Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

0

 Η ΓΣΕΒΕΕ ζητά μεν, αλλά…
Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ)  ζητά την αναστολή της αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών.
Όντως, οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν ανάγκη ενίσχυσης και στήριξής τους διότι δοκιμάστηκαν ιδιαίτερα αυτά τα τελευταία χρόνια.
Επισημαίνουν δε πως στην παρούσα συγκυρία οι επιχειρήσεις έχουν ν’αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση και το ράλι των ανατιμήσεων.
Γι’ αυτά όλα, ζητά να μετατραπούν τα ποσά των επιστροφών ως επιχορήγηση στήριξης. Λογικό το αίτημα μεν, αλλά το υπουργείο Οικονομικών έχει άλλη άποψη και ήδη ζητά την επιστροφή των ποσών που αποφασίστηκαν.
Γ.Δ.


Το χούι δεν κόβεται
Συνήθισαν τρία χρόνια κοντά οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι επικεφαλής κυρίως να γκρινιάζουν.
Το έκαναν δεύτερη φύση τους. Έτσι, δεν θα μπορούσαν ν’ αρνηθούν την ολοκλήρωση του Κολυμβητηρίου από την παρούσα παράταξη Τσέπελη. Όμως παράλληλα με την αποδοχή, βάζαν τους αστερίσκους τους, παρά τα αντιθέτως λεγόμενά τους.
Ο λαός μας σωστά λέει το γνωμικό «το χούι δεν κόβεται». Έτσι κι αυτοί. Λαλίστατοι και επικριτικοί όσο καθυστερούσε η ολοκλήρωση, λίγα λόγια τώρα που τελείωσε. Που τελείωσε μία εκκρεμότητα που κληρονομήθηκε κι αυτή από τους προηγούμενους, μη το ξεχνάμε αυτό.
-Τέλος πάντων, η μεγαλοψυχία δεν πρέπει ν’ απουσιάζει από τη δημοτική ζωή.
Γ.Δ.


Άνοιξε στο τέλος

Είναι γεγονός πως μας ξαφνιάζει ευχάριστα ο Χρ.Μέτιος τελευταία και αξίζει να το επισημάνουμε.
Προφανώς αναφερόμαστε στην παραγωγή έργου στην περιφέρεια.
Μεθοδικά, έκανε έναν αγώνα αντοχής όλα τα προηγούμενα χρόνια και τώρα προς το τέλος της διαδρομής κάνει την επίθεσή του η οποία μάλλον θα συνεχιστεί μέχρι τον τερματισμό.
Ήδη έργα χρηματοδοτούμενα από την Περιφέρεια γίνονται σε όλους τους νομούς και απ’ ότι μαθαίνω θα ξεκινήσουν κι άλλα.
Γ.Δ.


Ένα νέο κι ένα ερώτημα
Το νέο είναι ότι μετά από μήνες δόθηκε η εντολή από τον δήμο στο να ξεκινήσει η κατασκευή της προτομής του Κωνσταντίνου Θανόπουλου όπως ομόφωνα είχε αποφασιστεί στο δημοτικό συμβούλιο δήμου Ξάνθης. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή θα είναι έτοιμη αρχές Οκτωβρίου.
Το ερώτημα απευθύνεται στον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Κουρτίδη και αφορά την δήλωσή του η αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης να πάρει το όνομα του Κωνσταντίνου Θανόπουλου.
Επειδή λοιπόν δεν υπήρξε κάποια νεότερη πληροφορία, ρωτάμε να πληροφορηθούμε εάν υπάρχει κάποιο νέο, κάποια εξέλιξη.
Γ.Δ.


Ο «θησαυρός» υπάρχει
Ναι, είναι θησαυρός αλλά όχι σαν τους γνωστούς θησαυρούς χρημάτων, λιρών, κοσμημάτων, πολύτιμων με διαμάντια και άλλα πετράδια. Τέτοιοι θησαυροί όντως υπάρχουν, αλλά αυτούς τους ψάχνουν να βρουν οι λωποδύτες και οι…χρυσοθήρες.
Εγώ αναφέρομαι σ’ έναν άλλο «θησαυρό» κι αυτός δεν είναι άλλος από το μέλι της Σαμοθράκης. Ξαφνιαστήκατε;
Στο νησί λοιπόν απαντώνται πάνω από 1440 είδη φυτών, δηλαδή το 23% της ελληνικής χλωρίδας, και εξαιτίας αυτών παράγεται ένα είδος μελιού και πρόπολης που συγκαταλέγονται στα κορυφαία παγκοσμίως για τις βιολειτουργικές τους ιδιότητες. Μάλιστα προσδιορίστηκε και ο χώρος και είναι η βόρεια-βορειοανατολική πλευρά του νησιού.
-Ιδού λοιπόν ο θησαυρός υγείας.
Γ.Δ.


H φυγή καταναλωτών
Πρόκειται για ένα σοβαρό και υπαρκτό θέμα που και σε μας εδώ παρατηρείται όπως και στους γειτονικούς νομούς Ροδόπης και Έβρου. Πρόκειται για τη «φυγή» καταναλωτών προς τις γειτονικές αγορές Τουρκίας και Βουλγαρίας. Κάποιοι επαγγελματίες μάλιστα αυτή τη διασυνοριακή εγγύτητα την θεωρούν  «κατάρα» και μέγα πρόβλημα μέχρι βαθμού επιβίωσής τους.
Κι έτσι, αντί η γειτνίαση να’ ναι ευλογία, καταλήγει σε μέγιστο αρνητικό δεδομένο.
Δεν είναι κρυφό εξάλλου πως αρκετοί κάτοικοι ελληνικών χωριών πηγαίνουν οργανωμένα για αγορές και φουλάρισμα του ντεπόζιτου με βενζίνη.
Ως προς τον έλεγχο, είναι ασήμαντος κι εκεί που γίνεται, πολλώ μάλλον που κάπου δεν γίνεται καν.
Γ.Δ.


