Λήγει τέλος του μήνα η προθεσμία εγγραφής στο σύστημα – Δεν άνοιξε η πλατφόρμα για τους ασφαλισμένους να επιλέξουν τον προσωπικό γιατρό τους
Μηδενική η συμμετοχή στην αποχή των εργαστηριακών γιατρών της Ξάνθης
Με αργούς ρυθμούς προχωρά ο θεσμός του προσωπικού γιατρού, τόσο από το σκέλος των εγγραφών των ασφαλισμένων στο σύστημα όσο και των γιατρών. Και για μεν τους ασφαλισμένους η πλατφόρμα επρόκειτο να ανοίξει την 1η Ιουλίου, πράγμα που δεν έγινε ενώ για τους γιατρούς η προθεσμία εγγραφής τους λήγει στις 31 Ιουλίου και κατά πληροφορίες πανελλαδικά μόνο 300 γιατροί έχουν ενταχθεί. Να σημειώσουμε ο θεσμός είναι υποχρεωτικός για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ καθώς εάν δεν έχουν εγγραφεί στο σύστημα θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινές όπως ακριβότερη συμμετοχή σε φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις όπως και στις νοσηλείες στον ιδιωτικό τομέα.
Την ίδια στιγμή χθες ήταν η τρίτη μέρα της αποχής των εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών, που προκήρυξε το συντονιστικό όργανο των φορέων της ΠΦΥ για το διάστημα 18 – 20 Ιουλίου και με κοινή ανακοίνωσή του δήλωσαν την στήριξή του όλοι οι ιατρικοί σύλλογοι της ΑΜΘ.
Λίγοι οι προσωπικοί γιατροί στην Ξάνθη
Μετρημένοι στα δάκτυλα είναι μέχρι στιγμής οι γιατροί της Ξάνθης που έχουν εγγραφεί στο σύστημα παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Αναστάσιος Καραδέδος αναφέρει πως έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και υπάρχει προθυμία για συμμετοχή. Αναγνωρίζει ωστόσο ότι υπάρχει ασάφεια γύρω από το θέμα και ότι οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακόμη πως θα λειτουργεί το σύστημα γι αυτό και είναι επιφυλακτικοί. Σχολιάζει ωστόσο: «Είναι εμφανής η απουσία ενός γενικού σχεδίου και καλλιεργείται μια έχθρα για την ιδιωτική υγεία. Εμείς θα θέλαμε ένα δυνατό Εθνικό Σύστημα Υγείας με δυνατά νοσοκομεία για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις αλλά προς το παρόν ευχόμαστε να μην …αρρωστήσουμε!».
Στο πλευρό των εργαστηριακών γιατρών οι ιατρικοί σύλλογοι της ΑΜΘ
Σ’ ότι αφορά τις κινητοποιήσεις των εργαστηριακών γιατρών ο κ. Καραδέδος ανέφερε πως ο ιατρικός σύλλογος τους στηρίζει και πως είναι εγκλωβισμένοι με υποτιθέμενα χρέη που τους έχουν φέρει στο σημείο να έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας: «υπερασπιζόμαστε τα επαγγελματικά δικαιώματα των μελών μας, με βασικότερο το δικαίωμα να αμείβονται για τις υπηρεσίες τους προς το κράτος χωρίς «κουρέματα» (rebate Claw back) και υποτιμολογήσεις (ποιοτικά κριτήρια). Επί 11 χρόνια οι ιδιώτες εργαστηριακοί ιατροί εισπράττουν την αδιαλλαξία όλων των κυβερνήσεων και γίνονται αποδέκτες ενός έντονου κοινωνικού ρατσισμού και επαγγελματικής απαξίωσης. Δυστυχώς, ως επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν εκβιαστεί μέσω των ατομικών τους συμβάσεων και έχουν φορτωθεί ένα τεράστιο τεχνητό χρέος προς το δημόσιο.
Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα τους και ζητούμε την κατανόηση των συμπολιτών μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που συνυπογράφουν όλοι οι ιατρικοί σύλλογοι της ΑΜΘ.
Μηδενική η συμμετοχή στην αποχή των εργαστηριακών γιατρών της Ξάνθης
Προβλήματα βιωσιμότητας των διαγνωστικών εργαστηρίων θέτει ο γραμματέας του Ιατρικού συλλόγου Ξάνθης και εργαστηριακός γιατρός κ. Ιωάννης Σπανόπουλος, επισημαίνοντας ωστόσο πως στην Ξάνθη η συμμετοχή στην κινητοποίηση είναι σχεδόν μηδενική, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα: «Στην προηγούμενη κινητοποίηση είχαμε συμμετοχή τώρα όχι. Ίσως η κούραση ή η θερινή ραστώνη. Από 1η Αυγούστου όμως θα σταματήσουμε να δεχόμαστε παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ. Δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Ο ΕΟΠΠΥ έχει ένα πολύ κλειστό προϋπολογισμό που δεν φτάνει για τις εργαστηριακές εξετάσεις των ασφαλισμένων. Οι περικοπές ανέρχονται σε 30- 40% έχουμε και 20% Εφορία και 10% για τις επιστροφές προηγουμένων ετών. Δηλαδή προσπαθούμε να επιβιώσουμε με το 30% του κύκλου εργασιών μας. Αντισταθμίζουμε το πρόβλημα βάζοντας μια μικρή επιβάρυνση στους ασφαλισμένους. Είναι ζοφερή η κατάσταση».
Δει δη χρημάτων…
Σ΄ ότι αφορά τον θεσμό του προσωπικού γιατρού ο κ. Σπανόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι αναφορικά με τον πρώτο στόχο που είναι η ψηφιοποίηση των ιατρικών υπηρεσιών είναι πολύ σωστός . Εξέφρασε όμως τις επιφυλάξεις αναφορικά με τον δεύτερο στόχο που είναι ο εξορθολογισμός της δαπάνης των ασφαλισμένων που αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την πρόληψη γιατί όπως είπε ο ΕΟΠΥΥ δεν θα έχει τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης του προσωπικού γιατρού.
Εκτίμησε δε ότι ο θεσμός του προσωπικού γιατρού έτσι όπως είναι δομημένος προβλέπει μεγαλύτερα ποσά για τους γιατρούς που θα συμμετέχουν της τάξης έως και των 60.000 ετησίως αν έχουν 2.000 ασφαλισμένους, ενώ ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού απέτυχε γιατί το ποσό που προβλέπονταν ήταν 1.600 ευρώ μηνιαίως.
Δει δη χρημάτων …ασφαλισμένοι!
Μαριάννα Ξανθοπούλου