Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

0

Κόλπα επιχειρήσεων
Ήρθε πρωί-πρωί στα γραφεία της εφημερίδας, φουριόζος και με ένα χαμόγελο ικανοποίησης κρατώντας σακούλα στο χέρι. Μετά τα τυπικά λόγια, μπήκε κατευθείαν στο θέμα, αφού  έβγαλε από την τσάντα δύο ρολά χαρτί υγείας.
Ξαφνιάστηκα, δεν το κρύβω, διότι δεν μπορούσα να ερμηνεύσω τι νόημα είχαν τα ρολά που τα έβαλε το ένα δίπλα στο άλλο. Και τότε ξεκίνησε: «Ιδού ένα από τα κόλπα των επιχειρήσεων. Ιδού η απόδειξη. Έχω εδώ το προηγούμενο ρολό και δίπλα αυτά που αγόρασα χθες. Δες τη διαφορά που φαίνεται αμέσως. Είναι μικρότερα σε μέγεθος και λιγότερα στο βάρος. Μας κλέβουν και μάλλον το ίδιο κόλπο θα εφαρμόζουν και για άλλα συσκευασμένα προϊόντα!»
Έξω φρενών, πήρε τα δυο ρολά κι έφυγε πριν του απαντήσω.
Γ.Δ.


Κόλπο με αιτιολογία
Φρόντισα να μάθω τι ακριβώς συμβαίνει. Μίλησα με άνθρωπο της αγοράς που γνωρίζει γιατί αυτή είναι η δουλειά του. Μου εξήγησε πως πράγματι ο διαμαρτυρόμενος πελάτης έχει δίκιο και η μείωση της ποσότητας εφαρμόζεται σε πολλά προϊόντα που είναι συσκευασμένα. Μάλιστα μου εξήγησε πως οι επιχειρήσεις σκέφτηκαν αυτή τη λύση για να μην αυξήσουν τις τιμές. Δηλαδή, μείωσαν την ποσότητα και διατήρησαν τις ίδιες τιμές.
Το έκαναν δε αυτό για να μην επιβαρύνουν τους πελάτες με νέες αυξήσεις των τιμών των προϊόντων εξαιτίας των πρώτων υλών.
Τώρα, σε τι ποσοστό μειώθηκε η ποσότητα,  αυτό δύσκολα μπορεί κάποιος να το πει, γιατί είναι δύσκολο να μετρηθεί. Μία σύντομη ενημέρωση των αγαπητών συμπολιτών -καταναλωτών για να μην απορούν όταν δουν τις διαφορές στα ράφια.
Γ.Δ.


«Τους δεδομένους δεν τους σέβεται κανείς»
Στη ζωή και κυρίως στην πολιτική ζωή του ελληνικού και Ξανθιώτικου τόπου, υπάρχει και λειτουργεί μία αντίληψη η οποία είναι η εξής: «Τους δεδομένους πολιτικούς φίλους δεν τους αποδίδεται ο ανάλογος σεβασμός κι εκτίμηση διότι ακριβώς θεωρούνται σίγουροι. Μόνο που, όπως διαπιστώνω, αυτή η βεβαιότητα αρχίζει και μειώνεται διότι οι δεδομένοι λιγοστεύουν και θα λιγοστεύουν κι άλλο σιγά-σιγά διότι την κοροϊδία δεν τη δέχεται ο άλλος. Εκτός εάν έχει συμφέρον ή προσδοκά κάτι.
Πάντως, γενικώς, οι κανόνες του πολιτικού αφηγήματος έχουν αλλάξει αρκετά κι αυτή την αλλαγή φρόνιμο είναι να τη λάβουν υπόψιν τους οι πολιτικοί κάθε επιπέδου.
Γ.Δ.


Ο κορωνοϊός επιμένει και εμείς …στον χορό μας
Σταμάτησε ο ΕΟΔΥ να εκδίδει καθημερινό δελτίο κρουσμάτων αλλά ο κορονοϊός δεν σταμάτησε την δράση του . Αντίθετα μάλιστα. Στα ύψη τα κρούσματα και αυξάνονται επικίνδυνα οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι, ενώ πάρα πολλές είναι οι επαναλοιμώξεις. Κάποιοι αρρωσταίνουν 2 και 3 φορές! Το κύμα δεν έχει ακόμη κορυφωθεί και αυτό αναμένεται να γίνει μέχρι τέλος Ιουλίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών. Αυτό όμως δεν φαίνεται  να απασχολεί κανένα. Τα πανηγύρια, οι χοροί , οι εκδηλώσεις είναι στο φουλ.
Μια πραγματική έκρηξη  εκδηλώσεων!
Είναι τα απωθημένα των 2 χρόνων ή ένας τρόπος να ξεχνάμε τα ζόρια μας;
Μ.Ξ.


