Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Μπογιαλίκια Ανατολικής Ρωμυλίας με τη συγγραφική πένα του Γιώργου Ι. Κουφάκη

Μπογιαλίκια Ανατολικής Ρωμυλίας με τη συγγραφική πένα του Γιώργου Ι. Κουφάκη

0

Περιλαμβάνει την ιστορία, το γλωσσικό ιδίωμα και τα έθιμα της Ξυλαγανής

Από τις εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης και τον Γιώργο Ι. Κουφάκη κυκλοφορεί το βιβλίο του με τίτλο: Μπογιαλίκια Ανατολικής Ρωμυλίας: Μερική ιστορία–Γλωσσικό ιδίωμα–Ιστορίες στα Μπογιαλικιώτικα– Ήθη και έθιμα–Η παλιά Ξυλαγανή .

Περιγραφή του βιβλίου από τον συγγραφέα

Περιγράφοντας το περιεχόμενο του βιβλίου, ο συγγραφέας αναφέρει: «Στο παρόν πόνημα επιχειρώ να δώσω μια μερική και σύντομη ιστορία των χωριών της Ανατολικής Ρωμυλίας Μικρό και Μεγάλο Mπογιαλίκι (και της αποικίας τους Μουραντανλί) και κάποιες βασικές γνώσεις για τη γλώσσα και τα ήθη και έθιμα των Μπογιαλικιωτών.

Το γλωσσικό ιδίωμα των Μπογιαλικιωτών δεν έτυχε, μέχρι σήμερα, κάποιας μελέτης και καταγραφής. Τολμώ να επιχειρήσω αυτή τη σύντομη, έστω, καταγραφή, γνωρίζοντας ότι αυτό το εγχείρημα είναι και δύσκολο και επικίνδυνο, καθώς δεν υπάρχουν γραπτές πηγές για το συγκεκριμένο ιδίωμα. Όμως το κάνω, αν και δεν είμαι ούτε ιστορικός, ούτε γλωσσολόγος, ούτε καν φιλόλογος. Είμαι απλώς ένας Μπογιαλικιώτης, λάτρης της μητρικής του γλώσσας και της παράδοσης».

Βιογραφικό

Ο Γιώργος Ι. Κουφάκης γεννήθηκε το 1944 στην Ξυλαγανή του νομού Poδόπης. Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Ξυλαγανής και αποφοίτησε ως αριστούχος από το Γυμνάσιο Αρρένων Κομοτηνής.

Το 1962 εισήχθη με υποτροφία στο Φυσικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από τα φοιτητικά του χρόνια άρχισε να διδάσκει σε φροντιστήρια της Θεσσαλονίκης, αργότερα δίδαξε στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης και, στη συνέχεια, υπήρξε συνιδιοκτήτης φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης στην ίδια πόλη. Μετά τη συνταξιοδότησή του, το 2005, δίδαξε για δέκα χρόνια εθελοντικά στο Ίδρυμα Μέλισσα και σε Κοινωνικά Φροντιστήρια του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Έχει συγγράψει έξι βιβλία Φυσικής. Γνωρίζει Αγγλικά και Τουρκικά (ενώ τελευταία έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον του και τα Ρωσικά).

Ζει στη Θεσσαλονίκη, είναι παντρεμένος και έχει τρεις κόρες, έναν εγγονό και μία εγγονή.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Σμίνθη υποδέχτηκε με ανοιχτές αγκάλες τη παιδική θεατρική παράσταση «Ο Τρομάρας» του Βιζυηνού

Παρά το κρύο, προσήλθαν μεγάλοι και μικροί ώστε να απολαύσουν το θεατρικό έργο το οποίο πα…