Αρχική ΣΥΝΤΑΓΕΣ Μουσακάς λαχανικών με μπεσαμέλ γιαουρτιού- φέτας

Μουσακάς λαχανικών με μπεσαμέλ γιαουρτιού- φέτας

0

-4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε φέτες

-4-5 μεγάλα κολοκύθια κομμένα σε φέτες κατά μήκος

-4 πατάτες κομμένες σε φέτες τηγανισμένες

-2 σκελίδες σκόρδο

-2 μεγάλες ώριμες, σφιχτές ντομάτες κομμένες σε φέτες

-12 μεγάλα άσπρα μανιτάρια

-1 φλ. τσαγιού κεφαλοτύρι

-2/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

-Αλάτι και πιπέρι

-4 κ.σ. σπασμένο παξιμάδι για το πασπάλισμα του ταψιού

-Λίγο ελαιόλαδο για άλειμμα του ταψιού

Για τη μπεσαμέλ γιαουρτιού-φέτας:

-4 κ.σ. βούτυρο

-4 κ.σ. αλεύρι

-1 λίτρο φρέσκο γάλα ζεστό

-1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό

-2 κρόκους αυγών

-1/2 φλ. θρυμματισμένη φέτα

-1/2 φλ. τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο

-2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο

-Αλάτι και πιπέρι

Κόβετε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια σε φέτες πάχους 1/2 εκ. και τα ψήνετε σε λαδωμένο ταψί (του φούρνου) αφού με ένα πινελάκι τα αλείψετε με ελαιόλαδο και τα αλατίσετε. Στη συνέχεια το ίδιο κάνετε και με τις πατάτες που έχετε κόψει σε φέτες.

Κόβετε σε φέτες τα μανιτάρια. Ζεσταίνετε ένα τηγάνι και μόλις κάψει ρίχνετε ελαιόλαδο τα σκόρδα κομμένα στη μέση μαζί και τα μανιτάρια και τα σοτάρετε για 1 με 2 λεπτά ανακατεύοντας. Αλατοπιπερώνετε και τα σοτάρετε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πιούν τα υγρά τους. Κατεβάζετε το τηγάνι, πετάτε τα σκόρδα και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει.

Για τη μπεσαμέλ γιαουρτιού φέτας: Σε μια κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο. Προσθέτετε το αλεύρι ανακατεύοντας διαρκώς και ζωηρά για 2 περίπου λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και λίγο λίγο ρίχνετε το γάλα σταδιακά, ανακατεύοντας διαρκώς. Το ξαναβάζετε σε μέτρια φωτιά και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η κρέμα. Αλατοπιπερώνετε τρίβετε το μοσχοκάρυδο εκείνη την στιγμή και ανακατεύετε. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε τους κρόκους ανακατεύοντας με πολύ γρήγορες κινήσεις. Τέλος, προσθέτετε τη φέτα, το μισό τριμμένο κεφαλοτύρι το γιαούρτι και ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν πλήρως.

Λαδώνετε ένα βαθύ ταψί, το πασπαλίζετε με το τριμμένο παξιμάδι και στρώνετε τις πατάτες, τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια. Κάθε στρώση λαχανικών πασπαλίζεται με λίγο από το 1 φλ. τσαγιού τριμμένο κεφαλοτύρι. Απλώνετε τέλος τα μανιτάρια και τα καλύπτετε σε μια τελευταία στρώση με τις φέτες ντομάτας. Τις αλατίζετε και πασπαλίζετε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι.

Απλώνετε από πάνω τη μπεσαμέλ, τη στρώνετε καλά στην επιφάνεια και πασπαλίζετε με το υπόλοιπο 1/4 φλ. τσαγιού κεφαλοτύρι. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μοσχαρίσια σνίτσελ γεμιστά, πανέ με corn flakes

-8 σνίτσελ μοσχαρίσια μέτριου μεγέθους -150 γραμμάρια φρέσκο τυρί κρέμα -8 φέτες τυρί του …