Παραμένουν οι έδρες
Η όποια ανησυχία και προβληματισμός στους υποψήφιους βουλευτές, παλιούς και νέους για πιθανή μείωση των εδρών στην Ξάνθη και την Περιφέρεια, έχει σταματήσει.
Αιτία βέβαια η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της απογραφής.
Μειώσεις όντως υπάρχουν στον πληθυσμό σε όλους τους νομούς αλλά δεν είναι στον βαθμό αυτό που θα προκαλούσαν μειώσεις εδρών. Έτσι οι τετραεδρικές και οι τριεδρικές παραμένουν ως έχουν, λήξη συναγερμού για όσους είχαν φόβους.
Και μια παρατήρηση ως προς την απογραφή του 2021. Συνήθως στην χώρα μας οι απογραφές πληθυσμού γινόταν ανά δεκαετία. Το σύστημα αυτό δεν θα επαναληφθεί, ήταν η τελευταία φορά. Στο εξής θα γίνεται απογραφή πληθυσμού ανά έτος μεν, επιμερισμένη όμως προς διαφορετικούς τομείς και δεδομένα ανά σύντομα χρονικά διαστήματα.
Γ.Δ.


Περί των Μουφτήδων
Πληροφορίες από έγκυρη πηγή των Αθηνών μας ενημερώνει ότι επίκειται Νομοθετική ρύθμιση για το θέμα των Μουφτήδων Θράκης.
Στη Νομοθετική αυτή ρύθμιση που δε θα αργήσει, ο νομοθέτης θα στηρίζεται στην φιλοσοφία του πνεύματος της Διακομματικής για την Θράκη και δεύτερο στη δημιουργία ενός εκλεκτορικού οργάνου με άτομα που γνωρίζουν και είναι σχετικά με το αναφερόμενο.
Το όργανο αυτό θα προτείνει 3-4 άτομα με αιτιολόγηση των προτάσεων. Από αυτά τα άτομα ο καθ’ ύλην υπουργός θα επιλέγει και θα διορίζει τον νέο Μουφτή.
Σημειώνουμε πως η διαδικασία της επιλογής και του διορισμού ισχύει και στην Τουρκία ως προς τους Μουφτήδες, οπότε παύει να έχει νομιμοποίηση  η όποια εκλογή στα τζαμιά δια της ανατάσεως των χεριών  ατόμων που δεν έχουν την έγκριση της Πολιτείας και δεν προέρχονται μέσω της διαδικασίας που ισχύει και εφαρμόζεται παντού.
Γ.Δ.


Δοκιμασία εν όψει
Στο θέμα της εκλογής δια ανατάσεως των χεριών του λεγόμενου ψευδομουφτή Ξάνθης, υπάρχει μια δοκιμασία της ελληνικής πολιτείας. Και η δοκιμασία αυτή δεν είναι άλλη εάν η πολιτεία θα επιτρέψει την άτυπη αυτή εκλογή ή θα επιδιώξει την ακύρωσή της δια της Νομικής οδού.
Πέρα από την ίδια τη διαδικασία εάν στηθούν κάλπες (πράγμα δύσκολο αλλά και μη ελεγχόμενο) ή θα γίνει επικύρωση της εκλογής με ανάταση των χεριών, φανερής ψηφοφορίας, η οποία όμως είναι διαβλητή διότι δεν εξασφαλίζει τη μυστικότητα της ψηφοφορίας.
Όλη αυτή η ιστορία τελικά θα είναι μία σοβαρή δοκιμασία για την ελληνική διοίκηση.
Γ.Δ.


