Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Κομισιόν: Προβλέπει ανάπτυξη 4% και πληθωρισμό 8,9% στην Ελλάδα το 2022

Κομισιόν: Προβλέπει ανάπτυξη 4% και πληθωρισμό 8,9% στην Ελλάδα το 2022

0

Υψηλότερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη

Με ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ κατά 4%, πολύ πιο υψηλό από τη μέση επίδοση ανά την ΕΕ αλλά και σημαντικά μεγαλύτερο από την προηγούμενη εκτίμηση και της Επιτροπής (3,5%) και του ΥΠΟΙΚ (3,1%) θα «τρέξει» φέτος η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις θερινές εκτιμήσεις που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. H Επιτροπή πάντως υποβαθμίζει στο 2,4%, από 3,1% προηγουμένως κατά τις εαρινές της εκτιμήσεις, τον ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ για το 2023.

Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, η ανάπτυξη στην Ελλάδα διατήρησε τη δυναμική της το πρώτο τρίμηνο του 2022, με το πραγματικό ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 2,3% σε τριμηνιαία βάση. Οι θετικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας στήριξαν τις καταναλωτικές δαπάνες και οι επενδύσεις αυξήθηκαν. Οι καθαρές εξαγωγές συρρικνώθηκαν, λόγω της επιβράδυνσης των οικονομιών που αποτελούν τους βασικούς εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας καθώς και λόγω των διαταραχών της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού.

Βέβαια, η Κομισιόν σημειώνει ότι παρότι η ανάπτυξη ξεπέρασε τις εκτιμήσεις κατά το πρώτο τρίμηνο, η πλήρης επίδραση του πληθωρισμού και άρα των πιέσεων στα διαθέσιμα εισοδήματα θα φανεί αργότερα μέσα στο έτος. Εκτός από τη διατήρηση του υψηλού πληθωρισμού, η εξασθένιση της δυναμικής στη δημιουργία θέσεων εργασίας, θα επιδράσει δυσμενώς στις δαπάνες των νοικοκυριών τα επόμενα τρίμηνα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι 11 αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τον φορολογικό κώδικα

Ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο από την Επιτροπή της Βουλής – βελτιώσεις ζητά η αντιπολίτευση Ολοκ…