Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σε εγρήγορση για τα χειρότερα η Ευρώπη μετά το κλείσιμο του Nord Stream 1

Σε εγρήγορση για τα χειρότερα η Ευρώπη μετά το κλείσιμο του Nord Stream 1

0

Θωρακισμένη η Ελλάδα σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα

Με τον Nord Stream 1 να κλείνει έως τις 21 Ιουλίου, για εργασίες συντήρησης, η Ευρώπη βρίσκεται σε εγρήγορση για το χειρότερο σενάριο, δηλαδή να διακοπεί πλήρως η ροή φυσικού αερίου κάτι που -εφόσον συμβεί- θα έχει βαρύτατες επιπτώσεις στην ενεργειακή επάρκεια εν όψει χειμώνα

Αν και η Μόσχα διαβεβαιώνει ότι η στρόφιγγα θα ανοίξει και πάλι μετά τις εργασίες συντήρησης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πείθονται, φοβούμενοι ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να επιλέξει να χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο «υβριδικό όπλο» εν μέσω της κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία και των συνεχιζόμενων κυρώσεων της Δύσης εις βάρος της Ρωσίας. Ενδεικτικό της ανησυχίας είναι ότι τις προηγούμενες ημέρες, η τιμή του φυσικού αερίου επιδόθηκε σε νέο ράλι, έως και τα 180 ευρώ/ μεγαβατώρα.

Σε προετοιμασία για «πλήρη περικοπή» της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου, την οποία θεωρεί «την πιο πιθανή επιλογή», κάλεσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας. «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας ταπεινώσει», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο έλλειψης φυσικού αερίου το προσεχές διάστημα, ενώ διαβεβαίωσε ότι εργάζεται για τη διασφάλιση της σταθερής προμήθειας φυσικού αερίου, προκειμένου να μην χρειαστεί περιορισμός της χρήσης σε βιομηχανία και νοικοκυριά.

Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να προχωρήσει σε ασφαλείς προβλέψεις για το τι θα γίνει τους επόμενους μήνες στο πεδίο της ενέργειας, τονίζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα είναι θωρακισμένη και για το χειρότερο σενάριο. «Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ με το μικρότερο ρίσκο σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή ασφάλεια, στο σενάριο ολικής αποκοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία» επισήμανε.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Μάρτιο

Πού καταγράφηκαν μειώσεις και αυξήσεις Με ρυθμό 0,28% «έτρεξε» ο πληθωρισμός στα προϊόντα …