Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 9 Ιουλίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 9 Ιουλίου 2022

0

Πενήντα-πενήντα
Θέμα συζήτησης όπως ήταν επόμενο στις παρέες το πότε τελικά θα’ χουμε βουλευτικές εκλογές.
Συζητώντας λοιπόν με διάφορους φίλους και γνωστούς μετά την ομιλία του πρωθυπουργού προχθές, το συμπέρασμα για την ημερομηνία των εκλογών ήταν μοιρασμένο.. θα έλεγα πως ήταν 50-50 χοντρικά.
Κάποιοι διατηρούσαν τις επιφυλάξεις τους για το 2023, άλλοι ήταν σίγουροι αλλά με αστερίσκους.
Η κοινή γνώμη είναι διχασμένη στο θέμα των εκλογών και πότε αυτές θα γίνουν.
Επιχειρήματα δε διαθέτει η κάθε πλευρά κι έτσι θα πορευτούμε το Καλοκαίρι με συζητήσεις υποθετικές, βγάζοντας συμπεράσματα ο καθένας κατά τη δική του εκτίμηση.
Γ.Δ.


Προέβλεψε την Άνοιξη εκλογές
Συμπολίτης αγαπητός που έχει και κομματική θέση στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, σε συζήτηση μαζί του την περασμένη εβδομάδα, υποστήριξε πως βουλευτικές εκλογές θα έχουμε την Άνοιξη του 2023. Ήταν η άποψή του.
Θυμήθηκα τη συζήτηση μαζί του μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκη στη βουλή για την ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης.
Ο φίλος μας έκανε σωστή πρόβλεψη μάλλον όταν όλοι γύρω συζητούσαμε για προσφυγή στις κάλπες Σεπτέμβριο με Οκτώβριο 2022.
Βέβαια επειδή στην πολιτική τα γεγονότα αλλάζουν και δημιουργούν νέες καταστάσεις, ας διατηρήσουμε ένα μικρό ποσοστό αμφιβολίας και αλλαγής της ημερομηνίας.
Γ.Δ.


Ανασχηματισμός εν όψει
Αν λοιπόν υποθέσουμε πως οι εκλογές τελικά θα γίνουν το 2023, τότε μάλλον σύντομα θα έχουμε ανασχηματισμό στην κυβέρνηση. Όχι μεγάλο δομικό, αλλά μικρό στα υπουργεία που διαπιστώθηκαν καθυστερήσεις στην εφαρμογή και υλοποίηση νομοθετημάτων και έργων.
Οι υπουργοί στα βασικά υπουργεία δεν πρόκειται ν’ αλλάξουν διότι αυτό θα προκαλούσε αναστάτωση παρά βελτίωση. Ανασχηματισμός μικρός λοιπόν, περιορισμένος και διορθωτικός.
Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση θα δώσει την εκλογική μάχη, όταν αυτή ξεκινήσει, με τους ίδιους στρατιώτες στο κόμμα και την κυβέρνηση.
Γ.Δ.


Δύο οικονομικά μέτρα
Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και η αλήθεια σεβαστή και πρέπει να λέγεται και να μην αποσιωπάται.
Έτσι, ο πρωθυπουργός δήλωσε προχθές στη βουλή κατά τη συζήτηση για την κοινωνική πολιτική, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, από τον Ιανουάριο του 2023 και δεύτερο μέτρο το ξεπάγωμα των συντάξεων την ίδια ημερομηνία, δηλαδή αρχές της νέας χρονιάς, για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια έτσι ώστε να τεθούν σε τροχιά τακτικών και μόνιμων αυξήσεων.
Αυτά τα δύο οικονομικά -κοινωνικά μέτρα είναι που μαζί με άλλα, θ’ ανακουφίσουν όλους τους πολίτες.
Γ.Δ.


Στην Κομοτηνή ο πρωθυπουργός
Κυβερνητικό κλιμάκιο από την Πέμπτη στην Κομοτηνή με επικεφαλής τον ίδιο τον υπουργό Οικονομίας Χρ.Σταϊκούρα, την Παρασκευή επίσκεψη του ίδιου του πρωθυπουργού.
Μία περιοδεία σε έναν νομό με τα ίδια σχεδόν δεδομένα με τον δικό μας. Με τα ίδια υπέρ και φυσικά τα κατά.
Πάντως, όπως και να την δει την επίσκεψη κανείς, και μόνη η παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού, δημιουργεί μια άλλη εικόνα, σίγουρα θετική για τον τόπο. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει καλά τη Θράκη και ιδιαίτερα τους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης. Γι’ αυτό και στο μήνυμά του τονίζει πως η Θράκη είναι ένας προικισμένος τόπος με απίστευτα πλεονεκτήματα που βγαίνει από την απομόνωση και ξεδιπλώνει τις αναπτυξιακές του δυνατότητες.
Είθε λοιπόν η Θράκη να προοδεύσει, να πάει μπροστά, να ξεδιπλωθούν και αναπτυχθούν οι ικανότητες και δυνατότητες των ανθρώπων της.
Γ.Δ.