Διά ανατάσεως της χειρός
Συμπολίτης επικοινώνησε τηλεφωνικά και ρώτησε να πληροφορηθεί πώς θα γίνει η νέα «εκλογή» του ψευδομουφτή και πότε θα πραγματοποιηθεί.
Για το δεύτερο δεν έγινε ακόμη γνωστό κάτι. Για το πρώτο υπάρχουν δύο εκδοχές. Η πρώτη να στηθούν κάλπες στα τζαμιά και να γίνει ψηφοφορία όπου βέβαια θα υπάρχει ένας υποψήφιος, ο εκλεκτός του προξενείου.
Η δεύτερη περίπτωση είναι η ψηφοφορία δια ανατάσεως των χεριών, μέθοδος που πραγματοποιήθηκε και για την «εκλογή» Μετέ. Το πιθανότερο είναι πως αυτή η μέθοδος θα επιλεγεί και φυσικά με δικαίωμα επιλογής μεταξύ δύο ή τριών υποψηφίων.
Την επιλογή του εκλεκτού κάνει το προξενείο αφού μελετήσει -τυπικά – τα προσόντα κάποιων υποψηφίων. Φυσικά και δεν γίνεται στο τέλος της διαδικασίας γνωστό που στηρίχτηκε η επιλογή μεταξύ των δύο υποψηφίων.
Γ.Δ.


«Σκίζει» η κυρία Σαμπιχά
Μοναδική και αξεπέραστη, άτομο παντός καιρού και καταστάσεως, υπεράνω εθνών, κρατών και κυβερνήσεων, η κυρία Σαμπιχά.
Η εν λόγω κυρία λοιπόν, προσκλήθηκε όπως έμαθα από τον Αμερικανό πρέσβη στην χώρα μας Γιώργο Τσούνη για να συνεορτάσει την 246η επέτειο για την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της μεγάλης και φίλης ΗΠΑ.
Και για να μην έχετε απορία, η κυρία Σαμπιχά παρέστη στην εκδήλωση ως πρόεδρος του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών Ρομά Δροσερού Ξάνθης, και με την ευκαιρία αυτή, η πρόεδρος ενημέρωσε τον πρέσβη για θέματα των Μουσουλμάνων Ρομά Θράκης.
-Ούτως εχόντων των πραγμάτων, υποκλίνομαι στην κυρία Σαμπιχά και της σφίγγω το χέρι αναφωνώντας «Άξια!»
Γ.Δ.


Δύσκολο καλοκαίρι
Μέρες καλοκαιριού και οι παραλίες μας έχουν σαφώς λιγότερο κόσμο από άλλες εποχές. Μόνο η παραλία Μυρωδάτου έχει μεγάλη επισκεψιμότητα φέτος γιατί έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της νεολαίας του νομού όπως επίσης και των Βουλγάρων τουριστών. Η νεολαία ξοδεύει  το χαρτζιλίκι της και οι Βούλγαροι έρχονται για τις διακοπές του Σαββατοκύριακου.  Στις  άλλες παραλίες του νομού ο κόσμος είναι σαφώς λιγότερος κι αυτό το διαπιστώνουν οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στα beach bar. Αλλά και σε παραλίες όπου δεν υπάρχουν  beach bar, όπως ο Αη Γιάννης ο κόσμος είναι μειωμένος. Και γι αυτό ευθύνεται η αύξηση  στη βενζίνη και γενικά οι αυξήσεις στις τιμές. Δεν έχει να  ξοδέψει ο κόσμος και μειώνει στο ελάχιστο τις μετακινήσεις του και την καλοπέρασή του, κόβει μέρες από τις διακοπές του. Αυτό γίνεται πάντα σε καιρούς κρίσης.
Μ.Ξ.


Η πτώση του αεροσκάφους
Μεγάλη ταραχή και  αγωνία έζησαν οι κάτοικοι του γειτονικού μας νομού από την πτώση του ουκρανικού μεταγωγικού αεροσκάφους λίγο μετά τις 11 το βράδυ το Σάββατο. Πετάχτηκαν στα μπαλκόνια τους οι κάτοικοι στο Παλαιοχώρι, ακούγοντας το να περνάει  φλεγόμενο πάνω από τα σπίτια τους και να προσκρούει  στο έδαφος ευτυχώς σε μη κατοικημένη περιοχή. Μετά το πρώτο σοκ ήρθε άλλη μεγάλη ανησυχία όταν έγινε γνωστό ότι μετέφερε πολεμικό υλικό από την Σερβία με προορισμό το Μπαγλαντές. Όλοι μιλούσαν για ένα μανιτάρι που είδαν όταν έπεσε το αεροπλάνο και όλων το μυαλό πήγε μήπως μετέφερε κάτι ραδιενεργό ή επικίνδυνα αέρια. Γι αυτό και οι αρχές τις πρώτες ώρες έδωσαν εντολές να κλείσουν τα παράθυρα και να φορούν μάσκες. Οι πρώτοι έλεγχοι δεν επιβεβαίωσαν τους φόβους, ωστόσο το ΥΠΕΞ προέβη σε διάβημα προς την Σερβία γιατί δεν ενημέρωσε το φορτίο που μετέφερε το αεροσκάφος.
Μ.Ξ. 


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Θ’ αλλάξει και το όνομα Πού να το φανταζόταν ο Αλέξης Τσίπρας πριν δύο μήνες ότι θα του τύ…