Πότε θα ξεκινήσει η εκμετάλλευσή του
Ακτίδα αισιοδοξίας αποτελεί η επίσημη ανακοίνωση της κοινοπραξίας Total – ENI για την ύπαρξη σημαντικού κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Κύπρο, την ώρα που η Ευρώπη βρίσκεται στη δίνη της χειρότερης ενεργειακής κρίσης στην ιστορία της.
Ο ταμιευτήρας βρίσκεται στο τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ και σύμφωνα με πληροφορίες έχει περιεκτικότητα άνω των 70 δισ. κυβικών μέτρων, ποσότητα που αν επιβεβαιωθεί θα το κατατάσσει σε ένα από τα σημαντικότερα παγκοσμίως.
Εκτιμάται ότι διαθέτει 2,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα 3 κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί στην μεγαλόνησο ανεβάζει τη συνολική δυναμικότητα στα 17 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.
Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου:
-ΚΡΟΝΟΣ 2,5 τρισ. κ.π
-ΑΦΡΟΔΙΤΗ 4,5 τρισ. κ.π
-ΚΑΛΥΨΩ 3,5 τρισ. κ.π
-ΓΛΑΥΚΟΣ 6,5 τρισ. κ.π
Η ανακοίνωση για τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο κοίτασμα Κρόνος της Κύπρου συνέπεσε με νέο ιστορικό ρεκόρ στην ευρωπαϊκή τιμή του φυσικού αερίου που ξεπέρασε τα 280 ευρώ. Το αν το κοίτασμα είναι αξιοποιήσιμο θα εξαρτηθεί από τη δεύτερη διερευνητική γεώτρηση που σύμφωνα με το κυπριακό υπουργείο ενέργειας θα γίνει άμεσα.
Στην ανακοίνωση του πάντως το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου επισημαίνει πως οι πρώτες αναλύσεις δείχνουν χαρακτηριστικά καλής, έως και εξαιρετικής ποιότητας.
Θα ακολουθήσει νέα γεώτρηση πολύ κοντά στο σημείο που ανακοινώθηκε, εντός μιας περιοχής στην οποία δραστηριοποιούνται 3 κοινοπραξίες.
Η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδου σημειώνει ότι δεδομένων της κατάστασης που επικρατεί και των αναγκών της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, πλέον ανοίγεται η προοπτική για να ενταχθεί η Κύπρος πολύ πιο γρήγορα και με χρονοδιαγράμματα στον προγραμματισμό της ΕΕ.
Ανέφερε δε ότι στην παρούσα φάση επεξεργάζονται τέσσερα σενάρια μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο. «Η πιο ρεαλιστική χρονική περίοδος για εξαγωγή φυσικού αερίου είναι το 2026 – 2027. Από εκεί και πέρα αν ευθυγραμμιστούν διάφορες κοινοπραξίες και αν βρεθούν οι κατάλληλες συνέργειες μπορεί να ακολουθήσει και πιο σύντομα η αξοποίηση επιπρόσθετων κοιτασμάτων» τόνισε η κ. Πηλείδου.