Με την ευκαιρία ενός πνιγμού
Ως γνωστόν πρόσφατα πνίγηκε ένας 71χρονος σε παραλία των Αβδήρων στην προσπάθειά του να βοηθήσει τον εγγονό του που τον παρέσυραν τα ρεύματα με το φουσκωτό στρώμα.
Τελικά το παιδί σώθηκε ενώ ο παππούς πνίγηκε.
Στο δράμα αυτό υπάρχουν κάποια στοιχεία. Πρώτον οι ναυαγοσώστες έχουν κι αυτοί κάποιο ωράριο, μέχρι 6 το απόγευμα. Δεύτερο και σημαντικό, είναι αδύνατο, πανελληνίως να υπάρχουν ναυαγοσώστες σε όλο το μήκος των παραλιών. Υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία παρουσίας τους και ελέγχου. Ως εκ τούτου όποιος επιλέγει να κολυμπήσει κάπου αλλού, το κάνει με προσωπική του ευθύνη. Αυτά τα δύο ισχύουν παγκοσμίως και στη χώρα μας.
Η θάλασσα είναι καλή μεν, απαιτεί σεβασμό δε. Το έχουμε πει πρόσφατα. Είναι θέμα προσωπικής επιλογής το τι θα κάνει ο καθένας.
Γ.Δ.


Για γέλια
Το διάβασα, γέλασα πικρά για την κατάντια κάποιων, είπα να το ξεχάσω αλλά δεν άντεξα και το μοιράζομαι μαζί σας.
Διάβασα λοιπόν σε περιφερειακή εφημερίδα πως ασκούνται ισχυρές πιέσεις στο Νίκο Ανδρουλάκη για να απομακρύνει τον… Ανδρέα Λοβέρδο από το ΠΑΣΟΚ!
Μάλιστα, ο εμπνευστής του κατασκευασμένου κειμένου ισχυρίζεται πως ήταν στο αρχικό πλάνο του Ανδρουλάκη αλλά έκανε πίσω.
Μυθοπλασία που στόχο έχει να θίξει το Λοβέρδο φυσικά ως έχοντα εμπλοκή σε σκάνδαλο, αυτό της Νοβάρτις.
Ομολογώ πως η ανθρωποφαγία στα κόμματα πως υφίσταται. Όμως να στηρίζεται σε ανύπαρκτα στοιχεία, αυτό δείχνει κάτι άλλο.
Γ.Δ.


Γιορτή σαρδέλας
Μια κλασική γιορτή καλοκαιριού είναι αυτή που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Τοξοτών σήμερα Σάββατο 9 Ιουλίου στις 8.30 στο προαύλιο του Γυμνασίου.
Γιορτή καλοκαιριού με σαρδέλα και παραδοσιακά εδέσματα λοιπόν, με τραγούδια, χορό, με λαϊκό και παραδοσιακό πρόγραμμα.
Τη διοργάνωση της Γιορτής έχει το διοικητικό συμβούλιο, με συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αν.Μακεδονίας-Θράκης και τη συμπαράσταση του δήμου Τοπείρου.
Ενημερωτικά, το μενού περιλαμβάνει ψάρια ψητά, σαλάτες, ψωμάκι με κόστος 7 ευρώ και δωρεάν τα διάφορα παραδοσιακά εδέσματα.
-Καλή διασκέδαση για όσους επιλέξουν αυτή τη γιορτή.
Γ.Δ.


Ο δήμος Μύκης με Ψήφισμα ζητά την αποπομπή της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Ξάνθης
Στα άκρα φτάνει η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ του δήμου Μύκης και των εκπαιδευτικών αρχών της Ξάνθης και έχουν ως αφορμή διάφορα θέματα. Απ’ τη μη συνεργασία τους με τον διευθυντή της Δευτεροβάθμιας στο θέμα των απουσιών τότε με την κακοκαιρία μέχρι το χάτιμ για το οποίο δεν έλαβαν την σύμφωνη γνώμη από την Διευθύντρια πρωτοβάθμιας για να γίνει σε αυλή του σχολείου. Αυτό ήταν και η σταγόνα στο ποτήρι που ξεχείλισε…Έτσι με ομόφωνο ψήφισμα (υπ’ αρ.45/2022) προς τον Πρωθυπουργό και την Υπουργό Παιδείας το δημοτικό συμβούλιο Μύκης ζητά την αποπομπή της χαρακτηρίζοντας ως «παράνομες» τις  ενέργειες και τις πράξεις της. Να σημειώσουμε ότι προφανώς και με το Ψήφισμα αυτό ο δήμος Μύκης επιχειρεί να επηρεάσει τις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας για τις νέες τοποθετήσεις εκπαιδευτικών σε θεσμικά όργανα.
Μ.Ξ.


Πρώτα ο TAP τώρα ο IGB
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε τον ελληνο-βουλγαρικό αγωγού (IGB) στην Κομοτηνή. Είναι ένα σημαντικό έργο καθώς εξασφαλίζει στην χώρα μας ενεργειακή αυτονομία και επιπλέον  λειτουργεί ως κομβική πύλη ενέργειας προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία πολλές  χώρες προσπαθούν να εξασφαλίσουν την μέγιστη δυνατή αυτονομία από το φυσικό αέριο. Το έργο του ελληνο-βουλγαρικού αγωγού (IGB) αποτελείται από έναν αγωγό μήκους περίπου 182 χλμ. (εκ των οποίων περίπου 31 χλμ. βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας), καθώς και τις αναγκαίες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις (Μετρηκοί Σταθμοί, βανοστάσια, Κέντρο Λειτουργίας).
Με σημείο εκκίνησης την Κομοτηνή, ο αγωγός θα καταλήγει στη Stara Zagora αντίστοιχα, συνδέοντας τα δίκτυα Φυσικού Αερίου Ελλάδος και Βουλγαρίας, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα της αντίστροφης ροής (reverse flow).
Προβλέπεται επίσης η διασύνδεσή του με τον αγωγό TAP που επίσης περνά από  την Θράκη. Η περιοχής  μας μετατρέπεται σε ενεργειακή πύλη και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα. Αρκεί να αξιοποιηθεί σωστά και στοχευμένα.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…