Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αύξηση 20 ευρώ τον μήνα στα voucher για τους παιδικούς σταθμούς

Αύξηση 20 ευρώ τον μήνα στα voucher για τους παιδικούς σταθμούς

0

2.500 αιτήσεις με πλήρη φάκελο και 339 με ελλιπή στοιχεία υποβλήθηκαν από  την Ξάνθη

 

Ξεκίνησαν οι ενστάσεις μετά την ανάρτηση των προσωρινών αποτελεσμάτων. Στις  30/8 τα οριστικά αποτελέσματα.  Από 1/9 οι συμβάσεις με τα voucher  

 

 

Αναρτήθηκαν την Τετάρτη 24 Αυγούστου τα προσωρινά αποτελέσματα για τα voucher των Παιδικών Σταθμών ΕΣΠΑ της ΕΕΤΤΑ, με βάση το πρόγραμμα ΕΣΠΑ: «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση, καθώς και για τη πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων µε αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης», περιόδου 2022–2023».

Ξεκίνησαν οι ενστάσεις – 30/8 τα οριστικά αποτελέσματα – Από 1/9 οι συμβάσεις με τα voucher

Μετά την ανακοίνωση των Προσωρινών Αποτελεσμάτων άρχισε ήδη η υποβολή των ενστάσεων, η οποία θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 26 Αυγούστου. Οι ενστάσεις μπορούν να υποβληθούν μόνο ηλεκτρονικά στην εφαρμογή της ΕΕΤΑΑ («Ηλεκτρονική υποβολή ενστάσεων»), με την επισύναψη όλων των συμπληρωματικών δικαιολογητικών σε αρχείο pdf. Τέλος στις 30 Αυγούστου θα ανακοινωθούν τα οριστικά αποτελέσματα. και οι δικαιούχοι θα μπορούν να μπαίνουν στην πλατφόρμα με τους κωδικούς taxisnet και να εκτυπώνουν το voucher το οποίο και θα προσκομίζουν στον παιδικό βρεφικό σταθμό ή ΚΔΑΠ δημοτικό ή ιδιωτικό της αρέσκειας τους και να υπογράφουν  την σύμβαση.

2.500 αιτήσεις με πλήρη φάκελο και 339 με ελλιπή στοιχεία υποβλήθηκαν από  την Ξάνθη

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το «Ε» από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης από την Ξάνθη υποβλήθηκαν 2.500 αιτήσεις που έχουν  πλήρη φάκελο και 339 με ελλιπή στοιχεία. Μετά το πέρας των ενστάσεων οι δικαιούχοι θα μπορούν να μπαίνουν στην πλατφόρμα με τους κωδικούς taxisnet και να εκτυπώνουν το voucher το οποίο και θα προσκομίζουν στον παιδικό βρεφικό σταθμό ή ΚΔΑΠ δημοτικό ή ιδιωτικό της αρέσκειας τους και να υπογράφουν  την σύμβαση.

Τα voucher: 2.239 ευρώ για τα βρέφη – 2.612 ευρώ για τα νήπια – Αύξηση 20 ευρώ τον μήνα

Τα voucher φέτος είναι αυξημένα κατά 20 ευρώ μηνιαίως. Ειδικότερα για  τα βρέφη είναι 3.239 για 11 μήνες, ήτοι 294 ευρώ τον μήνα και για τα νήπια 2.612 για 11 μήνες ήτοι 237 τον μήνα. Πέρσι σε μηνιαία βάση ήταν 215 και 267 αντίστοιχα.

Πρόβλημα με την αύξηση στα βρέφη – Εκτός έμειναν πέρσι 15 νήπια από τους βρεφονηπιακούς του δήμου Ξάνθης

Ζητούμενο παραμένει αν με τα voucher κάθε νήπιο και βρέφος θα έχει μια θέση σ’ ένα παιδικό της Ξάνθης είτε δημόσιο είτε ιδιωτικό. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα για τα βρέφη δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και αυτό θεωρείται  βέβαιο αλλά για τα βρέφη είναι αμφίβολο ιδιαίτερα για  τους παιδικούς  του δήμου Ξάνθης. Κι αυτό εξάγεται από  το γεγονός ότι πέρσι έμειναν εκτός παιδικός 15 βρέφη ενώ φέτος παρουσιάζουν αύξηση και ως εκ τούτου εκτιμάται ότι θα είναι πιο πολλά αυτά που θα μείνουν εκτός. Εκτός απ’ αυτό το σημαντικό θέμα δημιουργούνται  αρκετά προβλήματα και  στην κατανομή εξαιτίας της επιμονής κάποιων γονέων να προτιμούν συγκεκριμένους παιδικούς σταθμούς και  να απορρίπτουν  άλλους στους οποίους είναι πιο κοντά η κατοικία τους. Είναι κοινωνικά θέματα που καλούνται να χειριστούν κάθε χρόνο οι υπάλληλοι στους παιδικούς του δήμου Ξάνθης.

Να σημειώσουμε ότι 1/ 9 ξεκινούν οι παιδικοί του δήμου Ξάνθης με τα 30 παιδιά χωρίς ΕΣΠΑ που φοιτούσαν πέρσι.

Ποια είναι τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια

Υπενθυμίζουμε ότι τα κριτήρια επιλογής είναι οικονομικά και κοινωνικά και έχουν ως εξής:

Οικονομικά κριτήρια

Α. Δικαίωμα συμμετοχής στο σύνολο των δομών με πλήρη αξία voucher έχουν τα παιδιά οικογενειών με ετήσιο εισόδημα του 2021:

έως 27.000€ έως δύο παιδιά

έως 30.000€ για τρία παιδιά

έως 33.000€ για τέσσερα παιδιά

έως 36.000€ από πέντε παιδιά και άνω

Β. Για τις κατηγορίες δομών Α1, Α2, Β1 και Β2 προβλέπεται voucher εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του 2021 είναι:

έως 33.000€ έως δύο παιδιά.

έως 36.000€ για τρία παιδιά.

έως 39.000€ για τέσσερα παιδιά, και τις

έως 42.000€ από πέντε παιδιά και άνω.

Επισημαίνεται ότι δεν ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια για παιδιά με σωματικές, πνευματικές, ψυχικές παθήσεις ή αναπηρίες ή άτομα με αναπηρία, που υποβάλουν αιτήσεις για Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας. Ομοίως δεν ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια για γονείς- νόμιμους εκπροσώπους που ανήκουν στην κατηγορία ΑμεΑ (με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%), που αιτούνται για βρεφικούς, βρεφονηπιακούς ή και παιδικούς σταθμούς (Κατηγορία θέσης Α1, Α2, Β1, Β2).

Κοινωνικά κριτήρια

Πρόσθετη μοριοδότηση προβλέπεται για παιδιά σε μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνους, γονείς ή / και αδέλφια με αναπηρία.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

309 νέα βιβλία αποκτά η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ξάνθης

Αποτελεί το λογικό απότοκο της δράσης «Ανάπτυξης Συλλογών» σε συνεργασία με το Future Libr…