Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Επιβεβαίωση από Μηταράκη ότι το 5χρονο προσφυγάκι έχασε τη ζωή του στη νησίδα του Έβρου

Επιβεβαίωση από Μηταράκη ότι το 5χρονο προσφυγάκι έχασε τη ζωή του στη νησίδα του Έβρου

0

Το ΚΥΤ Φυλακίου επισκέφθηκε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου μετά την περισυλλογή των 38 προσφύγων από σημείο σε ελληνικό έδαφος

Στο ΚΥΤ Φυλακίου μεταφέρθηκαν την Τρίτη οι 38 πρόσφυγες που εντοπίστηκαν στην ελληνική επικράτεια, τέσσερα χιλιόμετρα νότια της νησίδας του Έβρου όπου είχαν εγκλωβιστεί για αρκετές μέρες, προκειμένου να ακολουθηθούν οι διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης τους.

Πρόκειται για 22 άνδρες, 9 γυναίκες και 7 παιδιά, μεταξύ των οποίων μία γυναίκα εγκυμονούσα που μεταφέρθηκε προληπτικά στο Νοσοκομείο.

Στον Έβρο βρέθηκε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, ο οποίος μετά το πέρας της επίσκεψής του σημείωσε πως πρόκειται για μία ομάδα 38 μεταναστών, 35 Σύριοι και 3 Παλαιστίνιοι, πως είναι όλοι πολύ καλά στην υγεία τους.

Στην συνέχεια ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε: “κατά δήλωσή τους για πρώτη φορά εισήλθαν στο ελληνικό έδαφος στις 14/8, κρύφτηκαν για μία ημέρα, μετά έστειλαν το στίγμα τους. Όταν το στίγμα τους βρέθηκε από τις ελληνικές αρχές, αμέσως κινητοποιήθηκαν, βρέθηκε το γκρουπ, μεταφέρθηκε εδώ στο φυλάκιο, παρείχαμε ιατρική περίθαλψη, είναι όλοι πολύ καλά στην υγεία τους” και συμπλήρωσε “’ήρθαν από την τουρκική όχθη του ποταμού και σπρώχτηκαν προς τη νησίδα, από τις τουρκικές αρχές. Επισήμως οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν αυτούς τους μετανάστες εντός Τουρκίας, δεν τους έδωσαν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση διεθνούς προστασίας, όπως δεσμεύεται η Τουρκία να κάνει από το Διεθνές Δίκαιο”.

Τέλος ο κ. Μηταράκης επεσήμανε πως ένα 5χρονο παιδί έχασε τη ζωή του σε τουρκικό έδαφος και πρόσθεσε: “θα κινηθούμε μέσω του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθρού Ημισελήνου, ώστε να μπορέσει να βρεθεί το σώμα του παιδιού στην τουρκική νησίδα και να έρθει να ταφεί με αξιοπρέπεια από την οικογένειά του”.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. της 15ης Αυγούστου αναφέρει: «Μετά από νεότερες πληροφορίες και εκτεταμένες έρευνες εντοπίστηκε στην παρέβρια περιοχή των Λαβάρων ομάδα παράτυπων μεταναστών, κατά δήλωσή τους από τη Συρία, αποτελούμενη από 22 άνδρες, 9 γυναίκες και 7 παιδιά, ενώ μία από τις γυναίκες είναι εγκυμονούσα. Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο σημείο είναι περίπου 4 χιλιόμετρα νοτίως, από τις συντεταγμένες εκτός της ελληνικής επικράτειας, που είχαν δηλωθεί ως αρχική θέση προ ημερών.

Από τη στιγμή του εντοπισμού τους έχουν σπεύσει προς αρωγή τους οι απαραίτητες δυνάμεις της ΕΛΑΣ και όλων των υπόλοιπων κρατικών υπηρεσιών, για την περίθαλψη των μεταναστών, την παροχή τροφής και νερού και τη μεταφορά τους σε  χώρο προσωρινής φιλοξενίας».

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την Πέμπτη θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ξάνθης

Αναλυτικά τα θέματα που θα συζητηθούν Την Πέμπτη 25 Απριλίου θα διεξαχθούν οι συνεδριάσεις…