Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η ΑΜΘ σε «πόλεμο» με το άγνωστο σκουλήκι

Η ΑΜΘ σε «πόλεμο» με το άγνωστο σκουλήκι

0

Σήμανε συναγερμός στο περιφερειακό συμβούλιο  για το πρωτόγνωρο φαινόμενο που καταστρέφει καλλιέργειες στον Βόρειο  Έβρο – Καβάλα και Ροδόπη

 

Θέμα χρόνου η μετάδοσή του και στην Ξάνθη – Ζητείται έγκριση από το υπουργείο για αεροψεκασμό εντός της εβδομάδας – Δίχασαν το περιφερειακό οι υγειονομικοί σε αναστολή της Δράμας

 

 

Συναγερμό σήμανε στο περιφερειακό συμβούλιο η διαπίστωση από τις υπηρεσίες της περιφέρειας  – μετά την απαραίτητη αυτοψία – ότι  καλλιέργειες ηλίανθου, καλαμποκιού και μηδικής στο Τυχερό Έβρου έχουν πληγεί  από  ένα άγνωστο σκουλήκι που τις καταστρέφει ολοσχερώς. Μάλιστα ειπώθηκε πως η δράση του σκουληκιού εξαπλώθηκε και σε καλλιέργειες της Καβάλας αλλά και της Ροδόπης (Μεσούνη) καθώς πολλαπλασιάζεται και μεταδίδεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και με μαθηματική ακρίβεια είναι θέμα χρόνου να επεκταθεί και σε Ξάνθη και Δράμα. Μάλιστα αναφέρθηκε πως το σκουλήκι είναι εισαγόμενο από Τουρκία που έχει ήδη αρχίσει τους ψεκασμούς αλλά και στην Βουλγαρία που όμως δεν ψεκάζει γιατί η Ε.Ε. απαγορεύει δια …ροπάλου τους οριζόντιους ψεκασμούς και μόνο κατ’ εξαίρεση επιτρέπονται!

Πρωτόγνωρο σκουλήκι απειλεί την αγροτική παραγωγή στην περιφέρειά μας – Ζητείται  επειγόντως έγκριση από το ΥΠΑΑΤ για αεροψεκασμούς

Το θέμα έφερε με την  μορφή του κατεπείγοντος στην εκτός ημερήσιας διάταξης ο επικεφαλής της περιφερειακής σύνθεσης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης που ζήτησε άμεσα να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να δοθεί το ‘πράσινο φως’ από το υπουργείο για τους αεροψεκασμούς και να αποζημιωθούν οι αγρότες μέσω ΠΣΕΑ καθώς ο ΕΛΓΑ δεν προβλέπει αποζημιώσεις από τον εν λόγω σκουλήκι. Μάλιστα ο κ. Τοψίδης συνεχάρη τις υπηρεσίες της περιφέρειας για τα ισχυρά αντανακλαστικά που επέδειξαν,  καθώς από τις 11/7 που εντοπίστηκε άμεσα έκαναν αυτοψία και έστειλαν δείγματα σε εντομολόγους: «Ο αεροψεκασμός με drown απαγορεύεται. Πρέπει να βρούμε τρόπο γιατί θα καταστραφεί ολοσχερώς φέτος η παραγωγή των αγροτών μας. Πρέπει να μετακινηθούν οι κυψέλες και να γίνει ψεκασμός με ένα βάκιλο. Η κατάσταση επείγει», σημείωσε ο κ. Τοψίδης.

 «Υπάρχει σκουλήκι στην  Μεσούνη στην Ροδόπη σε ηλιόσπορα και καλαμπόκια. Είναι πολύ σοβαρό θέμα. Να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με αστραπιαία ταχύτητα. Να ψεκάσουμε με δικές μας δαπάνες. Η διοίκηση πρέπει ν’ αναλάβει πρωτοβουλίες» τόνισε ο κ.  Κατσιμίγας:

«Να ενημερωθεί ΥΠΑΑΤ και καθ΄υπέρβαση των ισχυόντων να κινηθούμε άμεσα. Είναι θέμα έκτακτης  ανάγκης όπως ένας πόλεμος. Ο  Κανονισμός του ΕΛΓΑ είναι απαρχαιωμένος και δεν έχει καμμιά σχέση με την πραγματικότητα.  Αποζημιώνει την παραγωγή όχι το φυτικό κεφάλαιο και από το ΠΣΕΑ δεν παίρνει κανένας αγρότης», ανέφερε ο κ. Σιμιτζής.

Με δραματικό τόνο ο πρώην θεματικός δημόσιας υγείας κ. Βενετίδης πρόσθεσε «Η καταστροφή θα είναι μεγάλη. Δεν είναι λύση να σταματάμε επειδή το απαγορεύει η ΕΕ. Όταν πρόκειται για τον ιό του Δυτικού Νείλου επιτρέπουν τους αεροψεκασμούς. Κι αυτό είναι ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο. Σήμερα μπορεί να έχουν πληγεί 5.000 στρέμματα και αύριο να έχουμε ολική καταστροφή Να δράσουμε άμεσα.

