Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022

0

Ηλεκτρικά οχήματα και ταχυφορτιστές
Πήραμε φόρα και δεν κρατιόμαστε. Ο λόγος; Τα ηλεκτρικά οχήματα διαφόρων κατηγοριών.
Όμως εκείνοι που σήμερα τα αγοράζουν είναι οι δήμοι μας. Σχεδόν όλοι έχουν προμηθευτεί ή λίαν συντόμως θα τα προμηθευτούν.
Έτσι, σύντομα στους δρόμους της Ξάνθης θα δούμε να κυκλοφορούν αρκετά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά και άλλα οχήματα όπως φορτηγά κλπ.
Βέβαια για να έχεις ηλεκτρικά οχήματα απαιτούνται και οι σχετικοί ταχυφορτιστές αυτών.
Οπότε απαραίτητοι οι φορτιστές οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία μέσα στην πόλη και στις έδρες των δήμων για την εξυπηρέτηση των ιδιοκτητών ηλεκτρικών οχημάτων.
Βεβαίως, πληρώνοντας το ανάλογο κόστος φόρτισης.
Γ.Δ.


Για την ψηφιακή Ξάνθη
Η ψηφιακή εποχή για την πόλη της Ξάνθης είναι ένας ωραίος στόχος. Όπως και για τις περισσότερες πόλεις της χώρας.
Εξάλλου, οι δήμαρχοι μικρών δήμων και μεγάλων, μιλούν όλοι τους για την επιθυμία τους να καταστήσουν την πόλη τους ψηφιακή, δηλαδή μια «έξυπνη πόλη», όπως λένε.
Φυσικά, το ίδιο λένε και οι δήμαρχοι του νομού.
Σίγουρα δε θα διαφωνήσω  και το να επιθυμεί ένας δήμαρχος την ψηφιακή επένδυση δεν είναι κακό, απεναντίας εξυπηρετεί πάρα πολύ τους δημότες του.
Όμως, εδώ στο κρίσιμο σημείο, «τους δημότες», θα πρέπει να κάνει μια στάση. Όχι για να ακυρώσει την προσπάθεια της ψηφιακής αλλαγής, αλλά να την πάει βήμα-βήμα, σιγά-σιγά και με έρευνα ποιοι ακολουθούν και πόσοι ποσοστιαία είναι αυτοί. Τότε ας βγάλει τα συμπεράσματα και ανάλογα ν’ αυξήσει ή να μειώσει την ταχύτητα.
Διότι καλές οι ψηφιακές προθέσεις αλλά το σωστό είναι να τις ακολουθούν κιόλας οι πολλοί.
Γ.Δ.


Δε θα μείνει κανείς χωρίς βραβείο
Αναγνωρίζουμε τη σημασία της απονομής βραβείου σε άτομα ή Σύλλογο, Σωματείο και άλλο φορέα. Αποτελεί η βράβευση αποδοχή του σημαντικού έργου που παράγει και προσφέρει ο φορέας ή το άτομο προσωπικά.
Όμως, θα εκφράσω προσωπική άποψη και θα επιμείνω πως μια βράβευση για να έχει αξία θα πρέπει να είναι σοβαρά αιτιολογημένη, στοχευμένη, ουσιαστική.
Θα πρέπει να επιλέγονται άνθρωποι με εθελοντική προσφορά στα κοινά, διακατεχόμενα από αλτρουϊσμό, με πολύχρονη προσφορά στον τόπο, ανιδιοτελείς φυσικά, οι οποίοι ξεχωρίζουν στον τομέα του πολιτισμού, Γραμμάτων, Τεχνών, του Επιχειρείν, καταξιωμένοι κατά γενική εκτίμηση, χωρίς βεβαίως κομματικών παρωπίδων των κρινόντων, οι οποίοι βέβαια, κανονικά, θα πρέπει να είναι οι ίδιοι διακριθέντες στο έργο τους.
Όλα τα παραπάνω καλοπροαίρετα για να μη φθάσουμε να έχουμε τους μισούς Ξανθιώτες βραβευμένους.
Οι βραβεύσεις δεν θα πρέπει να καταντήσουν αυτοσκοπός, διότι τότε χάνεται η όποια αξία και κύρος του βραβείου.
Γ.Δ.


