Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Η «Κοινότητα» στον πυρήνα του 45ου Φεστιβάλ ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Η «Κοινότητα» στον πυρήνα του 45ου Φεστιβάλ ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

0

Θα πραγματοποιηθεί στις 5-11 Σεπτεμβρίου. Παρουσίαση του προγράμματος από τον υφυπουργό Πολιτισμού, τον καλλιτεχνικό διευθυντή και τον πρόεδρο του φεστιβάλ

Για το Εθνικό Διαγωνιστικό επελέγησαν 30 ταινίες ανάμεσα σε 285 συμμετοχές. Ανακοινώθηκαν οι κριτικές επιτροπές

Στη συνέντευξη τύπου που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, παρουσία του Υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Γιάννης Σακαρίδης, και ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Γιώργος Δεμερτζής, ανακοίνωσαν το εθνικό διαγωνιστικό, το εθνικό σπουδαστικό πρόγραμμα και το πρόγραμμα Short and Green της 45ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Δράμας, που φέτος θα διεξαχθεί στις 5-11 Σεπτεμβρίου, ενώ παρουσίασαν τη φετινή οπτική ταυτότητα του DISFF και το πρόγραμμα Cinematherapy.

O Nικόλας Γιατρομανωλάκης ενημέρωσε τους δημοσιογράφους πως την περασμένη εβδομάδα υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, του Δήμου Δράμας και της ΕΤΑΔ με στόχο «την ανάδειξη του Στρατοπέδου Ανδρικάκη στη Δράμα σε ένα διεθνές οπτικοακουστικό κέντρο που θα περιλαμβάνει νέες εγκαταστάσεις για το Φεστιβάλ, για το Τμήμα Κινηματογραφικών Σπουδών που σχεδιάζεται, αλλά και για ανερχόμενες επιχειρήσεις του οπτικοακουστικού χώρου».

Όπως ανέφερε ο Γιάννης Σακαρίδης, «το Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας (DISFF) για 45 χρόνια προβάλει τις πρώτες ταινίες ανερχόμενων σκηνοθετών, από τη Φρίντα Λιάππα το 1980, το Γιάννη Οικονομίδη το 1992, τον Γιώργο Λάνθιμο το 1995, μέχρι το Βασίλη Κεκάτο το 2015. Η ομάδα του φεστιβάλ, μετά από δεκάδες χιλιάδες ώρες παρακολούθησης ταινιών, με μεγάλο ενθουσιασμό θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με μικρά αριστουργήματα και φρέσκες ανακαλύψεις από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα. Φέτος είχαμε νέο ρεκόρ συμμετοχών και παρακολουθήσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις 285 ταινίες που υποβλήθηκαν. Οι αγαπημένες μου ταινίες στο Εθνικό Διαγωνιστικό του DISFF, είναι μια γενναία συλλογή από σαγηνευτικά, μοναδικά έργα που προκαλούν σκέψη».

Και προσέθεσε: «Το φετινό εθνικό διαγωνιστικό πρόγραμμα απαρτίζεται από τριάντα (30) ταινίες, από τις οποίες σχεδόν οι μισές φέρουν την υπογραφή γυναικών δημιουργών. Συνεπώς, προσεγγίζουμε την ισότητα 50-50 γυναικών-ανδρών, σεβόμενοι απόλυτα την ζητούμενη αναγνώριση των ελληνίδων δημιουργών. Το σώμα του εθνικού διαγωνιστικού προγράμματος ποικίλει τόσο σε θεματική (LGBT, πανδημία, απώλεια, παραβατικότητα, κτλ.) όσο και σε αισθητικές τάσεις. Οι ταινίες κοινωνικού ρεαλισμού που επιλέξαμε συγκινούν και εκπλήσσουν με τις αφηγηματικές ανατροπές και τους πολυδιάστατους χαρακτήρες τους, ενώ δεν λείπουν και ταινίες με στοιχεία σουρεαλισμού, ταινίες με στυλιζαρισμένη φόρμα, αλλά και ταινίες που αντλούν νοηματοδότηση από συμβολισμούς και αισθητικούς πειραματισμούς».

Ο Γιώργος Δεμερτζής υπογράμμισε πως ένα όνειρο και αγώνας χρόνων γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. «Το Υπουργείο Παιδείας ενέκρινε Προπτυχιακό Τμήμα Κινηματογραφικών Σπουδών από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ενώ σε συνεργασία με τον Δήμο Δράμας και το Φεστιβάλ τα εργαστήρια θα υλοποιούνται στη πόλη μας. Παράλληλα, το Φεστιβάλ Δράμας θα αναπτύξει προγράμματα και δράσεις συνέργειας με τη Σχολή μεγιστοποιώντας το όφελος των εν δυνάμει νέων κινηματογραφιστών».