Να ζητήσουμε αμέσως αδειοδότηση από το υπουργείο. Πρέπει να  γίνουν οπωσδήποτε αεροψεκασμοί. Και να βρούμε την αιτία του φαινομένου».

Έρχονται εντομολόγοι από το Μπενάκειο

Ο κ. Δελησταμάτης ενημέρωσε το σώμα τι έδειξαν τα δείγματα και σε τι ενέργειες έχουν προβεί οι υπηρεσίες της περιφέρειας «Είναι πρωτοφανές σε έξαρση και σε ταχύτητα με την οποία μεταδίδεται. Πήραμε άμεσα δείγματα για να δούμε ποιο είναι το έντομο. Δεν έχουν δει τέτοιο πράγμα οι εντομολόγοι. Έρχονται δύο επιστήμονες αύριο από  το Μπεκάκειο και θα έχουμε σύσκεψη. Συζητήσαμε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ. Κάναμε Έκθεση προς τον ΕΛΓΑ  και προς το υπουργείο να δούμε πως και με ποιο τρόπο θα το αντιμετωπίσουμε.

Υπάρχει  ένα φάρμακο βιολογικό με βάκιλο που ψεκάζεται. Δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει γρήγορος ψεκασμός.  Είμαστε σε επαφή με το υπουργείο και με την εταιρεία που κάνει ψεκασμούς για τα κουνούπια. Είναι σύμφωνη αλλά ζητά έγκριση από το υπουργείο. Τα όψιμα ηλιόσπορα έπαθαν τη ζημιά Αυτό που προέχει να σταματήσουμε το σκουλήκι και να βοηθήσουμε τους παραγωγούς. Ούτε η Βουλγαρία μπορεί να ψεκάσει με drown ή αεροπλανάκι, ενώ στην Τουρκία ήδη ψεκάζουν.

Αυτό που επισημάνθηκε είναι ότι ο χρόνος πιέζει και ότι αυτή η εβδομάδα είναι κρίσιμη γιατί αν δεν γίνει αεροψεκασμός μέσα στην εβδομάδα θα μεταλλαχθεί σε πεταλούδα και θα μεταδοθεί παντού.

Καταλήγοντας ο περιφερειάρχης κ. Μέτιος ανέφερε: «Πιέζουμε αφόρητα το υπουργείο. Είμαστε απόλυτα ταυτισμένοι στην προσπάθεια αυτή όλη η διοίκηση. Μπορεί να υπάρχει εξαίρεση στον κανόνα για τους αεροψεκασμούς αν αποδείξουμε ότι  είναι πρωτογενές είδος.

Δίχασαν το περιφερειακό συμβούλιο οι υγειονομικοί υπό αναστολή της Δράμας

Κι αν στο  θέμα του σκουληκιού υπήρχε σύμπνοια και ταύτιση απόψεων στο περιφερειακό συμβούλιο, στο αίτημα των υγειονομικών της Δράμας που βρίσκονται  σε αναστολή 11 μήνες γιατί δεν συναίνεσαν στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού τους, να εκδοθεί ένα ομόφωνο ψήφισμα που θα στηρίζει  το αίτημα τους για άρση της υποχρεωτικότητας και επαναφορά τους στην εργασία τους το συμβούλιο διχάστηκε. Ενδεικτικό είναι ότι  κατατέθηκαν 3 προτάσεις για ψηφίσματα που τέθηκαν σε ψηφοφορία.

Ειδικότερα αυτό της διοίκησης που εξέφραζε την άποψη ότι  η περιφέρεια στήριξε την πολιτεία και τον εμβολιασμό ωστόσο αναγνωρίζει το πρόβλημα που προέκυψε από της υποχρεωτικότητας και ζητά από την πολιτεία να το επανεξετάσει και να δώσει την βέλτιστη λύση στο θέμα αυτό για τους εργαζόμενους και για το ΕΣΥ. Αυτή η πρόταση μειοψήφησε με 15 ψήφους έναντι της πρότασης Σιμιτζή (16 ψήφους) που στήριξε και η παράταξη Τοψίδη. Η ειδοποιός διαφορά ήταν ότι προστέθηκε η φράση «Να δοθεί η καλύτερη δυνατή λύση με σκοπό την επάνοδό τους στην εργασία».

Να σημειώσουμε ότι  τα δύο θέματα που αφορούσαν την Ξάνθη: Έγκριση σύναψης σύμβασης και έγκρισης των όρων αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ν. Ξάνθης ΑΕ για τη μείωση του κομίστρου στα ενδονομαρχιακά Δρομολόγια της ΠΕ Ξάνθης που παρουσιάζουν πολύ χαμηλή πληρότητα, με απευθείας διαπραγμάτευση πέρασε ομόφωνα.

Το  θέμα για έγκριση της παράτασης ή μη, του ενιαίου πλαισίου ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων στην Ξάνθη, ΠΕ Ξάνθης για τη «Λευκή Νύχτα Ξάνθης 2022» εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δίχασε η συμμετοχή του Δήμου Ξάνθης σε ελληνοβουλγαρικό πρόγραμμα γαστρονομίας

Το καταψήφισε η αντιπολίτευση στην Δημοτική Επιτροπή εκφράζοντας τις διαφωνίες της για την…