Νίκησε η… Νίκη
Τελικά, όπως αναμενόταν, νίκησε η… Νίκη Σαμοθράκης.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ ψήφισε, μετά από μια συνεδρίαση αλαλούμ, τόσο για γέλια όσο και για κλάματα, την πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς.
Τα όσα ακούστηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο μόνο για «Περιφερειακό»  δεν αντιστοιχούσαν. Κάθε νομός υποστήριζε τη δική του πρόταση.
Συμπέρασμα; Καμία σχέση με την έννοια της Περιφερειακής Συνείδησης!
Οι περιφερειακοί μας άρχοντες μόνο περιφερειακά δεν σκέφτονται. Όλη αυτή η εικόνα για την αλλαγή του λογότυπου της περιφέρειας στα καλά καθούμενα, ανέδειξε τους τοπικισμούς και τακτικισμούς διαφόρων.  Επικράτησε όπως γράψαμε στην αρχή η Νίκη της Σαμοθράκης, αλλά είναι βέβαιο όταν αλλάξει η διοίκηση της Περιφέρειας θ’ αλλάξει και το λογότυπο, να μου το θυμηθείτε αυτό. Διότι η Νίκη της Σαμοθράκης δεν εκφράζει και δεν ενοποιεί την Περιφέρεια.
Γ.Δ.


Κωλοτούμπα Ερντογάν
Δύο ώρες κράτησε τελικά το γινάτι του Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και έληξε με την υπογραφή μνημονίου με τις δύο υποψήφιες προς ένταξη χώρες Σουηδία και Φινλανδία, για συνεργασία κατά της τρομοκρατίας. Έτσι απλά κατάπιε όλες του τις απειλές και τις αγριάδες.
Όσο για την προαναγγελία ότι θα θέσει θέμα κυριαρχίας ελληνικών νησιών σε επίπεδο κορυφής στο ΝΑΤΟ, ούτε κατά διάνοια δεν τόλμησε κάτι τέτοιο. Το κλίμα ήταν ήδη βαρύ για την Τουρκία, με τους εκβιασμούς και τα ανατολίτικα παζάρια που προηγήθηκαν. Με όλη αυτή τη φασαρία ο Ερντογάν το μόνο που κατάφερε ήταν μία συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, την οποία ο Τζο Μπάιντεν αρνούνταν έως τώρα πεισματικά, και μία υπόσχεση ότι θα δει θετικά το θέμα της αναβάθμισης των F16. Αλλά χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, F16 ΓΙΟΚ.
Εκεί που πήγαινε «με το μαχαίρι στο στόμα», με ύβρεις κατά του Μητσοτάκη και της Ελλάδας, έγινε…γατάκι Αγκύρας μπροστά στον Μπάιντεν. Και δικαίως τον χλευάζει η αντιπολίτευση της Τουρκίας πως «στο τέλος θα γίνει και κουμπάρος με τον Μητσοτάκη».
Πάντως με τέτοια διγλωσσία ο Ερντογάν κοντεύει να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ… κωλοτούμπας που κατέχει ως γνωστόν έως τώρα Έλληνας πολιτικός…


