Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Συνεχίζεται η μάχη κατάσβεσης της φωτιάς στη Δαδιά

Συνεχίζεται η μάχη κατάσβεσης της φωτιάς στη Δαδιά

0

Επιχειρούν 320 πυροσβέστες, 10 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα μαζί με δυνάμεις του στρατού, των ΟΤΑ και εθελοντές

 

Απογειώθηκαν με το πρώτο φως της ημέρας τα εναέρια μέσα τα οποία συνεχίζουν τις επιχειρήσεις κατάσβεσης μαζί με τις επίγειες δυνάμεις στο δάσος ης Δαδιάς.

Τη νύχτα δόθηκε νέα εντολή εκκένωσης του οικισμού της Δαδιάς, ωστόσο πλέον το χωριό είναι εκτός κινδύνου.

Κλειστή είναι σε ορισμένα σημεία η εθνική οδός Αλεξανδρούπολης-Σουφλίου.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη θα παραμείνει και σήμερα στην περιοχή.

Στη Δαδιά θα μεταβεί σήμερα και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Την Κυριακή το βράδυ σε έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές που πραγματοποίησε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Επιπυραγός Ιωάννης Αρτοποιός από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων ανέφερε: «στην πολύ δύσκολη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Σουφλί Έβρου, η κύρια προσπάθεια των επιχειρήσεων αυτή την ώρα επικεντρώνεται στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, ένα πολύτιμο και μοναδικής οικολογικής σημασίας δασικό οικοσύστημα.

Από την πρώτη στιγμή γνωρίζαμε τις μεγάλες δυσχέρειες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε και που έχουν να κάνουν με την πολύ πυκνή βλάστηση, την γεωμορφολογία του εδάφους, τις απότομες κλίσεις και το πιο σημαντικό, τις συνεχείς εναλλαγές κατεύθυνσης και έντασης του ανέμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού που αναφέρουμε είναι ότι ενώ επιχειρούσαμε στο νοτιοδυτικό κομμάτι του ενεργού μετώπου, όπου είναι ο πυρήνας του Δάσους, μια απότομη αλλαγή φοράς του ανέμου πυροδότησε νέο μέτωπο στο  βόρειο τμήμα, πλησίον του χωριού Δαδιά. Αυτός είναι και ο λόγος που χθες βράδυ στις 23:50 ενεργοποιήθηκε το 112 για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων προς Γιαννούλη-Σουφλί.

Επιχειρούν αδιάκοπα 320 Πυροσβέστες  με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας 10 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου οι οποίες κατευθύνουν τους υλοτόμους των δασικών συνεταιρισμών της περιοχής και των όμορων δασαρχείων Διδυμότειχου και Αλεξανδρούπολης οι οποίοι δημιουργούν επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες και διαπλατύνουν υφιστάμενες.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει διαθέσει, 8 μηχανήματα έργου και 1 ομάδα «Δευκαλίωνα» αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα. Επίσης συνδράμει  η τοπική αυτοδιοίκηση που έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων και μηχανημάτων.

Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχουν τεθεί  σε γενική επιφυλακή. Ταυτόχρονα οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, παρέχουν κάθε συνδρομή, ενώ συνδράμουν πολλοί εθελοντές πυροσβέστες με  υδροφόρα οχήματα».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εξαφανίστηκε 34χρονος στην Καβάλα

Καβάλα: Άφησε τα δίδυμα κοριτσάκια του στο σχολείο και έφυγε- Κτηνοτρόφος είπε ότι είδε το…