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης ενός συγκεκριμένου πλάνου αναδιάρθρωσης της ταυτότητας που υποστηρίζει την κάθε χρονιά του φεστιβάλ αντιστοίχως -με χρονικό ορίζοντα το 2023-, αναπτύχθηκαν οι παρακάτω τρεις διακριτές ενότητες, υπό τους αντίστοιχους συνοδευτικούς τίτλους, έχοντας ήδη υλοποιήσει αυτήν του 2021:

2021: Η μικρού μήκους αφήγηση / Short Cinema – Short Visual Language (DISFF Branding)

2022: Η κοινότητα / The Community – A Flm By

2023: Η εξέλιξη του κινηματογραφικού μέσου / From Analog to Digital

Οι κριτικές Επιτροπές του 45ου Φεστιβάλ Δράμας

Την κριτική επιτροπή του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος απαρτίζουν οι:

Ιωακείμ Μυλωνάς, Σκηνοθέτης / Καλλιτεχνικός Διευθυντής International Short Film Festival of Cyprus

Άρης Δημοκίδης, Δημοσιογράφος

Μαρκέλλα Γιαννάτου, Ηθοποιός

Κωνσταντίνος Γιάνναρης, Σκηνοθέτης

Μαρίνα Γιώτη, Κινηματογραφίστρια και εικαστική καλλιτέχνις

Την κριτική επιτροπή του Εθνικού και Διεθνούς Σπουδαστικού Διαγωνιστικού Προγράμματος απαρτίζουν οι:

Θέμις Μπαζάκα, Ηθοποιός

Λένα Διβάνη, Συγγραφέας

Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Σκηνοθέτης

Και την κριτική επιτροπή του προγράμματος Short and Green οι:

Dejan Dabic, Animator, Κριτικός Κινηματογράφου, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μartovski Documentary & Short Film Festival (Σερβία),

Νάντια Κοντογεώργη, ηθοποιός

Γιάννης Οικονομίδης, σκηνοθέτης

Ποιοι συμμετέχουν στο Εθνικό Διαγωνιστικό-2022 DISFF45

«Γιάμα», Ανδρέας Βακαλιός

«ENOMENA», Φαίδρα Βόκαλη

«Παπαρούνες και Πάπιες», Χριστίνα – Καλλιρρόη Γαρμπή

«Αναμνήσεις μιας εφηβικής καταιγίδας», Σοφία Γεωργοβασίλη

«Toxic Magnus», Νάσος Γκατζούλης

«Pendulus», Δημήτρης Γκότσης

«Χυμός πορτοκάλι», Δημήτρης Ζάχος

«Kάκτος», Δημήτρης Ζούρας

«Στο Θρόνο του Ξέρξη», Εύη Καλογηροπούλου

«Σήμερα Ήθελα», Βασιλίνα Κατερίνη, Σελήνη Παπαγεωργίου

«Τσίχλα- τσιγάρο», Αντζελίκα Κατσά

«KIDDO», Μιχάλης Κίµωνας

«Καναρίνι», Χρυσούλα Κοροβέση, Μάριος Γαμπιεράκης

«The Last Journey», Στηβ Κρικρής

«Η Κούρσα», Γιώργος Λεοντακιανάκος

«Nothing Holier Than A Dolphin», Ισαβέλλα Μαργάρα

«Δάφνη», Τώνια Μισιαλή

«Όχι αύριο», Αμέρισσα Μπάστα

«11.20 π.μ.», Δημήτρης Νάκος

«Λίλα», Μάκης Παπαδημητρίου

«FAULT», Kατερίνα Παπαναστασάτου

«Homo Perfectus», Άλκη Πολίτη

«Μια Νύχτα στο Νεκροταφείο», Στέλιος Πολυχρονάκης

«Τελευταία Πνοή», Χάρης Ραφτογιάννης

«Το πέταγμα του πιγκουίνου», Στέλλα Σερέφογλου

«tokakis ή What’s My Name», Θάνος Τοκάκης

«Under the Lake», Θανάσης Τρουμπούκης

«Μάγμα», Λία Τσάλτα

«Χλώριο», Θάνος Ψυχογυιός

«5p.m. Seaside», Valentin Stejskal

30+2 ταινίες στο πρόγραμμα του Εθνικού Διαγωνιστικού

Στο Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα συμμετέχουν 30 ταινίες, σκηνοθετημένες από 17 άνδρες και 15 γυναίκες. Συμμετέχουν δεκάδες δημοφιλείς ηθοποιοί -ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Γιάννη Στάνκογλου, Μάκη Παπαδημητρίου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Χάρη Φραγκούλη, Νικολάκη Ζεγκίνογλου, Μαρία Καλλιμάνη, Κίµωνα Κουρή, Δημήτρη Λάλο, αλλά και τους Δημήτρη Καταλειφό, Ρένη Πιττακή και Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη. Εμφανίζονται ακόμα ο τραγουδιστής Γιώργος Μαζωνάκης, η Άντζελα Μπρούσκου και ο Γιώργος – Ίκαρος Μπαμπασάκης.

Εκτός συναγωνισμού θα προβληθεί η νέα ταινία του Θανάση Νοεφώτιστου «Airhostess-737”, η οποία θα παρουσιαστεί σε πανελλαδική πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Δράμας, μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Λοκάρνο. Η υπόθεση εξελίσσεται σε ένα Boeing-737 που πραγματοποιεί την πτήση Αθήνα – Καβάλα. Η κεντρική ηρωίδα (Λένα Παπαληγούρα), είναι μια αεροσυνοδός στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.

Εκτός συναγωνισμού, σε ειδική προβολή, θα προβληθεί επίσης η ταινία “Shooting”, τρίτη μικρού μήκους ταινία του συγγραφέα, σεναριογράφου και καθηγητή σεναρίου (ΕΑΠ) Νίκου Παναγιωτόπουλου. Στο «Shooting», πρωταγωνιστεί ο Συμεών Τσακίρης. To γύρισμα ενός διαφημιστικού πηγαίνει κατά διαόλου. Μπορεί ο θάνατος ενός ανθρώπου να σώσει την παρτίδα;

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση του Σαββάτου: «Αίμος – Διαδρομές στα Βαλκάνια» του Θοδωρή Νικολάου

Τι είναι τα Βαλκάνια, όμως ; Φυλές, θρησκείες, εθνότητες, συνήθειες και ήθη παράγουν ένα γ…