Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Όχι» από τις χώρες του Νότου στο σχέδιο της Κομισιόν

«Όχι» από τις χώρες του Νότου στο σχέδιο της Κομισιόν

0

Για μείωση κατανάλωσης του φυσικού αερίου

Μέτωπο κατά της πρότασης των Βρυξελλών για μείωση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου κατά 15% φαίνεται ότι συγκροτεί ο ευρωπαϊκός Νότος, με την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία να σπεύδουν να δηλώσουν τη διαφωνία τους.

«Η κυβέρνηση δεν συμφωνεί επί της αρχής με την πρόταση της Κομισιόν για μείωση 15% της κατανάλωσης του φυσικού αερίου» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. «Έχουμε καταθέσει προτάσεις και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι η κατεύθυνση αυτή μπορεί να δώσει λύσεις».

Ερωτηθείς δε, για τη σύσταση περί ενδεχόμενων κυλιόμενων διακοπών ρεύματος, ο κ. Οικονόμου διαβεβαίωσε ότι «κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην πάμε στην εφαρμογή αυτών των συστάσεων. Στόχος να μην υπάρξει διατάραξη όσον αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα».

Πέραν της Ελλάδας, ενστάσεις κατά του σχεδίου της Κομισιόν, το οποίο αποσκοπεί στην εξοικονόμηση ενέργειας, σε περίπτωση διακοπής των ρωσικών ροών, έχουν διατυπώσει τόσο η Ισπανία όσο και η Πορτογαλία.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε την Τετάρτη από τους «27» να μειώσουν εθελοντικά τη ζήτηση για αέριο τους επόμενους οκτώ μήνες, ανακοινώνοντας μια δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης διακοπής του ρωσικού εφοδιασμού.

Το σχέδιο, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στις 26 Ιουλίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προβλέπει ότι κάθε χώρα θα κάνει «ό,τι μπορεί» προκειμένου να μειώσει τουλάχιστον κατά 15% την κατανάλωση αερίου από τον Αύγουστο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023.

Σε περίπτωση «σημαντικού κινδύνου μεγάλης έλλειψης ή ασυνήθιστα υψηλής ζήτησης» και εφόσον οι εθελοντικές προσπάθειες δεν καταστούν επαρκείς, ένας έκτακτος μηχανισμός δύναται να ενεργοποιηθεί, μετατρέποντας σε υποχρεωτικό τον στόχο του 15%.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Μάρτιο

Πού καταγράφηκαν μειώσεις και αυξήσεις Με ρυθμό 0,28% «έτρεξε» ο πληθωρισμός στα προϊόντα …