Η ευθύνη είναι προσωπική, όχι συγγενική
Μεγάλη σπέκουλα έγινε τις ημέρες που μας πέρασαν στο θέμα της ομάδας που διακινούσε ναρκωτικά στην Ξάνθη. Κι αυτή η βάρβαρη επίθεση έγινε γιατί ένας της ομάδας έχει συγγενική σχέση με τον Μανώλη Τσέπελη.
Χυδαιότητα υψίστου βαθμού, επίθεση με υπονοούμενα, ανθρωποφαγία, διασυρμό, απόδοση ευθυνών ανύπαρκτων, κι όλα αυτά λόγω της συγγένειας με έναν της ομάδας. Επίθεση σα να φταίει ο Τσέπελης για τις παράνομες δραστηριότητες του συγγενικού του προσώπου.
Όλοι αυτοί και κυρίως κάποιοι «δημοσιογραφούντες» ξεχνούν πως παγκοσμίως η ευθύνη είναι μια προσωπική υπόθεση και ποτέ συγγενική.
Θυμίζω πως παιδιά και μέλη οικογενειών κομμουνιστών μετά τον εμφύλιο, ταλαιπωρήθηκαν αδικαιολόγητα με τη φασιστική αντίληψη απόδοσης συνολικής ευθύνης γιατί κάποιος ξάδελφος ήταν αντάρτης.
Αλλά που να τα καταλάβουν αυτά οι παλαιοί χουντικοί, σημερινοί «δημοκράτες».
Γ.Δ.


Κατάντια
Θεώρησαν λοιπόν κάποιοι ανεγκέφαλοι, κακόβουλοι και μισάνθρωποι ως ευκαιρία να επιτεθούν στο δήμαρχο. Οι ενορχηστρωτές όμως «ξέχασαν»  να ρίξουν μια ματιά πίσω για να δουν τη δική τους διαδρομή. Την οποία κανείς ποτέ και σωστά, δεν «έκανε βούκινο».
Και δεν το έκαναν διότι έτσι έπρεπε και έτσι τελικά έπραξαν. Γιατί πάνω απ’ όλα ήταν άνθρωποι, αλλά κυρίως τα λάθη ακόμη του ίδιου του πατέρα δεν μπορούν να μεταφερθούν στα παιδιά του. Ο καθείς έχει το δικό του προσωπικό δρομολόγιο, τις δικές του ευθύνες, κρίνεται ο ίδιος για τις δικές του επιλογές όχι για των συγγενών και φίλων.
Το γεγονός της σύλληψης των ατόμων που εμπορεύονταν ναρκωτικά, συμπολιτών μας, ανέδειξε μια δύσοσμη παράμετρο, αυτήν την ηθικής εξόντωσης ανθρώπου άσχετου με την υπόθεση.
Κατάντια.
Γ.Δ.


Μια αποδοχή
Είναι γνωστό, το ζούμε όλοι το οικονομικό θέμα με την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Αιτίες βέβαια εξωγενείς και κυρίως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που έφερε τα πάνω-κάτω κυρίως πανευρωπαϊκά, εξαιτίας της τεράστιας αύξησης των τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Όμως, διότι υπάρχει κι αυτό, για μας τους Έλληνες, για τη χώρα μας, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα εάν πριν δέκα και χρόνια υλοποιούνταν οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, αιολικά πάρκα και υδροηλεκτρικά έργα. Δηλαδή, εάν δεν εμποδίζονταν να γίνουν αυτές οι επενδύσεις, σήμερα η χώρα μας θα είχε τις χαμηλότερες πανευρωπαϊκά τιμές, θα είχε πλεόνασμα που θα πωλούσε και το οικολογικό κέρδος θα ήταν περιβαλλοντικά πιο καθαρή.
Όμως, κι εδώ δυστυχώς επικράτησε η ημιμάθεια, ο φανατισμός, η γραφειοκρατία.
Γ.Δ.


