Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μαίνεται για τέταρτη μέρα η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς

Μαίνεται για τέταρτη μέρα η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς

0

Κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας μετέβη στην περιοχή. Γίνονται νέες αντιπυρικές ζώνες δυτικά και νοτιοδυτικά για να δοθεί πρόσβαση σε επίγειες δυνάμεις

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται για τέταρτη μέρα η φωτιά στο Δάσος της Δαδιάς.

Με το πρώτο φως της μέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν ξανά και τα εναέρια μέσα. Συγκεκριμένα, από αέρος επιχειρούν δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, ενώ οι επίγειες δυνάμεις είναι: 320 πυροσβέστες, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα.

Το Σάββατο (23/7) έφτασε σε απόσταση αναπνοής από το χωριό της Δαδιάς και μετά από εισήγηση του Πυροσβεστικού Σώματος δόθηκε εντολή για εκκένωση και εστάλη μήνυμα στους κατοίκους από το 112 να πάνε προς Γιαννούλη και Σουφλί.

Όπως μεταφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ η φωτιά έχει κάψει και το παρατηρητήριο.

«Το σημαντικότερο για εμάς είναι η ασφάλεια των κατοίκων, του χωριού και όλες οι δυνάμεις θα ριχτούν εκεί», δήλωσε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς. Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου υπογράμμισε ότι ταυτόχρονα με το σχεδιασμό και τις προσπάθειες διαφύλαξης του χωριού από την πύρινη λαίλαπα, μέγιστης σημασίας είναι και η περισυλλογή και περίθαλψη τραυματισμένων ατόμων της άγριας πανίδας. Ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ, τον Αρίωνα, τη «Δράση για άγρια ζωή» και άλλες ΜΚΟ και ιδιώτες κτηνιάτρους, οργανώνει αποστολή στην περιοχή για τη δημιουργία σταθμού πρώτων βοηθειών για την άγρια πανίδα.

Σημειώνεται ότι, στη Δαδιά Έβρου έφτασε κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελείται από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και επιτελικά στελέχη των δύο Υπουργείων και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να γίνει προσπάθεια να ανοιχθούν αντιπυρικές ζώνες στα Δυτικά και Νοτιοδυτικά με σκοπό να δοθεί πρόσβαση στις επίγειες δυνάμεις.

Μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε ακολούθησαν δηλώσεις από τον υπουργό και υφυπουργό.

«Έχει δημιουργηθεί μία επιχειρησιακή ομάδα με αρμόδιους ανθρώπους από την Αθήνα, μαζί με ανθρώπους που γνωρίζουν την περιοχή και τοπικούς παράγοντες. Θα δούμε τώρα πως μπορούν να αναπτυχθούν αντιπυρικές ζώνες», ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης προσθέτοντας πως η ομάδα θα είναι όλη ημέρα επί του πεδίου για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητά μας.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος επισήμανε τα εξής: «Έχουμε δώσει όλη μας τη δύναμη ώστε να σταματήσουμε τη φωτιά και να μην επεκταθεί περεταίρω στον πυρήνα του εθνικού πάρκου. Οργανώνουμε σταθμό πρώτων βοηθειών για την πανίδα και από τώρα ήδη σχεδιάζουμε τα βήματα για την αποκατάσταση του δάσους».

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μαθητικός Διαγωνισμός «Πυθαγόρας 2025»: Πρόκληση για τη μαθηματική σκέψη

Ανοιχτές οι συμμετοχές για μαθητές από τη Β’ Δημοτικού έως και τη Γ’ Γυμνασίου – Διαδικτυα…