Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Νέο project της ΔΕΥΑΞ: Από τις λάσπες… βιομεθάνιο!

Νέο project της ΔΕΥΑΞ: Από τις λάσπες… βιομεθάνιο!

0

Στα «σκαριά» συνεργασία με την ΔΕΣΦΑ Α.Ε. Σε λειτουργία το πιλοτικό πρόγραμμα των 100 έξυπνων υδρομέτρων– Αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης για άλλα 15.000

 

ΔΕΥΑΞ, Δήμος Μύκης και Δήμος Παρανεστίου μαζί σε επένδυση με ΑΠΕ –  Ετοιμάζεται η μελέτη

 

Υπάρχει «χρυσάφι» στις λάσπες;

-Ναι απαντά η ΔΕΥΑΞ και βάζει μπρος τη συμφωνία με την Διαχειριστική Εταιρεία Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ Α.Ε) για παραγωγή βιομεθανίου από την λυματολάσπη του βιολογικού! Πρόκειται για ένα νέο φιλόδοξο project που αποφασίστηκε πρόσφατα που θα αποφέρει πόρους στην ΔΕΥΑΞ από την πώληση της λυματολάσπης, υπόλειμμα το οποίο ούτως ή άλλως της ήταν βάρος.

Νέο project της ΔΕΥΑΞ-  Συμφωνία με ΔΕΣΦΑ για πώληση λυματολάσπης και παραγωγή βιομεθανίου 

Όπως ανέφερε στο «Ε» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ κ. Ιπποκράτης Καμαρίδης πρόκειται για μια  νέα ιδέα που φιλοδοξεί να αποφέρει  έσοδα στην ΔΕΥΑΞ: «Η λυματολάσπη του βιολογικού μετά από κατάλληλη  επεξεργασία μπορεί να παραγάγει βιομεθάνιο. Γι αυτό ξεκινάμε το project αυτό σε συνεργασία με την ΔΕΣΦΑ».

Να σημειώσουμε ότι το βιομεθάνιο είναι μια ανανεώσιμη εναλλακτική λύση έναντι των ορυκτών καυσίμων. Η σύνθεση και η ενεργειακή του ισχύς μοιάζουν πολύ με το φυσικό αέριο. Επομένως, χρησιμοποιείται για τους ίδιους σκοπούς. Το βιομεθάνιο μπορεί να εγχυθεί σε δίκτυα αερίου και να χρησιμοποιηθεί ως φυσικό αέριο σε διαφορετικές αναλογίες ή να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο στα οχήματα.

 

 

Σε λειτουργία το πιλοτικό πρόγραμμα των 100 έξυπνων υδρομέτρων– Αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης για άλλα 15.000

100 έξυπνα υδρόμετρα έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή των παλιών Εργατικών κατοικιών (κοντά στον Πετεινό) και  ήδη έχουν δώσει τα πρώτα αποτελέσματα στην ΔΕΥΑΞ. Να σημειώσουμε ότι τα έξυπνα υδρόμετρα που προσομοιάζουν με τα κοινά ρολόγια και παρέχουν πληροφορίες με ψηφιακό τρόπο για την κατανάλωση, τις διαρροές αλλά κάνουν και αυτόματο ποιοτικό έλεγχο. Το πρόγραμμα αυτό εντάχθηκε το 2015 και χρηματοδοτήθηκε από το interreg  στο οποίο  συμμετείχε ως εταίρος ο δήμος Ξάνθης. Τέθηκε όμως σε πιλοτική λειτουργία μόλις πριν 7 μήνες. Στο μεταξύ όπως ανέφερε ο κ. Καμαρίδης έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» και αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης για το νέο μεγάλο πρόγραμμα εγκατάστασης 15.000 έξυπνων υδρομέτρων που θα «καταλάβουν» ένα μεγάλο μέρος του δήμου Ξάνθης.

ΔΕΥΑΞ, Δήμος Μύκης και Δήμος Παρανεστίου μαζί σε επένδυση με ΑΠΕ –  Ετοιμάζεται η μελέτη

Παράλληλα προχωρά η επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της ΔΕΥΑΞ που είχαμε αναφέρει σε ρεπορτάζ στο φύλλο της 28ης Απριλίου 2022.  Όπως μας αναφέρει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ κ. Ιπποκράτης Καμαρίδης έχει γίνει η σύσταση της Διαχειριστικής Αρχής, έχει γίνει και το καταστατικό και το εγχείρημα βρίσκεται στην φάση της μελέτης. Να υπενθυμίσουμε ότι  στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν οι δήμοι Μύκης, Παρανεστίου και ΔΕΥΑΞ και πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ ή το υπουργείο Ενέργειας. Η επένδυση αφορά Ανεμογεννήτριες που πρόκειται να αναπτυχθούν σε χαρακτηρισμένες άγονες περιοχές και όχι κοντά σε οικισμούς, καλλιεργήσιμη γη και περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή. Αναφερόμενος στη σημασία αλλά και τον σκοπό του εγχειρήματος ο κ. Καμαρίδης τόνισε: «Το κίνητρο είναι καθαρά ανταποδοτικό. Να μην επιβαρύνουμε τους συμπολίτες μας με αυξήσεις στο τιμολόγιο του νερού που μας επιβάλουν οι ανατιμήσεις που έχουν δημιουργήσει 2 εκ. ευρώ επιπλέον άνοιγμα στην ΔΕΗ. Έτσι το ρεύμα που θα παράγουμε θα συμψηφίζεται μ’ αυτό που καταναλώνουμε και δεν θα χρειαστεί να μετακυλιστεί στους συμπολίτες μας. Εμείς στην ΔΕΥΑΞ έχουμε την εμπειρία από το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο που έχουμε στον Ξεριά. Το ίδιο επιζητούν και οι δήμοι Μύκης και Παρανεστίου που συμμετέχουν στο σχήμα. Προχωράμε καλά και σύντομα θα έχουμε νεότερα».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η σημασία των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου

Λευτέρης Μ. Καρχιμάκης, Υπ. Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Στην πορεία προς τι…