Δημοτικό συμβούλιο και ένα Ψήφισμα με πολλά ερωτηματικά
Συνεδρίασε την Πέμπτη το απόγευμα διά ζώσης το δημοτικό συμβούλιο για πρώτη φορά από  την αρχή της  πανδημίας. Τη συνεδρίαση όμως την παρακολούθησαν μόνο όσοι ήταν εκεί γιατί ούτε ζωντανή μετάδοση από το δημοτικό ραδιόφωνο έγινε, ούτε ανέβηκε στο live streaming. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Μπούτος  φρόντισε ωστόσο να στείλει την μαγνητοφωνημένη συνεδρίαση για την ανάγκη  των πρακτικών, η οποία θα αναμεταδοθεί από το δημοτικό ραδιόφωνο. Είναι θέμα δημοκρατικής λειτουργίας να έχει ο κάθε δημότης πρόσβαση και να ενημερώνεται για θέματα που συζητιούνται  στο συμβούλιο και  αφορούν την λειτουργία του δήμου. Η συνεδρίαση παρότι είχε μόνο 11 θέματα εντός ημερησίας και 2 εκτός, διήρκησε 5,5 ώρες καθώς ολοκληρώθηκε κοντά στη 1 τα μεσάνυχτα.
Οι παρατάξεις έθεσαν πολλές ερωτήσεις που οι περισσότερες δεν απαντήθηκαν γιατί έλειπε ο δήμαρχος ενώ συζητήθηκε για πολύ ώρα το αίτημα των υγειονομικών της Π.Ε. Ξάνθης που είναι σε αναστολή επειδή δεν εμβολιάστηκαν, όπως προβλέπει ο νόμος. Με αίτημά τους ζητούν να στηρίξει ο δήμος την προσπάθειά τους για  επάνοδο στην εργασία τους μέσω Ψηφίσματος προς το αρμόδιο υπουργείο. Κι όντως θα εκδοθεί ομόφωνο ψήφισμα για το  θέμα.
Δηλαδή ο δήμος θα στηρίξει τους υγειονομικούς που ενήργησαν ατομικά κατά παράβαση του νόμου εν μέσω πανδημίας!
Δηλαδή θα νομιμοποιήσει την παρανομία τους…με ομόφωνο Ψήφισμα!
Είναι νόμιμο αυτό;
Μ.Ξ.


Το ψέμα έχει κοντά πόδια…
Αθώος κηρύχθηκε από το δικαστήριο ο κατηγορούμενος για βιασμό, στην υπόθεση της Θεσσαλονίκης που απασχόλησε το πανελλήνιο πριν κάποιους μήνες. Κατέπεσαν οι  σοβαρές καταγγελίες της 24χρονης που κατήγγειλε βιασμό  το βράδυ της πρωτοχρονιάς αφού δεν στοιχειοθετήθηκε ούτε βιασμός ούτε χρήση ναρκωτικών ουσιών ή αλκοόλ από τις εξετάσεις που της έγιναν. Έτσι ο εισαγγελέας χαρακτήρισε «χονδροειδή ψέματα» τους ισχυρισμούς της 24χρονης και οι δικαστές αθώωσαν τον κατηγορούμενο. Όταν έγινε η καταγγελία όλοι τάχθηκαν με το μέρος της παθούσας αν και το αφήγημά της είχε πολλά κενά. Αλλά γενικά η κοινωνία και ιδιαίτερα μετά το metoo είναι ευαισθητοποιημένη και στηρίζει τα θύματα βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης. Ο φερόμενος ως δράστης  αντιμετώπισε την γενική κατακραυγή και μάλιστα κάποιοι προσέδωσαν και ταξική χροιά στην υπόθεση, λόγω της εύπορης οικονομικής κατάστασης της οικογένειάς του, προεξοφλώντας μάλιστα την εύνοια της δικαιοσύνη για να δημιουργήσουν  κλίμα αμφισβήτησης. Και βέβαια βρήκε «πάτημα» και έκανε το σώου του ο μέγας δημοσιογράφος υπερασπιστής των αδυνάτων.
Να γιατί ως κοινωνία θα πρέπει  να είμαστε πιο προσεκτικοί, όχι ανάλγητοι, ευαισθητοποιημένοι αλλά  προσεκτικοί.
Η κοπέλα αποδείχθηκε ότι  έλεγε ψέματα και πήγε να εκμεταλλευτεί το γενικότερο κλίμα, να αποκτήσει δημοσιότητα γιατί η ίδια αποκάλυψε την ταυτότητά της δίνοντας συνέντευξη στον γνωστό δημοσιογράφο και φυσικά και χρήματα από τον πλούσιο νέο και τώρα είναι έκθετη απέναντι σ’ όλους αυτούς που της στάθηκαν.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …