Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022

0

Τι απέγιναν;
Κάποτε, πριν χρόνια, παρουσιάστηκαν με ιδιαίτερη υπερηφάνεια από τον δήμο Ξάνθης. Ήταν τα νέα μηχανήματα (σκούπες) για τον καθαρισμό της πόλης.
Σάρωθρα μικρά, μεγάλα που θα άλλαζαν τον τρόπο καθαρισμού του κέντρου της πόλης τουλάχιστον.
Εμφανίστηκαν, έκαναν για λίγο χρόνο τη δουλειά τους και από τότε, χρόνια τώρα, εξαφανίστηκαν. Μάλλον θα βρίσκονται σε κάποια αποθήκη του δήμου, ίσως πεταμένα εκεί, παροπλισμένα για άγνωστο λόγο.
Μήπως θα πρέπει να τα αναζητήσει, να τα βρει και εάν είναι λειτουργικά να τα χρησιμοποιήσει ο νέος αντιδήμαρχος καθαριότητας;
-Περιμένουμε νέα για το θέμα.
Γ.Δ.


Πεθαίνουν άδικα
Κάθε μέρα, πεθαίνουν δεκάδες άνθρωποι στη χώρα μας. Κάποιοι άδικα λόγω προσωπικής αντίληψης για το θέμα του εμβολιασμού. Το τραγικό είναι πως ένας αριθμός ηλικιωμένων μένουν ακόμη ανεμβολίαστοι, παρότι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Έτσι, όντας ήδη βεβαρημένοι, τους βρίσκει ο κορωνοϊός και μοιραία οδηγούνται στη διασωλήνωση και από κει στο θάνατο.
Είναι τραγική απώλεια, αλλά είναι αληθινή η διαδρομή. Ηλικίες άνω των 80 χρόνων, με διάφορες παθήσεις, που αφελώς πιστεύουν πως δεν θα νοσήσουν από τον ιό. Και όλη αυτή η ιστορία συνεχίζεται και όπως δείχνουν τα πράγματα θα συνεχιστεί κι άλλο.
Γ.Δ.


Υπάρχουν όρια
Δικαίωμα να κρίνουν ναι, όχι ν’ απαιτούν αποπομπή δημοσίων λειτουργών.  Άλλο πράγμα η κριτική κι άλλο η απαίτηση απομάκρυνσης από τη θέση προϊσταμένου κρατικού φορέα.
Στην υπέρβαση αυτή θέλησε να τοποθετηθεί ο δήμαρχος Μύκης ζητώντας την απομάκρυνση της διευθύντριας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Εύης Στυλιανίδου.
Τελικά, αντί να ικανοποιηθεί το αίτημά του, το υπουργείο Παιδείας ως αναγνώριση του έργου της, της ανανεώνει την θητεία της.
Ήταν υπέρβαση καθήκοντος του δήμου να εμπλακεί σ’ ένα θέμα που με καλές προθέσεις μπορούσε να διευθετηθεί χωρίς ντόρο και δηλώσεις.
Γ.Δ.


Ευχές για καλή θητεία
Με την ευκαιρία της τοποθέτησης της νέας διευθύντριας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, της Μάλαμα Σιδηροπούλου, την χαιρετίζουμε και της ευχόμαστε «καλή θητεία στο νέο της πόστο».
Δεν την γνωρίζουμε, ήρθε από την Καβάλα, κι ελπίζουμε να συνεχίσει το σημαντικό έργο του προκατόχου της κ.Ιωαννίδη.
Παράλληλα βέβαια ελπίζουμε ν’ αναγνωρίζει την προσφορά και το έργο του τοπικού Τύπου και να υπάρξει εκ μέρους της συνεργασία επ’ ωφελεία των δύο πλευρών πάντα στο επίπεδο της ενημέρωσης της κοινωνίας της Ξάνθης, των συναδέλφων και μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Γ.Δ.


S.O.S για  το σκουλήκι που εξαπλώνεται στα χωράφια της περιφέρειας
Ένα πολύ σημαντικό θέμα συζήτησε την Δευτέρα το περιφερειακό συμβούλιο που έφερε ο κ. Τοψίδης με την μορφή του κατεπείγοντος. Κι όμως ειπώθηκε είναι κατεπείγουσα ανάγκη να δοθεί άδεια από το υπουργείο για αεροψεκασμούς μέσα στην εβδομάδα για το σκουλήκι που εντοπίστηκε στο Τυχερό Έβρου σε καλλιέργειες ηλίανθου και μηδικής και έχει επεκταθεί σε Καβάλα και Ροδόπη. Όλοι μίλησαν για κάτι πρωτόγνωρο και πρέπει να καταπολεμηθεί μέσα στην εβδομάδα αυτή στο στάδιο της προνυμφοκτονίας γιατί αν καθυστερήσουν αυτό θα αναπτυχθεί και θα καταστρέψει ολοσχερώς την παραγωγή.
Στην Ξάνθη δεν εμφανίστηκε αλλά είναι θέμα χρόνου αν δεν καταπολεμηθεί άμεσα. Έτσι αποφασίστηκε να ζητηθεί άμεσα έγκριση από το υπουργείο και να γίνει αεροψεκασμός με την εταιρεία που καταπολεμά τα κουνούπια.
Οι υπηρεσίες της περιφέρειας επέδειξαν ισχυρά αντανακλαστικά απομένει να δούμε τα αντανακλαστικά του υπουργείου.
Μ.Ξ.


Το πάθος του χρυσού Ι
Δεν είναι κάτι νέο, αντίθετα ο χρυσός αποτελούσε από αρχαιοτάτων χρόνων το αντικείμενο του πόθου. Αιτία η σπανιότητά του, η ευκολία δημιουργίας κοσμημάτων κι αργότερα νομισμάτων και βέβαια η χρήση του από τους άρχοντες και το ιερατείο.
Για τον χρυσό έγιναν σφαγές, λεηλασίες, καταστροφές μεγάλες. Από την αρχική περίοδο του πολιτισμού των ανθρώπων αποτελούσε στοιχείο δύναμης η κατοχή του.
Στην διαχρονική εξέλιξη της κοινωνίας ο χρυσός σα μέταλλο συνέχισε να έχει την ίδια μεγάλη αξία και η κατοχή του αποτέλεσε ατομική και κρατική επιδίωξη. Έτσι, η ισχύς αρχόντων και κρατών υπολογίζονταν σύμφωνα με τον όγκο του χρυσού, την αξία του η οποία φυλάσσονταν σε μυστικά και απόρθητα μέρη.
Γ.Δ.


Το πάθος του χρυσού ΙΙ
Έτσι στην πορεία των χρόνων στις διαμορφωμένες κοινωνίες, τα πολύτιμα μέταλλα χρησιμοποιήθηκαν ως νομίσματα. Πολυτιμότερο όλων βέβαια με μεγαλύτερη ονομαστική αξία, το χρυσό νόμισμα, ακολουθούσε το ασημένιο και τελευταίο από χαλκό.
Έτσι, σε κάποια χρονική περίοδο, δημιουργήθηκαν και καθιερώθηκαν στις συναλλαγές οι χρυσές λίρες. Ήταν νόμισμα μεγάλης αξίας, ήταν άφθαρτο, αποθηκεύονταν και μεταφέρονταν σχετικά εύκολα.
Για όλους αυτούς τους λόγους οι χρυσές λίρες Αγγλίας σήμερα, γίνονται επιλογή από πολλούς για επένδυση χρημάτων. Κι ανάλογα από τις διακυμάνσεις της κοινωνικής ζωής, ειρήνη ή πόλεμος, αυξάνει ή μειώνεται η τιμή της σε μικρά επίπεδα. Γι’ αυτό και υπάρχει η νόμιμη (αλλά και παράνομη) αγορά λιρών, γι’ αυτό κα ο αριθμός των λιρών που είναι σε σπίτια και θυρίδες τραπεζών είναι ιδιαίτερα μεγάλος.
Είναι η σιγουριά του χρυσού πάντα που χιλιάδες χρόνια τώρα δεν έχει αλλάξει.
Γ.Δ.


«Πονάνε οι επαγγελματίες»
Το τηλεφώνημα από συμπολίτη συνδρομητή, επαγγελματία, ο οποίος διάβασε το χθεσινό σχόλιο για το αίτημα της ΓΣΕΒΕΕ να ανασταλεί η πληρωμή των επιστρεπτέων ποσών.
«Πονάμε για το ρεύμα, υπάρχει αναδουλειά, πώς να πληρώσουμε» μου είπε.
«Παράπονο», συνέχισε, «που είναι στο στόμα των περισσοτέρων, γιατί τα έσοδα εδώ στην περιοχή της Θράκης δεν είναι όπως στην Κρήτη, στις Κυκλάδες, το Ιόνιο κι αλλού. Εδώ στη Θράκη ο Τουρισμός είναι ζητούμενο και ποτέ δε θα φτάσει σε μεγέθη άλλων περιοχών. Άρα, είναι λογικό, όπως και πολλές άλλες περιοχές της χώρας, το ποσό που δόθηκε ως στήριξη των επαγγελματιών να μην επιστραφεί».
-Αυτά είπε και τα μετέφερα αυτούσια.
Γ.Δ.


Στο στόχαστρο και πάλι η Μενδώνη
Η απόφαση των δικαστών να μην προφυλακίσουν τον  Δημήτρη Λιγνάδη, έως την εκδίκαση της έφεσης που έχει ασκήσει για την υπόθεση βιασμού ανηλίκων, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και σειρά ακτιβιστικών δράσεων στα θέατρα και τις μουσικές σκηνές της χώρας, με αναρτήσεις πανώ και πύρινες ανακοινώσεις καλλιτεχνικών ενώσεων οι οποίοι στρέφονται κατά της δικαιοσύνης αλλά και κατά της υπουργού Πολιτισμού (!) Λίνας Μενδώνη, που βρίσκεται στο στόχαστρο μερίδας του καλλιτεχνικού κόσμου με κάθε ευκαιρία.
Ωστόσο κανένας από τους σημερινούς φωνασκούντες δεν βρέθηκε να πει μια κουβέντα, να διαμαρτυρηθεί πριν αποκαλυφθεί η υπόθεση, παρόλο που διατείνονταν οι περισσότεροι ότι ήξεραν την εγκληματική φύση του Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Ήξεραν τι κάνει στην προσωπική του ζωή αλλά δεν μιλούσαν, αλλά κατηγορούν την Μενδώνη που δεν ήξερε όταν τον διόρισε. Και τώρα πάλι φταίει η Μενδώνη γιατί το Δικαστήριο τον άφησε ελεύθερο μέχρι την έφεση!
Άραγε τι επιδιώκουν όλοι αυτοί που επιχειρούν να πολιτικοποιήσουν μία ποινική υπόθεση; Να αγανακτήσει η Μενδώνη που ως εξωκοινοβουλευτική υπουργός δεν έχει συνηθίσει την τοξικότητα της πολιτικής αρένας; Να παραιτηθεί γιατί δεν είναι μία από αυτούς; Βλέπουμε πάλι μία αντιπολίτευση τοξική, χωρίς όρια, που χτυπά με φανατισμό αντιπάλους επιχειρώντας να τους δολοφονήσει ηθικά. Ένας οχετός που ξεκινά από τα κοινωνικά δίκτυα διαχέεται στην κοινωνία που χειμάζεται και υποφέρει από την ακρίβεια και την πανδημία και την καλεί να αγανακτήσει, να πάρει το νόμο στα χέρια της, να στήσει λαϊκά Δικαστήρια, να διαλύσει τα πάντα…


Εκπλήξεις στην επιλογή διευθυντών εκπαίδευσης Ξάνθης
Εκπλήξεις επεφύλαξε η διαδικασία επιλογής των εκπαιδευτικών αρχών στην Ξάνθη που προέκυψε μέσα από μοριοδότηση. Η έκπληξη εντοπίζεται  στον κ. Χρήστο Ιωαννίδη μέχρι πρότινος Διευθυντή Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο οποίος  ενώ συγκέντρωσε τα περισσότερα μόρια στο νομό και δικαιωματικά θα έπρεπε να ανανεωθεί η θητεία του αυτό δεν έγινε γιατί επιλέχθηκε για την θέση η κα Σιδηροπούλου Μάλαμα, εκπαιδευτικός από την Καβάλα που είχε περισσότερα μόρια και δήλωσε και Ξάνθη. Έτσι η Καβαλιώτισα κα Σιδηροπούλου θα είναι Διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Ξάνθης και ο κ. Ιωαννίδης παρότι συγκέντρωσε τα περισσότερα μόρια στην Ξάνθη όχι. Προφανώς και  η εντοπιότητα δεν παίζει ρόλο στην επιλογή. Εκτός βέβαια αν έπαιξε κάποιος άλλος παράγοντας ρόλο που προφανώς ήθελε να …τιμωρήσει τον κ. Ιωαννίδη για κάποιους λόγους.
Σ’ ότι αφορά την κα Στυλιανίδου παραμένει σταθερά παρότι ο δήμαρχος Μύκης ζήτησε την παραίτηση και την αποπομπή της.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Λύσεις από τον ιδιωτικό τομέα Είναι προφανές ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι εκείνος που παρά…