Μία ξεχωριστή εκλογή
Προχθές η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τ’ αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού και κατοικιών, της πρώτης ψηφιακής απογραφής. Πρόεδρος ως γνωστόν της ΕΛΣΤΑΤ είναι ο Θάνος Θανόπουλος, γιος του αείμνηστου νομάρχη Κων/νου Θανόπουλου. Ο οποίος Θ.Θανόπουλος εκλέχθηκε πρόσφατα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος. Για τη θέση αυτή υπήρχαν τρεις υποψηφιότητες και στην εκλογή συμμετείχαν με την ψήφο τους οι επικεφαλής όλων των Εθνικών Στατιστικών Υπηρεσιών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών. Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2022.
-Συγχαρητήρια και από μας για την εκλογή.
Γ.Δ.


Πότε θα το καταλάβουν;
«Όταν φυτεύεις μόνο πεύκα περίμενε φωτιά». Δεν είναι προσωπική εκτίμηση αυτή η άποψη. Την έχω ακούσει χρόνια πολλά πριν από Γεράκη Βαρύτη.  Άνθρωπος που πρόσφερε πολλά στο νομό Ξάνθης τόσο ως δασάρχης αλλά και ως διευθυντής δασών.
Με τιμούσε με τη φιλία του, ερχόταν στα παλιά γραφεία και συζητούσαμε διάφορα θέματα κυρίως όμως για το δάσος, την προστασία του, την αξιοποίησή του πέρα από τα γνωστά.
Θυμήθηκα και πάλι την άποψή του με την εικόνα των πρόσφατων πυρκαγιών.
Στην πορεία διαπίστωσα πως την ίδια άποψη έχουν οι Γιάννης Γκεβρέκης και ο Χρ.Μήλιος, δασάρχης πρώην ο πρώτος και νυν ο δεύτερος.
Όμως, δυστυχώς, αυτοί που αποφασίζουν ή δεν γνωρίζουν ή αδιαφορούν για τις ζημιές και καταστροφές και συνεχίζουν να φυτεύουν στις αναδασώσεις μόνο πεύκα. Είναι λάθος που συνεχίζεται με μια ακατανόητη επιμονή στο να επαναλαμβάνεται χρόνια πολλά τώρα.
Ένα παράδειγμα: φωτιά ψηλά στη Ροδόπη έχει πάρα πολλά χρόνια να εμφανιστεί. Κι αν κεραυνός χτυπήσει δέντρο, σβήνει η φωτιά μόνη της γιατί δεν υπάρχει η κατάλληλη ευκαιρία να εξαπλωθεί. Κι αυτό γιατί υπάρχουν διάφορα δέντρα, όχι μόνον κωνοφόρα. Αυτό πότε θα το καταλάβουν στο υπουργείο;
Γ.Δ.


48 χρόνια άλυτο παραμένει το Κυπριακό
Μέρες που ‘ναι ζωντανεύουν οι μνήμες από τα γεγονότα του Αττίλα το 1974 στην Κύπρο. «Μαύρες» σελίδες της ιστορίας μας  που είχε σαν τραγική κατάληξη την επίθεση των Τούρκων, την κατάληψη του βόρειου τμήματος του νησιού και τον διαμελισμό του.  Τραγικά λάθη που στοιχειώνουν τον ελληνισμό. Η Χούντα στην Ελλάδα που επιχείρησε να επεκταθεί στην Κύπρο ανατρέποντας τον Μακάριο και εγκαθιστώντας τον Σαμψών.  Ήταν η αφορμή που προκάλεσε την παρέμβαση των Τούρκων και έφερε Ελλάδα και Τουρκία λίγο πριν τον πόλεμο. 48 χρόνια έχουν περάσει από τότε και κανείς «δεν ξεχνά» το δράμα που έζησαν οι  Κύπριοι, που έχασαν δικούς τους, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και έγιναν πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους την πατρίδα. 48 χρόνια και ακόμη δεν έχει βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση για το Κυπριακό. Παραμένει άλυτο. 48 χρόνια και ακόμη δεν έχει ανοίξει ο Φάκελος της Κύπρου για να μάθουμε όλοι τι έγινε στο παρασκήνιο και ποιοι είναι οι ένοχοι φανεροί και οι κρυφοί  που ευθύνονται για αυτή την τραγωδία.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην 4η θέση η Ελλάδα Υπάρχει κι άλλος ένας τομέας που η χώρα μας κατά τις πληροφορίες από…