι δουλειές του «χθες», οι σκέψεις του «σήμερα» και τα σχέδια του «αύριο»

Ακόμη, συνέχισαν, λέγοντας: «Το 2019 παρευρεθήκαμε με μεγάλη χαρά στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής και τέλος Σεπτεμβρίου παίξαμε στη Θεσσαλονίκη. Αν όλα πάνε καλά θα θέλαμε και φέτος να πάμε και σε άλλες πόλεις. Γενικά δουλεύουμε το έργο τον Αύγουστο. Στην ουσία το αποτέλεσμα που βλέπει ο κόσμος είναι 25 ημερών με όλα μαζί: σενάριο, σκηνικά, χορευτικά, κοστούμια! Όλα τα κάνουμε μόνοι μας με τη βοήθεια των χορηγών φυσικά. Σημαντική στήριξη λαμβάνουμε κι από την τοπική αγορά, η οποία κάθε χρόνο είναι δίπλα μας».

Καταληκτικά, ο λόγος δόθηκε στα νέα μέλη ηθοποιών και μουσικών, οι οποίοι αποτύπωσαν σε αδρές γραμμές την επιθυμία τους να γίνουν μέλη της ομάδας κάνοντας λόγο για μία θεατρική ομάδα που τους «κατέκτησε» κιόλας από προηγούμενες παραστάσεις.

Οι νέοι εθελοντές της ομάδας επεσήμαναν: «Το είχαμε στο νου μας από την προηγούμενη δουλειά των παιδιών. Είδαμε πως εκτός από μία θεατρική ομάδα είναι επίσης και μία ‘’οικογένεια’’. Το νιώσαμε κατευθείαν από τις πρόβες είτε τους ξέραμε, είτε όχι. Μας βάλανε στο κλίμα. Νιώσαμε πως όλοι έχουμε το μεράκι και θέληση για να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, μία θεατρική παράσταση, ένα event στην πόλη !»

Μουσικοί που υπόσχονται διάδραση με το κοινό

Μουσική ως μέσο διάδρασης με το κοινό

«Έχουν αλλάξει τα λόγια των κομματιών,τα οποία είναι υπαρκτά και προσαρμόστηκαν όλα πάνω στο θεατρικό. Είναι  έργο‘’πλούσιο’’ σε διάδραση κάτι που θα ‘’δικαιώσει’’ το κοινό!», σημείωσαν από την πλευρά τους τα μέλη που ανέλαβαν το μουσικό κομμάτι της παράστασης.


Πληροφορίες για την παράσταση

Τόπος :Θερινό Αμφιθέατρο Ξάνθης

Χρόνος: 25 Αυγούστου

Ώρα:9 το βράδυ

Ηθοποιοί:Μαρία Παπαδοπούλου, Ελένη Πάγγου, Βλασία Τσάκου, Βασίλης Τσάγγαλος, Κωστής Σωτηριανός, Έφη Χατζοπούλου, Χριστίνα Μαλικιώση, Βασιλεία Πάγγου, Ευριδίκη Γιαννοπούλου, Βάσω Παπαδοπούλου, Έφη Αυγέρου, Μαριλία Μπουναρτζή, Σοφία Κοζλεκίδου, Αντώνης Μαγριώτης, Κυριάκος Ιωαννίδης, Γιώργος Ασημίδης

Μουσικοί:Μάριος Κουτσουρίδης, Βασίλης Σκαρλάτος, Ιωάννα Χατζηιωαννίδου, Ελπίδα Τσαπατώλη

Συνδιοργανωτής :Πολιτιστικός Σύλλογος Βάτραχοι με την υποστήριξη του Κέντρου Πολιτισμού

Μεγάλοι Χορηγοί: Τελεία και Παύλα, Ξυλεία Πανταζίδη, Λαχαναγορά Ξάνθης,Φροντιστήριο ΜΕ Ηρακλής Ζωγράφος,Robospecialists

Ευγενικοί Χορηγοί:Οικόσημο,Βιβλιοπωλείο Πυργελή,Ανελκυστήρες Άνοδος,Σωματείο Εργαζομένων Ομίλου Πλαστικών Θράκης,Κουρείον,Φροντιστήριο ΜΕ Πορεία,Φροντιστήριο ΜΕ Προοπτική,Φουντούκης,Pet Shop ΒΙΟΤΟΠΟΣ,Φροντιστήριο ΜΕ Εξάντας,Coffit,Caffeine

Χρύσα Κιατίπη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Από ‘δώ ως το φεγγάρι»: Ένα εργαστήριο για παιδιά από το Residui Teatro της Ισπανίας

Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 και ώρες 11:00-13:30  στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ Η Φιλοπρόο…